Przed wysyłką zamówienia zauważyłam, że mam w koszyku produkty, których nie dodawałam, od innych sprzedawców. Czy spotkaliście się z czymś takim? Gdybym nie sprawdziła koszyka przed wysyłką i nie zwróciła uwagi na wyższą kwotę do zapłacenia mogłabym przez przypadek wysłać również zamówienie na te niechciane produkty. Pierwszy raz spotkałam się z taką sytuacją i były to dwie niechciane oferty.
Tak, takie sytuacje zdarzają się od czasu do czasu użytkownikom, choć nie są normą.
Możliwe przyczyny:
Przypadkowe dodanie do koszyka podczas przeglądania ofert (np. niezamierzone kliknięcie przy korzystaniu z telefonu).
Produkty pozostawione w koszyku wcześniej i niezauważone przy kolejnych zakupach.
Korzystanie z tego samego konta przez inną osobę.
Problem z przeglądarką lub aplikacją, który spowodował nieprawidłowe odświeżenie koszyka.
Rzadziej: nieautoryzowany dostęp do konta.
Dla bezpieczeństwa warto:
1. Sprawdzić historię logowań w ustawieniach konta Allegro.
2. Zmienić hasło, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości.
3. Włączyć uwierzytelnianie dwuskładnikowe (2FA).
4. Wylogować się ze wszystkich urządzeń i zalogować ponownie.
5. Zaktualizować aplikację lub wyczyścić dane przeglądarki, jeśli problem się powtarza.
Jeżeli były to zupełnie losowe produkty, których na pewno wcześniej nie oglądałaś ani nie dodawałaś, warto zgłosić sprawę do pomocy Allegro i podać datę oraz przybliżoną godzinę zauważenia problemu.
Czy korzystasz głównie z aplikacji Allegro na telefonie, czy ze strony w przeglądarce? To pomoże ocenić, co jest bardziej prawdopodobne.
To ciekawe. Dzisiaj zauważyłem w koszyku 19 przedmiotów, który ja na pewno nie dodawałem. Asortyment przeróżny: od dresów, przez maseczki medyczne po tasowarki do kart i kosmetyczki. Raczej przez przypadek tego nie dodałem, na koncie włączone 2FA.
Zagadka.
@gesiekm Czy tylko Ty masz dostęp do urządzenia, na którym się zalogowałeś?
Najczęstszą przyczyną takiego problemu jest przeglądanie i dodawanie produktów do koszyka, kiedy nie jest się zalogowanym do swojego konta. Po logowaniu koszyk odświeża się i są w nim również oferty dodane bez logowania.
Rozumiem ten mechanizm, jednak nie przypominam sobie, żebym w ogóle przeglądał takie produkty, a tym bardziej dodawał je do koszyka. Przepytałem osoby, które ew. mogły korzystać z komputera i wszyscy zaprzeczają żeby przeglądali takie rzeczy czy, tym bardziej, dodawali je do koszyka.
Cześć, @gesiekm. Czy możesz podać przykładowe numery ofert, które bez Twojego udziału znalazły się w Twoim koszyku?
Np 18225020436, 17512603740, 18090815853. Czy da się sprawdzić z jakiego urządzania bądź adresu IP zostały dodane?
@gesiekm Poprosiłam o weryfikację. Wrócę z odpowiedzią, gdy tylko ją dostanę.
@gesiekm Sprawdziliśmy to i nie zauważyliśmy żadnych nieprawidłości czy śladów włamania na Twoje konto. Niestety nie możemy sprawdzić na jakim urządzeniu oferty zostały dodane do koszyka.
U mnie także było kilka niechcianych przedmiotów niestety zanim zdecydowałem drążyć temat zdążyłem usunąć przedmioty z koszyka. Nikt po za mną niema dostępu do urządzenia.