anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nie zgadzam się z decyzją Allegro w dyskusji

Aguuuu93
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry. Co w momencie, gdy nie zgadzam się z decyzją Allegro w Dyskusji? Zamówiłam szczotkę, która przyszła bez żadnego opakowania (folijka itp). Została dostarczona jedynie w kopercie wysyłkowej. Odesłałam szczotkę, ponieważ uznałam, że była używana - nie wyglądała na nową szczotkę. Sprzedawca nie przyjął zwrotu, ponieważ uznał, że to ja użyłam szczotki. Otworzyłam dyskusję, a pracownik Allegro poprarł Sprzedającego, ponieważ jak rozumiem - naruszyłam opakowanie chroniące produkt. Ale jak je naruszyłam skoro szczotka została wysłana luzem, a koperte wysyłkową musiałam otworzyc, żeby sprawdzić stan przedmiotu. Proszę o pomoc czy mam jakieś jeszcze szanse w tej sprawie.

oznacz moderatorów
22 ODPOWIEDZI 22

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Aguuuu93 producenci / importerzy odchodzą od pakowania w folię , często produkty są dostarczane tylko w op. zbiorczych , podaj może link do oferty ...spróbuję zweryfikować sposób pakowania produktu .

oznacz moderatorów

Aguuuu93
#7 Wielbiciel#

https://allegro.pl/oferta/olivia-garden-szczotka-finger-rozowa-bright-pink-13549978383?snapshot=MjAy...

Odpowiedz Allegro Aguuuu93 w tej ofercie jest ograniczenie dotyczące zwrotu. Nie może Pani odstąpić od umowy, jeśli kupiła Pani produkt higieniczny w zapieczętowanym opakowaniu a opakowanie zostało otwarte. Do takich produktów należą m.in.:
testy ciążowe,
końcówki do szczoteczek,
soczewki kontaktowe,
maseczki oraz również szczotki.
Mogła Pani zwrócić ten produkt jedynie przed otwarciem i użyciem. W takiej sytuacji Sprzedający ma prawo nie przyjąć zwrotu.

Aguuuu93 jeżeli uważa Pani że otrzymała Pani szczotkę niezgodną z opisem lub wadą może Pani skorzystać z reklamacji na drodze rękojmi.

Proszę, aby wskazała Pani, czego oczekuje od Sprzedającego:

- naprawy;

- wymiany;

- obniżenia ceny;

czy też (jeśli wada jest istotna) zwrotu pieniędzy.

KupujMnie proszę odnieść się do niezgodności/wady podanej przez Kupującą i wydać decyzję reklamacyjną.

oznacz moderatorów

Aguuuu93
#7 Wielbiciel#

Opakowanie nie zostało otwarte, bo go nie było..

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Aguuuu93 wskazany przez Ciebie produkt przychodzi od dystrybutora w takiej oto postaci -- foto --

Bez tytułu.png

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Podstawowe pytanie brzmi dlaczego zrobiłaś zwrot skoro towar był niezgodny z opisem? Od tego jest reklamacja. Robiąc zwrot potwierdzasz że był zgodny tylko Ci się nie spodobał i zwracasz. Teraz pytanie jak allegro poparło sprzedającego? Jeśli on sprzedawał jako firma, a Ty kupowałaś jako osoba prywatna to sprzedawca nie mógł Ci odmówić przyjęcia zwrotu. Mógł jednak obniżyć jego wartość o zużycie. Co do opakowania to zależy jaka szczotka. Ze 3 lata temu kupiłam drewnianego gorgola. Była nowa, a  też nie miała żadnego opakowania, jedyne co miała to małą plastikową metkę przyczepiona do rączki. Od tego czasu wypróbowałam i wywaliłam chyba z 5 plastikowych polecanych na włosingach, a tę nadal uwielbiam. Jedyne co to jak to drewno trzeba od czasu do czasu naolejować i żadne oliwie, tangle tizery czy na cokolwiek teraz moda się zmieniła jej nie podskoczą. Po prostu firma eco nie pakuje w plastik jak nie musi... Natomiast za pakowanie w kopertę to już u mnie gwiazdka, może nawet 2 mniej by były. To niestety szkoła allegro, ma być dużo przesyłek i ma dotrzeć 2 dni przed zakupem. Najwięksi sprzedawcy nieraz najmniej o to dbają....

oznacz moderatorów

Aguuuu93
#7 Wielbiciel#

Nie przemyślałam tego dokonując zwrotu. Nigdy nie miałam problemów ze zwrotami, aż do teraz 😞 Jest mi przykro, że sprzedawca próbuje mi wmówić użycie szczotki, a Allegro go popiera, bo naruszyłam kwestie higieniczne..

