Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam
Podczas odbioru przesyłki w punkcie DPD stwierdziłem że paczka jest znacznie uszkodzona. Zamówiłem wędkę i w miejscu uszkodzenia opakowania są widoczne ślady. Osoba wydająca przesyłkę zapytała się czy przyjmuję paczkę , powiedziałem ze nie. Co dalej mam robić?
Zrobiłem zdjecie uszkodzenia, osoba w DPD coś odklikneła i w systemie allegro widnieje że odmowa przyjęcia przez kupującego.
@ANDZEJ_ZLOTY Teraz złóż sprzedawcy pisemną reklamację, dołączając zdjęcie. Reklamację możesz wysłać mailem. Domagaj się wymiany towaru na koszt sprzedawcy i ponownej wysyłki bez żadnych dopłat z Twojej strony lub zwrotu całej wpłaty. Gdyby sprzedawca stwarzał Ci problem, otwórz spór; https://allegro.pl/dyskusje/nowa i poproś o pomoc Allegro.
Sprzedawca odpowiada za wady towaru, także te powstałe w transporcie.
Wystarczy tylko wiadomość do sprzedawcy czy muszę coś na stronie allegro robić ( zwróć zakup)
ANDZEJ_ZLOTY nie , nic więcej nie musisz robić , prześlij fotki sprzedawcy ,
A! jak wytstąpią problemy wróć do nas .
Postąpiłeś niewłaściwie.
Żaden kurier nie wyda Ci przesyłki, jeśli nie podpiszesz odbioru. Jak przesyłka ma wyraźne ślady uszkodzenia opakowania - to po prostu rozpakowujesz towar przy odbiorze , jak towar jest uszkodzony to sporządzasz formularz szkody i reklamujesz u sprzedawcy.
Opakowanie towaru nie jest przedmiotem sprzedaży - na to są odpowiednie wyroki sądu. Nie stwierdziłeś, że towar był uszkodzony. Po prostu odmówiłeś przyjęcia przesyłki - a nic Cię nie kosztowało sprawdzenie towaru. Uszkodzenie opakowania nic nie znaczy - towar może być pełnowartościowy, po to są opakowania towaru, żeby towar dotarł bezpiecznie, pomimo uszkodzenia opakowania.
xyz96 - źle Ci radzi, nie możesz wymagać od sprzedawcy wymiany towaru - niby na jakiej podstawie? Nie odebrałeś towaru, nie mogłeś stwierdzić w jakim stopniu był niezgodny z umową, ani nawet czy był uszkodzony. To chyba logiczne? Bo na podstawie Twojego zdjęcia - to możesz jedynie reklamować stan opakowania, a nie przedmiot zakupu.
W tej chwili - jesteś odpowiedzialny za nie wywiązanie się z zawartej umowy (nie odebrałeś przesyłki).
Oczywiście, możesz otworzyć spór na Allegro - jak Ci radzi xyz96 - tylko pytanie, co w nim napiszesz? Zażądasz wysyłki nieuszkodzonego towaru? Z jakiego powodu?
Nigdzie się nie podpisuje odbioru przesyłek w DPD. Ponadto paczkę otworzyłem bo mi osoba pozwoliła przed odbiorem. Przedmiotem była wędka spinningowa i wg mnie miała ślad w miejscu uszkodzenia paczki lecz niewidoczne na zdjęciach z telefonu. A że to Węglówka to miałem obawy odbioru . Pani w DPD nie poinformowała mnie o spisaniu jakiegokolwiek protokołu tylko że może oznaczyć nieodebranie przesyłki.
Sprzedawca odpisał że czeka aż paczka do niego wrócić i zobaczymy
Sprzedawca przepakuje wędkę do nowego opakowania i wyśle ponownie.😀
@ANDZEJ_ZLOTY" Przedmiotem była wędka spinningowa i wg mnie miała ślad w miejscu uszkodzenia paczki lecz niewidoczne na zdjęciach z telefonu" . Więc jak zamierzasz teraz w dyskusji udowodnic że przedmiot był uszkodzony ?????
