Witam,
Zakupiłem 16.12.25 odkurzacz xiaomi s40 pro. Po mapowaniu pomieszczenia miał problemy z powrotem do stacji dokującej. Wyłaczyłem go przyciskiem fizycznym na urządzeniu i teraz nie chce się ponownie włączyć. Bateria według aplikacji była naladaowana w ponad 50%, mimo to i tak włożylem urządzenie do stacji, ale po godzinie ładowania wciąż się nie włącza.
Co powinienem zrobić, by odzyskać pieniądze/wymienić sprzęt na nowy egzeplarz - naprawa nie wchodzi w grę. 30.12.25 konczy się termin 14 dni od zakupu, ale czy zwrot bez podania przyczyny nie spowoduje, że sprzedawca obciąży mnie z powodu niesprawności urządzenia (czy zwrot niesprawnego urzadzenia mieści sie w granicy prawa konsumenckiego), czy powinienem wybrac reklamację z opcją inna wada... (zaznaczam ponownie, że tylko zwrot kosztów/wymiana wchodzi w grę).
@miquelme o rozpatrzeniu reklamacji decyduje sprzedawca i wg ustawy ma prawo wymienić lub naprawić ewentualnie jak nie ma na wymianę oddać kasę o ile reklamację uzna. Za zwrot tego towaru jeśli jest niesprawny zostaniesz obciążony kwotą która pozwoli przywrócić towarowi funkcjonalność jako że za stan zwrotu odpowiada kupujący.