anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nieodebranie przedmiotu personalizowanego

panchlodekipl
#1 Nowicjusz

Czy mogę nie odbierać personalizowanego zakupu jeżeli sprzedający nadał paczkę później niż przewidywało to allegro i przez to przesyłka będzie opóźniona? Czy w takiej sytuacji dostanę zwrot pieniędzy?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@panchlodekipl Którego zamówienia dotyczy Twoje pytanie?

Natalia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

panchlodekipl
#1 Nowicjusz

Właśnie zamierzam złożyć zamówienie jednak po ostatnich sytuacjach mam obawy, że przedmiot nie dotrze w wyznaczonym czasie, a jest on przeznaczony na specjalną okazję. Zastanawiam się co w sytuacji opóźnienia.

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@panchlodekipl musisz wziąć pod uwagę deklarowany czas wysyłki a nie przewidywany przez allegro czas dostawy 

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@panchlodekipl

Przedmioty personalizowane są ustawowo wyłączne z możliwości zwrotu. Można oczywiście składać reklamację w razie, gdyby produktu miał wadę, ale opóźnienie w doręczeniu przesyłki nie jest wadą ukrytą towaru.

Jeżeli chodzi o termin doręczenia, to prawie każdy przewoźnik ma określony termin doręczenia, po przekroczeniu, którego przesyłkę uznaje się opóźnioną. Co ważne, opóźnienie w doręczeniu przesyłki, to niedoręczenie przesyłki w gwarantowanym w regulaminie przewoźnika terminie, a termin widoczny w ofercie to termin przewidywany, a nie gwarantowany.

Jeżeli chodzi o deklarowane i gwarantowane  terminy doręczenia to w wynoszą one.

- Allegro Delivery - D+1 (deklarowany), D+3 (gwarantowany) 

- DHL eCommerce - D+1 (deklarowany), D+3 (gwarantowany)

- DPD Kurier - D+1 (deklarowany), D+3 (gwarantowany)

- DPD Pickup - D+1 (deklarowany), D+5 (gwarantowany)

- Inpost Paczkomaty - D+2 (deklarowany), D+7 (gwarantowany)

- Inpost Kurier - D+2 (deklarowany), D+5 (gwarantowany)

- Allegro Paczkomaty Inpost - D+1 (deklarowany), D+nieskończoność (gwarantowany), brak gwarancji termin doręczenia 

- Allegro Kurier Inpost - D+1 (deklarowany), D+nieskończoność (gwarantowany), brak gwarancji terminu doręczenia.

- Orlen Paczka - D+1 (deklarowany), D+4 (gwarantowany)

- Pocztex - D+1 (deklarowany), D+6 (gwarantowany)

- Pocztex (gabaryt 2XL lub przesyłka niestandardowa) - D+1 (deklarowany), D+8 (gwarantowany)

- Allegro Pocztex - D+1 (deklarowany), D+2 (gwarantowany)

- Allegro Pocztex (gabaryt 2XL lub przesyłka niestandardowa) - D+1 (deklarowany), D+3 (gwarantowany). 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@panchlodekipl 

Trudno mi gdybać co będzie. Natomiast nie powinieneś zamawiać produktu i go nie odbierać. Proponuję nie zamawiać nic na ostatnią chwilę - to jedyna moja sugestia na Twoje obawy.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@panchlodekipl "Czy mogę nie odbierać personalizowanego zakupu jeżeli sprzedający nadał paczkę później niż przewidywało to allegro i przez to przesyłka będzie opóźniona?"

Tak, technicznie możesz takiej paczki nie odebrać ale niczego to nie zmieni - towar personalizowany jest ustawowo wyłączony z możliwości zwrotu (odstąpienia od umowy) i jeśli go nie odbierzesz to on nadal będzie stanowił Twoją własność niezależnie gdzie się aktualnie będzie znajdować.

Poza tym - samo nieodebranie przesyłki nie jest podstawą do zwrotu środków nawet jeśli towar nie byłby personalizowany.

oznacz moderatorów