anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

odesłanie zwróconego towaru przez sprzedawcę bez paragonu

MAMY ROZWIĄZANIE!
bystry1975
#7 Wielbiciel#

Witam

Zakupiłem elektryczną opaskę rozgrzewającą na kolano ale odesłałem ją przez SMART ponieważ żona powiedziała że bardzo słabo grzeje . Sprzedawca nie przyjął zwrotu twierdząc że opaska ma intensywny zapach którego nie miała i zaproponował że może mi to odesłać na mój koszt . Przyjąłem zwrot myśląc że żona pewnie miała jakąś maść na kolanie chociaż jak dla mnie zapach był normalny . Sprzedawca odesłał mi towar zabierając paragon i nie chce go zwrócić sugerując że wszedłem drugi raz w posiadanie towaru z innego stosunku prawnego . Co w przypadku kiedy będę chciał oddać komuś towar - czy tracę w takim przypadku gwarancje ? Myślałem że paragon po sprzedaż jest mój

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7
az1rael
#21 Demiurg#

Masz ślad zakupu w allegro zakładka moje zakupy oraz pewnie w banku ślad przelewu nikt cię z 2 lat rękojmi nie oszwabi 

oznacz moderatorów
bystry1975
#7 Wielbiciel#

Pytanie czy to że nie chce mi zwrócić paragonu jest zgodna z przepisami

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Jak był to musi Ci zwrócić , otwórz dyskusję, pomoże.

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Sprzedający nie ma prawa odmówić przyjęcia zwrotu, może pomniejszyć środki do zwrotu, dlaczego się na to zgodziłeś? Ty jako kupujący nie musisz także odsyłać z paragonem>wystarczy potwierdzenie o zakupie a jak odsyłasz przez Allegro to masz je w systemie, otwórz dyskusję i tam wszystko opisz i jak chcesz zwrócić to opisz sytuacje, masz tam pomoc Allegro:https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa Co to za nowe praktyki sprzedających? Oczywiście jak zakup konsumencki>od firmy bo prywatny nie musi przyjmować zwrotu bez podania przyczyny.

oznacz moderatorów
starling_shop
#14 Krzewiciel#

@LEW433 zgodził się zapewne dlatego, że lepiej mieć opaskę niż zwrot 1zł

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Tego nie neguje, tylko napisałem że nie ma prawa odmowy przyjęcia zwrotu, nie znamy szczegółów.

oznacz moderatorów
bystry1975
#7 Wielbiciel#

Sprzedający napisał że towar nie nadaje się do odsprzedaży a nie jest to duża kasa więc przyjąłem tylko komuś może pasować ten produkt a paragonu nie mam więc jakby gwarancja się kończy ? Nikt nie będzie za kilka miesięcy mnie prosił o potwierdzenie zakupu raczej

oznacz moderatorów