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Daj linka do tej szczotki jak możesz. Jeśli zwrot był częściowo wyłączony to rzeczywiście pozamiatane. Tyle, że luknęłam właśnie z 10 losowych szczotek i żadna takiego wyłączenia nie miała, to w końcu nie gacie xD. Może Panowie duże firmy cos mądrego podpowiedzą?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Aguuuu93 @AnnaG-Antyki tak podpowiem by napisać na porady@dlakonsumentów.pl maila opisać sprawę jest to poczta uokiku i oni określą czy zwrot przysługuje czy nie w ciągu tygodnia

oznacz moderatorów

Aguuuu93
#7 Wielbiciel#
oznacz moderatorów

Aguuuu93
#7 Wielbiciel#

Widzę, że zwrot jest ograniczony. Pytanie czy sprzedawca nie zrobił tego w momencie, gdy podjęłam z nim dyskuje? Da się to jakoś sprawdzić?

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Wejdź w zakupy- moje zakupy, kliknij na ofertę i będziesz mieć widok z momentu zakupu. Niestety trzeba na takie rzeczy zwracać uwagę przy zakupie.

oznacz moderatorów

Aguuuu93
#7 Wielbiciel#

Ok, czyli muszę odpuścić... Wygrał sprzedający..

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Aguuuu93 to nie o to chodzi czy wygrał czy nie wygrał  ,jeśli już zainicjowałaś dyskusję to na pewno nie w tym momencie co powinnaś . Jeśli miałaś wątpliwości do towaru trzeba było otworzyć dyskusję przed odesłaniem  ,a sprzedawca zapewne rzeczowo wyjaśnił by Ci sytuację bo choccby załączone przeze mnie wcześniej zdjęcie rozwiało by Twoje wątpliwości .

oznacz moderatorów

Aguuuu93
#7 Wielbiciel#

ok, dziękuję za pomoc

oznacz moderatorów

ares_
#14 Krzewiciel#

@Aguuuu93 

Kilka postów wyżej @mdrogeria wkleił zdjęcie jak producent sprzedaje te szczotki. Nie są one pakowane w zapieczętowanym opakowaniu więc możesz śmiało zwrócić i sprzedawca nie ma prawa nie przyjąć zwrotu.

oznacz moderatorów

Aguuuu93
#7 Wielbiciel#

Nawet jeśli produkt ma ograniczone prawo odstąpienia od umowy? Co napisać w dyskusji w takim razie? Sprzedający uważa, że wysłał to w dodatkowej folii, ale na pewno nie do mnie..

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

To chyba że się cos zmieniło, bo ja ja kupowałam na allegro kilka latek temu, wtedy co się boom na włosingu na nie zrobił i była w pudełku z plastikowym okienkiem. Jeszcze pamiętam komedie jak któraś zrobiła odkrycie że ma ten wyciągany dzyndzelek do czyszczenia.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@ares_ jeśli wyłączył zwroty jako ograniczone to masz się zapoznać z ofertą i jak kupujesz to zgadzasz się na ograniczenie zwrotu świadomie. To czy zapakował w dodatkową folijkę czy nie nie ma znaczenia nikt nie będzie szczotki dezynfekował po tym jak kupujący się wyczochra i odda na zwrot bo nigdy nie założysz że się nie wyczesał a może mieć np wszy czy jakąś chorobę skóry. Należy skierować zapytanie do uokiku na maila co już podałem czy według uokiku szczotki są traktowane jako wyroby higieniczne potem w dyskusji można się interpretacją podeprzeć. @Aguuuu93 dyskusję zamykają po miesiącu napisz w dyskusji że skierujesz mail o interpretacje prawna do uokiku na porady konsumenckie i w przyszlym tygodniu wrócisz z interpretacją czy dopuszczają oni wyłączenie zwrotów w przypadku szczotek do włosów. Przy odrobinie szczęścia stracisz tylko trochę czasu 

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Heh oddałam taka tylko czarna za darmo po dwóch użyciach. Nie wiem czemu ta szczotka taka rozleklamowana. Nic ze zmieszanym włosiem mi się nie sprawdzało... Cóż Aga reklamuje = włosing kupuje xD.  Już lepiej się sprawdzała ta zwykła owalna olivia z bambusową rączką. Ale też oddałam, bo średnia była. Za to ubóstwiam taką tylko trzeba dbać o drewno. SZCZOTKA DO WŁOSÓW PIELĘGNACJI NATURALNA GORGOL 12033331398 - Allegro.pl

oznacz moderatorów