To co wg Ciebie miałem odebrać i bujać się że sporem że to ja uszkodziłem po odbiorze.
Dlaczego bujać, tak samo się reklamuje, pisze protokół itd. 😞
@ANDZEJ_ZLOTY ja osobiście
1) zrobiłbym zdjęcia uszkodzeń przesyłki w punkcie DPD
2) Odebrałbym przesyłke i rozpakował w domu i sprawdził produkt
3) Jeśli produkt byłby uszkodzony mógłbym zrobić takie zdjecia aby to uszkodzenie było widoczne
4) wówczas bym reklamował
Tak ja bym zrobił.
W tym momencie nie masz żadnych dowodów na uszkodznie a sprawa wygląda jak celowe szkodznie sprzedającemu - zamawianie i nieodbieranie . Wiec ryzykujesz że po prostu wpisze Cie na liste nieaktywnych.
Po prostu w tym momencie nie masz tak naprawde żadnych argumentów w dyskusji.
😄
@ANDZEJ_ZLOTY Musisz wiedzieć, że w dziale dla kupujących odpowiadają Ci głównie inni sprzedawcy z Allegro, dlatego takie odpowiedzi. Bardzo dobrze zrobiłeś. Nie odbiera się uszkodzonych towarów w uszkodzonych opakowaniach, bo późniejsze reklamacje to często droga przez mękę, gdzie jest wiele utrudnień i musisz liczyć na zmiłowanie sprzedawcy. W tej sytuacji zdjęcie samego uszkodzenia paczki Ci wystarczy.
Do mnie kurier DPD często przywozi "uszkodzone" opakowanie, ale zawsze zawartość była cała. Przecież można było odebrać, rozpakować obejrzeć i wszystko byłoby jasne.
@LEW433 No przecież rozpakował i obejrzał, czytasz, czy tylko na punkty liczysz?
Napisałem że otworzyłem paczkę i wg mnie miała ślad w miejscu uszkodzenia . Była to o wędka spinningowa i element grubości ok 2-3mm z skazą najprawdopodobniej pęknie przy mocniejszym obciążeniu. I to kobieta w DOD mi zaproponowała nieodebranie paczki. Ja osobiście nigdy nie miałem takiej sytuacji
wszystko to co czytam to są kompletne bzdury, jakie bujanie się z reklamacjami, ludzie w tym kraju sprzedający odpowiada za wszystko
-za przesyłkę uszkodzoną( musi wysłać nową)
-nie ma znaczenia czy ją odbierzesz czy nie
-o jakiej wy liście niewidocznej piszecie , gdzie sprzedający ma taką możliwość wpisania na jakąś listę pierwsze co słyszę
-nawet jak kupujący nie odbierze paczki do wraca na koszt sprzedającego jak będzie złożona reklamacja
-sprzedający nie ma dosłownie żadnego prawa jak przesyłka będzie uszkodzona
@ObiadyDomowe 1. Niestety dzięki forumowiczom posługującym sie tylko frazami "zwróc'", "otwórz spór", "napisz negatyw" ci sprzedający są nękani za byle "g" 2. Powinien przepakować i wysłać tą samą wędkę. Założę sie że za drugim razem nikt by nie zauważył "uszkodzenia" 3. Lista to jest "moi nieaktywni kupujący" Pozostałe punkty "no comment"
Ziołko ja jestem sprzedającym więc piszę to z ubolewaniem, niestety prawo konsumenckie to dramat bynajmniej w kwestii reklamacji i uszkodzeń nagminnych paczek przez przewoźnika za które odpowiada jak mu się podoba uznaniowo, to po co ubezpieczenie paczki w takim razie, na sortowniach ukraińcy którzy mają gdzieś staranność o paczki , nie mam miesiąca żeby nie uszkodzono mi paczki, kurierzy rzucają paczkami nawet na moich oczach jak je odbierają niestety jestem bezradny bo allegro w ogóle nie kontroluje tego
Podziwiam podejścia i życzę kupna czegoś uszkodzonego za 1000zł.
Temat jest do zamknięcia . Sprzedający się okazał normalnym człowiekiem wbrew opinii takich jak Ty.