anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odmowa dokonania zwrotu. Wątpliwość dotycząca charakteru działalności sprzedającego.

a_karolinaa
#7 Wielbiciel

Drodzy, 
założyłam ten wątek, mając nadzieję, że znajdzie się tutaj ktoś, kto będzie mógł doradzić mi co mam zrobić w następującej sytuacji: 
Kupiłam przedmiot na klasycznym Allegro (nie na Allegro Lokalnie) i chciałam dokonać zwrotu. Sprzedający odmówił mi zwrotu, zasłaniając się regulaminem dotyczącym higieny i ochrony zdrowia (zwrot dotyczył produktu kosmetycznego). Odpisałam więc, że produkt jest fabrycznie zapakowany w kartonik, który jest odpowiednio zabezpieczony przez producenta, więc uważam ten argument za bezzasadny. Wtedy Pani stwierdziła, że jest osobą prywatną, a informacja o zwrocie była umieszczona w ofercie. Pani owszem sprzedaje jako osoba prywatna, ale informacji o braku możliwości dokonania zwrotu nie było w ofercie, a Pani działalność ewidentnie wygląda na cykliczną sprzedaż nastawioną na zysk (ponad 50 ofert samych nowych przedmiotów). Mam więc przypuszczenia, że jest to osoba, która powinna mieć nierejestrowaną działalność gospodarczą, a co się z tym wiąże powinna respektować zwroty w ciągu 14 dni (w przypadku umowy zawartej na odległość). 

Czy jest coś, co mogłabym w tym przypadku zrobić (poza zgłoszeniem sprawy do Urzędu Skarbowego, ponieważ dla mnie to ostateczność), by dociekać swoich praw? 

Dodam, że otwierałam dyskusję dwa razy i kontaktowałam się w tej sprawie z Allegro, ale oni mają związane ręce. Kontaktowałam się też z Inspekcją Handlową, ale niestety jeśli Pani twierdzi, że nie jest przedsiębiorcą, to ja według prawa nie jestem konsumentem, więc ta instytucja mi nie pomoże. 

oznacz moderatorów
45 ODPOWIEDZI 45

MiMary
Moderatorka Allegro Gadane

Cześć, @a_karolinaa. Którego zakupu to dotyczy? Proszę, podaj numer zamówienia.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

a_karolinaa
#7 Wielbiciel

Proszę uprzejmie: 
4ead0320-fd14-11f0-af00-915e7fa95b3f 

oznacz moderatorów

MiMary

@a_karolinaa, sprzedający nie podał żadnych warunków zwrotu w zakładce [Zwrot] w ofercie, ale sprzedaż prowadzi jako osoba prywatna - w takiej sytuacji nie ma obowiązku przyjęcia zwrotu towaru. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

a_karolinaa
#7 Wielbiciel

Rozumiem. 

Dziękuję za odpowiedź i poświecony czas.
Pozdrawiam serdecznie 🙂 

oznacz moderatorów

4Kitchen
#10 Popularyzator

"sprzedający nie podał żadnych warunków zwrotu w zakładce [Zwrot] w ofercie, ale sprzedaż prowadzi jako osoba prywatna" 

chyba "oraz" lub  "bo" lub "gdyż" etc.. w miejsce "ale" 

jeśli sprzedaż prowadzi jako osoba prywatna to logicznym jest że brak jest informacji oraz możliwości zwrotu. Skąd zatem "ale" w treści próby Pani wypowiedzi Pani Moderator? 

oznacz moderatorów

4Kitchen
#10 Popularyzator

proszę o podanie zasadnej argumentacji cenzurowania oraz usuwania przez Panią naszych postów w tym temacie, jako niezależnej i wolnej wypowiedzi na forum. 
odpowiedź proszę kierować na skrzynkę prywatną 

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@a_karolinaa A w zakładce "zwroty" nic nie było?

oznacz moderatorów

a_karolinaa
#7 Wielbiciel

Nie ma tam żadnej wzmianki o tym, że osoba sprzedająca nie przyjmuje zwrotów. Jest jedynie standardowa informacja dotycząca ochrony kupujących na Allegro o pomocy w odzyskiwaniu pieniędzy i całej procedurze z tym związanej.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@a_karolinaa Pokaż link do jakiejś oferty tego sprzedającego.

oznacz moderatorów

a_karolinaa
#7 Wielbiciel

Proszę uprzejmie: 
https://allegro.pl/oferta/the-ritual-of-sakura-gift-set-luksusowy-mus-do-ciala-olejek-pod-prysznic-1... 

Może komuś uda się znaleźć coś co przeoczyłam, a co jest istotne w tej sprawie. 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@a_karolinaa sprzedawca nie jest przedsiębiorcą i nie ma uzupełnionej zakładki ,,zwroty ,, , zakup nie miał charakteru konsumenckiego , nie Masz prawa do zwrotu . kropeczka....

a to czy jego sprzedaż ma charakter zorganizowany czy nie ....nie Tobie oceniać 

oznacz moderatorów

a_karolinaa
#7 Wielbiciel

Dziękuję za informację. Nie sądziłam, że prowadząc zorganizowaną sprzedaż (ponad 50 nowych przedmiotów) można jeszcze sprzedawać jako osoba prywatna. Ale potraktuję to, jak nauczkę na przyszłość. 

Dziękuję za poświecony czas.
Pozdrawiam serdecznie 🙂

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@a_karolinaa Zastanów się jeszcze nad  tym co wysmarowałaś w komentarzu do transakcji , bo może Ci się odbić czkawką 

oznacz moderatorów

a_karolinaa
#7 Wielbiciel

Wierzę, że prawda zawsze się obroni. 🙂
Ma Pani/Pan rację: nie mnie to oceniać. Od tego są odpowiednie instytucje. 

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#12 Orędownik

ale jaka prawda ?

kupiłaś do osoby prywatnej a teraz masz o to pretensje 

nie widzisz w sobie problemu ?

jesli nie - to ....

oznacz moderatorów

a_karolinaa
#7 Wielbiciel

Nie, nie widzę w sobie problemu. 
Dostrzegam za to swój błąd w pobieżnym rozeznaniu się przed zakupem i z pewnością w przyszlości będę dokładniej przyglądać się tak samym ofertom, jak sprzedawcom, by uniknąć podobnych sytuacji. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Zrzut ekranu (306).png

pisało trzeba czytać zakładki plus działalnośc to by musiał mieć sprzedawca, jakby miał powyżej 30 transakcji wg DAC7, a tu ma konto 2 miesiące i 2 łapki / transakcje to nawet inspekcja handlowa nie ruszy palcem @a_karolinaa 

oznacz moderatorów

a_karolinaa
#7 Wielbiciel

Tak, już rozumiem. 
Ewidentnie mój błąd, ponieważ założyłam, że skoro w zakładce ''zwrot'' nie ma informacji o braku możliwości zwrotu, to oznacza, że zwrot jest możliwy. 
Teraz już wiem, na co zwrócić uwagę w przyszłości. 

Dziękuję za informacje i poświecony czas. 
Pozdrawiam serdecznie 🙂 

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#12 Orędownik

brawo to teraz zmień opinie sprzedawcy !!! 

oznacz moderatorów