Czy mogę nie odbierać personalizowanego zakupu jeżeli sprzedający nadał paczkę później niż przewidywało to allegro i przez to przesyłka będzie opóźniona? Czy w takiej sytuacji dostanę zwrot pieniędzy?
@panchlodekipl Którego zamówienia dotyczy Twoje pytanie?
Właśnie zamierzam złożyć zamówienie jednak po ostatnich sytuacjach mam obawy, że przedmiot nie dotrze w wyznaczonym czasie, a jest on przeznaczony na specjalną okazję. Zastanawiam się co w sytuacji opóźnienia.
@panchlodekipl musisz wziąć pod uwagę deklarowany czas wysyłki a nie przewidywany przez allegro czas dostawy
Przedmioty personalizowane są ustawowo wyłączne z możliwości zwrotu. Można oczywiście składać reklamację w razie, gdyby produktu miał wadę, ale opóźnienie w doręczeniu przesyłki nie jest wadą ukrytą towaru.
Jeżeli chodzi o termin doręczenia, to prawie każdy przewoźnik ma określony termin doręczenia, po przekroczeniu, którego przesyłkę uznaje się opóźnioną. Co ważne, opóźnienie w doręczeniu przesyłki, to niedoręczenie przesyłki w gwarantowanym w regulaminie przewoźnika terminie, a termin widoczny w ofercie to termin przewidywany, a nie gwarantowany.
Jeżeli chodzi o deklarowane i gwarantowane terminy doręczenia to w wynoszą one.
- Allegro Delivery - D+1 (deklarowany), D+3 (gwarantowany)
- DHL eCommerce - D+1 (deklarowany), D+3 (gwarantowany)
- DPD Kurier - D+1 (deklarowany), D+3 (gwarantowany)
- DPD Pickup - D+1 (deklarowany), D+5 (gwarantowany)
- Inpost Paczkomaty - D+2 (deklarowany), D+7 (gwarantowany)
- Inpost Kurier - D+2 (deklarowany), D+5 (gwarantowany)
- Allegro Paczkomaty Inpost - D+1 (deklarowany), D+nieskończoność (gwarantowany), brak gwarancji termin doręczenia
- Allegro Kurier Inpost - D+1 (deklarowany), D+nieskończoność (gwarantowany), brak gwarancji terminu doręczenia.
- Orlen Paczka - D+1 (deklarowany), D+4 (gwarantowany)
- Pocztex - D+1 (deklarowany), D+6 (gwarantowany)
- Pocztex (gabaryt 2XL lub przesyłka niestandardowa) - D+1 (deklarowany), D+8 (gwarantowany)
- Allegro Pocztex - D+1 (deklarowany), D+2 (gwarantowany)
- Allegro Pocztex (gabaryt 2XL lub przesyłka niestandardowa) - D+1 (deklarowany), D+3 (gwarantowany).
Trudno mi gdybać co będzie. Natomiast nie powinieneś zamawiać produktu i go nie odbierać. Proponuję nie zamawiać nic na ostatnią chwilę - to jedyna moja sugestia na Twoje obawy.
@panchlodekipl "Czy mogę nie odbierać personalizowanego zakupu jeżeli sprzedający nadał paczkę później niż przewidywało to allegro i przez to przesyłka będzie opóźniona?"
Tak, technicznie możesz takiej paczki nie odebrać ale niczego to nie zmieni - towar personalizowany jest ustawowo wyłączony z możliwości zwrotu (odstąpienia od umowy) i jeśli go nie odbierzesz to on nadal będzie stanowił Twoją własność niezależnie gdzie się aktualnie będzie znajdować.
Poza tym - samo nieodebranie przesyłki nie jest podstawą do zwrotu środków nawet jeśli towar nie byłby personalizowany.