Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry. Co w momencie, gdy nie zgadzam się z decyzją Allegro w Dyskusji? Zamówiłam szczotkę, która przyszła bez żadnego opakowania (folijka itp). Została dostarczona jedynie w kopercie wysyłkowej. Odesłałam szczotkę, ponieważ uznałam, że była używana - nie wyglądała na nową szczotkę. Sprzedawca nie przyjął zwrotu, ponieważ uznał, że to ja użyłam szczotki. Otworzyłam dyskusję, a pracownik Allegro poprarł Sprzedającego, ponieważ jak rozumiem - naruszyłam opakowanie chroniące produkt. Ale jak je naruszyłam skoro szczotka została wysłana luzem, a koperte wysyłkową musiałam otworzyc, żeby sprawdzić stan przedmiotu. Proszę o pomoc czy mam jakieś jeszcze szanse w tej sprawie.
@Aguuuu93 producenci / importerzy odchodzą od pakowania w folię , często produkty są dostarczane tylko w op. zbiorczych , podaj może link do oferty ...spróbuję zweryfikować sposób pakowania produktu .
Odpowiedz Allegro Aguuuu93 w tej ofercie jest ograniczenie dotyczące zwrotu. Nie może Pani odstąpić od umowy, jeśli kupiła Pani produkt higieniczny w zapieczętowanym opakowaniu a opakowanie zostało otwarte. Do takich produktów należą m.in.:
testy ciążowe,
końcówki do szczoteczek,
soczewki kontaktowe,
maseczki oraz również szczotki.
Mogła Pani zwrócić ten produkt jedynie przed otwarciem i użyciem. W takiej sytuacji Sprzedający ma prawo nie przyjąć zwrotu.
Aguuuu93 jeżeli uważa Pani że otrzymała Pani szczotkę niezgodną z opisem lub wadą może Pani skorzystać z reklamacji na drodze rękojmi.
Proszę, aby wskazała Pani, czego oczekuje od Sprzedającego:
- naprawy;
- wymiany;
- obniżenia ceny;
czy też (jeśli wada jest istotna) zwrotu pieniędzy.
KupujMnie proszę odnieść się do niezgodności/wady podanej przez Kupującą i wydać decyzję reklamacyjną.
Opakowanie nie zostało otwarte, bo go nie było..
@Aguuuu93 wskazany przez Ciebie produkt przychodzi od dystrybutora w takiej oto postaci -- foto --
Podstawowe pytanie brzmi dlaczego zrobiłaś zwrot skoro towar był niezgodny z opisem? Od tego jest reklamacja. Robiąc zwrot potwierdzasz że był zgodny tylko Ci się nie spodobał i zwracasz. Teraz pytanie jak allegro poparło sprzedającego? Jeśli on sprzedawał jako firma, a Ty kupowałaś jako osoba prywatna to sprzedawca nie mógł Ci odmówić przyjęcia zwrotu. Mógł jednak obniżyć jego wartość o zużycie. Co do opakowania to zależy jaka szczotka. Ze 3 lata temu kupiłam drewnianego gorgola. Była nowa, a też nie miała żadnego opakowania, jedyne co miała to małą plastikową metkę przyczepiona do rączki. Od tego czasu wypróbowałam i wywaliłam chyba z 5 plastikowych polecanych na włosingach, a tę nadal uwielbiam. Jedyne co to jak to drewno trzeba od czasu do czasu naolejować i żadne oliwie, tangle tizery czy na cokolwiek teraz moda się zmieniła jej nie podskoczą. Po prostu firma eco nie pakuje w plastik jak nie musi... Natomiast za pakowanie w kopertę to już u mnie gwiazdka, może nawet 2 mniej by były. To niestety szkoła allegro, ma być dużo przesyłek i ma dotrzeć 2 dni przed zakupem. Najwięksi sprzedawcy nieraz najmniej o to dbają....
Nie przemyślałam tego dokonując zwrotu. Nigdy nie miałam problemów ze zwrotami, aż do teraz 😞 Jest mi przykro, że sprzedawca próbuje mi wmówić użycie szczotki, a Allegro go popiera, bo naruszyłam kwestie higieniczne..
