Dzień dobry.
Kupiłem mocno używany powerbank, zaznaczyłem odbiór osobisty, bo za kilka dni miałem zlecenie w rejonie sprzedawcy.
Okazało się, że to lombard, w którym towar odbiera się tylko przez małe okienko po uprzednim uiszczeniu opłaty.
Po wyjściu zauważyłem, że powerbank nie ma przycisku włącznika, który ktoś wydłubał (teoretycznie mógłbym to przeboleć) więc od razu poinformowałem o tym sprzedawcę w konwersacji i otrzymałem odpowiedź, że musieli to przeoczyć i dlatego uszkodzenia nie było w opisie.
Za to w opisie figurowało szybkie ładowanie z mocą 22,5W a jest wolne i z max mocą 10W.
Deklarowana pojemność to 10 000 mAh (oczywiście biorąc pod uwagę zużycie sprzętu liczyłem, że będzie to chociaż 50% pojemności skoro figuruje jako sprawny technicznie) uzyskałem jedynie ok 1 300mAh.
Sprzęt ewidentnie niezgodny z umową, no i zaczynają się schody ze zwrotem, bo (prawdopodobnie) z powodu odbioru osobistego nie mam możliwości darmowego zwrotu.
W formularzu widzę jedynie "zwrot dowolną metodą" (czyli na mój koszt), tylko czy sprzedający zwróci mi koszt wysyłki np. paczkomatem (koszt wysyłki już przekracza wartość towaru) chociaż ma taki obowiązek? W dodatku w odpowiedzi na sugerowaną przez sprzedającego formę wysyłki otrzymuję tylko odpowiedź "proszę odesłać".
Sprawa niby błaha, bo kwoty symboliczne, jednak chodzi tu o zasadę, zwłaszcza jeżeli otrzymałem odpowiedź w stylu: "że informacje o parametrach wprawdzie nie odpowiadają prawdzie ale coś musieli napisać bo inaczej serwis Allegro nie opublikowałby oferty", no dla mnie kuriozum! Tym bardziej, że pokazałem im przykłady innych aukcji, gdzie te dane zamieszczono zgodnie z prawdą.
@zlota__kaczka złóż reklamacje. Niech sprzedawca zdecyduje, czy opłacalne jest odbiór. Spokojnie masz pomoc konsultantów allegro i AOK.
ps. Jak wartość ok 20 zł to myślę, że wypłaca bez żadnych problemów.
No właśnie sprzedawca upiera się, że mam odesłać na własny koszt, bo "przecież odebrałem osobiście" i jego zdaniem podanie nieprawdziwych parametrów pracy (wada prawna) i moje zastrzeżenia co do pojemności rzeczywistej (wada ukryta) nie mają tu żadnego znaczenia.