Otrzymałam taką wiadomość od klienta
Dzień dobry , zamówiłem i zapłaciłem za dwie branzoletki , dziś mamy piątek i przesyłki nie distalem . Dziwne że list w kraju idzie tak długo . Proszę o zwrot pieniążków , oczywiście opinię wystawię negatywną . Pozdrawiam ”
Klient sam wybral sobie miniprzesylke spośród bardzo wielu metod dostawy i podczas wyboru metody dostawy mial informację o czasie dostawy i o tym ze presylka dotrze dopiero w kolejnym tygodniu. Jak potraktowac takiego klienta? Domaga się zwrotu pieniedzy i jeszcze grozi negatywem, co allegro na to? I Jak Wy drodzy sprzedawcy radzicie sobie z takimi klientami?
wg zapisów kc masz 30dni na wydanie towaru jeśli nie było zapisu o dokładnym terminie. Negatywa i tak dostaniesz, kasy nie oddawaj. Pod negatywem napisz dziękuję Panu co nie umie czytać ofert i zrozumieć że czas dostawy allegro jest prognozowany przez serwis z fusów do kawy a nie deklarowany przez przewoźnika za wylanie flustracji pod zły adres.
Dzięki za odpowiedź ale to jakis toksyczny klient z wymaganiami odklejonymi od rzeczywistosci, allegro powinno interweniowac w takich przypadkach bo to mi wygląda na próbę wyludzenia pieniędzy i skoro mi tak wygraża to innym sprzedawcom na pewno tez. To patologia. Ja się nie przestraszę bo znam przepisy i regulamin allegro tylko ze to mnie wk...wia niesamowicie
@Marpin2605 To może być próba wyłudzenia pieniędzy pod groźbą negatywa (inaczej mówiąc: pospolity szantaż), ale raczej nie licz na to, że Allegro będzie interweniować.
Akurat Poczta Polska dla usługi Przesyłka firmowa (pod tą usługą mieści się Allegro Mini Przesyłka i Allegro Polecony), deklaruje doręczenie w ciągu 4 dni roboczych. Ale to jest termin deklarowany, a nie gwarantowany.
Juz usunęłam tą metodę dostawy ze swoich ofert, nie rozumiem dlaczego ludzie mają pretensje do sprzedawców i termin dostawy przeciez sama kupuję na allegro i pierwsze co to sprawdzam metody dostawy i terminy i wybieram taki ktory mi odpowiada. A ten klient sam swiadomie wybral miniprzesylke mimo informacji o tak dlugim terminie dostawy, ktory jak byk pokazywal kiedy przesylka dotrze , skoro zalezalo mu na czasie to czemu nie wybral innej metody, szybszej? i na co liczyl? ze specjalnie dla niego bo jest taki wyjatkowy poczta zrobi wyjatek? Co ludzie mają w glowach?
@Marpin2605 napisał(a):Klient WALDEMAARR (...) to jakis toksyczny klient (...) To patologia.
Dobrze wiedzieć, że moderacja dopuszcza podawanie nicków kupujących i wyzwiska pod ich adresem.