Daj linka do tej szczotki jak możesz. Jeśli zwrot był częściowo wyłączony to rzeczywiście pozamiatane. Tyle, że luknęłam właśnie z 10 losowych szczotek i żadna takiego wyłączenia nie miała, to w końcu nie gacie xD. Może Panowie duże firmy cos mądrego podpowiedzą?
@Aguuuu93 @AnnaG-Antyki tak podpowiem by napisać na porady@dlakonsumentów.pl maila opisać sprawę jest to poczta uokiku i oni określą czy zwrot przysługuje czy nie w ciągu tygodnia
Widzę, że zwrot jest ograniczony. Pytanie czy sprzedawca nie zrobił tego w momencie, gdy podjęłam z nim dyskuje? Da się to jakoś sprawdzić?
Wejdź w zakupy- moje zakupy, kliknij na ofertę i będziesz mieć widok z momentu zakupu. Niestety trzeba na takie rzeczy zwracać uwagę przy zakupie.
Ok, czyli muszę odpuścić... Wygrał sprzedający..
@Aguuuu93 to nie o to chodzi czy wygrał czy nie wygrał ,jeśli już zainicjowałaś dyskusję to na pewno nie w tym momencie co powinnaś . Jeśli miałaś wątpliwości do towaru trzeba było otworzyć dyskusję przed odesłaniem ,a sprzedawca zapewne rzeczowo wyjaśnił by Ci sytuację bo choccby załączone przeze mnie wcześniej zdjęcie rozwiało by Twoje wątpliwości .
ok, dziękuję za pomoc
Kilka postów wyżej @mdrogeria wkleił zdjęcie jak producent sprzedaje te szczotki. Nie są one pakowane w zapieczętowanym opakowaniu więc możesz śmiało zwrócić i sprzedawca nie ma prawa nie przyjąć zwrotu.
Nawet jeśli produkt ma ograniczone prawo odstąpienia od umowy? Co napisać w dyskusji w takim razie? Sprzedający uważa, że wysłał to w dodatkowej folii, ale na pewno nie do mnie..
To chyba że się cos zmieniło, bo ja ja kupowałam na allegro kilka latek temu, wtedy co się boom na włosingu na nie zrobił i była w pudełku z plastikowym okienkiem. Jeszcze pamiętam komedie jak któraś zrobiła odkrycie że ma ten wyciągany dzyndzelek do czyszczenia.
@ares_ jeśli wyłączył zwroty jako ograniczone to masz się zapoznać z ofertą i jak kupujesz to zgadzasz się na ograniczenie zwrotu świadomie. To czy zapakował w dodatkową folijkę czy nie nie ma znaczenia nikt nie będzie szczotki dezynfekował po tym jak kupujący się wyczochra i odda na zwrot bo nigdy nie założysz że się nie wyczesał a może mieć np wszy czy jakąś chorobę skóry. Należy skierować zapytanie do uokiku na maila co już podałem czy według uokiku szczotki są traktowane jako wyroby higieniczne potem w dyskusji można się interpretacją podeprzeć. @Aguuuu93 dyskusję zamykają po miesiącu napisz w dyskusji że skierujesz mail o interpretacje prawna do uokiku na porady konsumenckie i w przyszlym tygodniu wrócisz z interpretacją czy dopuszczają oni wyłączenie zwrotów w przypadku szczotek do włosów. Przy odrobinie szczęścia stracisz tylko trochę czasu
Heh oddałam taka tylko czarna za darmo po dwóch użyciach. Nie wiem czemu ta szczotka taka rozleklamowana. Nic ze zmieszanym włosiem mi się nie sprawdzało... Cóż Aga reklamuje = włosing kupuje xD. Już lepiej się sprawdzała ta zwykła owalna olivia z bambusową rączką. Ale też oddałam, bo średnia była. Za to ubóstwiam taką tylko trzeba dbać o drewno. SZCZOTKA DO WŁOSÓW PIELĘGNACJI NATURALNA GORGOL 12033331398 - Allegro.pl