A dlaczego tak pan/ pani uważa? przecież ja nikogo nie obrażam a wymieniony klient mi grozi i próbuje wyludzic pieniądze, przeciez zwrotu pieniedzy mozna się domagac po zgloszeniu zwrotu i po odeslaniu produktow to chyba jest oczywiste - moze dla pana/pani to normalne zachowanie ale dla mnie nie dlatego mnie tak to zaniepokoiło
Toksyczny człowiek to osoba, której zachowania—manipulacja, brak empatii, nadmierna krytyka, egocentryzm— wywołują u otoczenia negatywne emocje, poczucie winy oraz wyczerpanie psychiczne
Patologiczne zachowanie natomuast to powtarzające się działania sprzeczne z normami społecznymi, prawnymi lub moralnymi, które niszczą relacje i funkcjonowanie jednostki lub otoczenia
@Marpin2605 napisał(a):A dlaczego tak pan/ pani uważa? przecież ja nikogo nie obrażam a wymieniony klient mi grozi i próbuje wyludzic pieniądze
Podsumujmy: Klient zrobił JEDNOKROTNY zakup, ZAPŁACIŁ za niego Z GÓRY, spodziewany przez niego termin dostawy minął, a przesyłki jak nie było, tak nie ma. Napisał wiadomość, w której wyraził swój niepokój i POPROSIŁ o zwrot pieniędzy. Dodał, że wystawi opinię zgodną ze swoimi odczuciami, do czego ma pełne prawo. To czyni z niego patologicznego wyłudzacza, toksycznego, odklejonego od rzeczywistości egocentryka i manipulanta bez krztyny empatii. Na pewno robił tak już wiele razy, krzywdząc przy tym wielu innych sprzedawców. Tak musi być, bo "każdy kupujący to cwaniak".
@Marpin2605 napisał(a):"Tak, na Allegro (w tym w ramach społeczności Allegro Gadane) używanie nicków (loginów) jest standardową praktyką "
Oczywiście. No chyba, że chodzi o nick sprzedającego. A wtedy: "Nie można tutaj posługiwać się loginami innych osób (a zwłaszcza w wiadomościach, które mogą narusz...
@Marpin2605 napisał(a):I proszę nie wycinać mi pojedynczych słów z kontekstu , slowa patologia uzylam w kontekscie zachowania a nie odnosnie osoby
To w końcu ile razy POWTÓRZYŁO się to "powtarzające się, sprzeczne z normami społecznymi, prawnymi lub moralnymi, niszczące relacje i funkcjonowanie jednostki lub otoczenia" działanie kupującego?
@Marpin2605 napisał(a):Ktos tu nie umie czytac ze zrozumieniem , trzeba się cofnac z edukacją do 2 klasy podstawówki
Trafiła Pani na odpowiednie forum. Mało wyszukane obelgi pod adresem kupujących i każdego, kto się za nimi ujmuje to tutaj standard, żeby nie powiedzieć wymóg. Wśród bywających tutaj sprzedawców poczuje się Pani jak u siebie.
PS. Proszę się nie silić na odpowiedź. Moje pytanie było czysto retoryczne.
Na zapytanie o to czy można używać nicków z allegri na allegro gadane otrzymakam taką odpowiedź
"Tak, na Allegro (w tym w ramach społeczności Allegro Gadane) używanie nicków (loginów) jest standardową praktyką "
I proszę nie wycinać mi pojedynczych słów z kontekstu , slowa patologia uzylam w kontekscie zachowania a nie odnosnie osoby
Ktos tu nie umie czytac ze zrozumieniem , trzeba się cofnac z edukacją do 2 klasy podstawówki
typowe
Kupujący nie rozumie tekstów jakie pisze do niego allegro, nie zna regulaminu serwisu i czy też powiązanych z nim przewoźników, kc i uk to dla niego czarna magia.
Ale ma prawo wyrazić subiektywną opinię, na którą sprzedawca nie może odpowiedzieć równie subiektywnie.
Witaj w klubie. Jeżeli zerkniesz na mój profil to najświeższy negatyw pochodzi od identycznego kupującego chociaż nick jest inny. Kupił przedmiot z terminem wysyłki 3 dni i następnego dnia rozpoczął dyskusję że " jak długo można czekać na wysłanie". Więc niezwłocznie zwróciłam wpłatę aby uniknąć eskalowania pretensji gdyż kupił towar używany i mógł mieć jeszcze mnóstwo powodów do dyskusji. Oczywiście liczyłam się z negatywem i taki też otrzymałam. Chore jest to że nawet nie można na taki komentarz odpowiedzieć tak jak było to wcześniej. Ale przeżyję to tak jak innych oszołomów.