anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odmowa dokonania zwrotu. Wątpliwość dotycząca charakteru działalności sprzedającego.

a_karolinaa
#7 Wielbiciel

Drodzy, 
założyłam ten wątek, mając nadzieję, że znajdzie się tutaj ktoś, kto będzie mógł doradzić mi co mam zrobić w następującej sytuacji: 
Kupiłam przedmiot na klasycznym Allegro (nie na Allegro Lokalnie) i chciałam dokonać zwrotu. Sprzedający odmówił mi zwrotu, zasłaniając się regulaminem dotyczącym higieny i ochrony zdrowia (zwrot dotyczył produktu kosmetycznego). Odpisałam więc, że produkt jest fabrycznie zapakowany w kartonik, który jest odpowiednio zabezpieczony przez producenta, więc uważam ten argument za bezzasadny. Wtedy Pani stwierdziła, że jest osobą prywatną, a informacja o zwrocie była umieszczona w ofercie. Pani owszem sprzedaje jako osoba prywatna, ale informacji o braku możliwości dokonania zwrotu nie było w ofercie, a Pani działalność ewidentnie wygląda na cykliczną sprzedaż nastawioną na zysk (ponad 50 ofert samych nowych przedmiotów). Mam więc przypuszczenia, że jest to osoba, która powinna mieć nierejestrowaną działalność gospodarczą, a co się z tym wiąże powinna respektować zwroty w ciągu 14 dni (w przypadku umowy zawartej na odległość). 

Czy jest coś, co mogłabym w tym przypadku zrobić (poza zgłoszeniem sprawy do Urzędu Skarbowego, ponieważ dla mnie to ostateczność), by dociekać swoich praw? 

Dodam, że otwierałam dyskusję dwa razy i kontaktowałam się w tej sprawie z Allegro, ale oni mają związane ręce. Kontaktowałam się też z Inspekcją Handlową, ale niestety jeśli Pani twierdzi, że nie jest przedsiębiorcą, to ja według prawa nie jestem konsumentem, więc ta instytucja mi nie pomoże. 

oznacz moderatorów
45 ODPOWIEDZI 45

a_karolinaa
#7 Wielbiciel

Ja również (teraz już bez emocji) spojrzałam na to z innej perspektywy i uważam, że nie tyle jest bezzasadny, co niepotrzebny (w końcu to nowy użytkownik, a niektórzy uzależniają swoją decyzję o zakupie od liczby ocen i treści komentarzy). Nie mogę go już tak po prostu usunąć (edytować też można tylko raz), ale przeczytałam, że mogę napisać w tej sprawie do Allegro i zamierzam to uczynić. 

Dziękuję za konstruktywną krytykę, wszystkie celne sugestie i poświecony czas. 
Na pewno wyciągnę z tego wszystkiego odpowiednie lekcje. 

oznacz moderatorów

AGD-RTV-IT
#13 Ambasador

@a_karolinaa Twój charakter najlepiej pokazuje zaznaczenie "brak reakcji na wiadomość:" gdzie sama tutaj przyznałaś, że sprzedawca Ci odpisał. 🙃

Pozdrawiamy
PHU MAR-SAT
oznacz moderatorów

a_karolinaa
#7 Wielbiciel

Tak, to z pewnością pokazuje mój charakter. 🙂 
Pomijając wszystko: oznaczyłam to w momencie, w którym (dokładnie tak jak sugeruje ten zwrot) nie otrzymywałam odpowiedzi na moje wiadomości i prośby. 
Ale dziękuję za profesjonalną i bez wątpienia celną opinię psychologiczną. Z pewnością jest ona najbardziej potrzebna w tej sprawie. 

oznacz moderatorów

a_karolinaa
#7 Wielbiciel

Kontakt z Allegro przebiegł bardzo sprawnie i komentarz został już usunięty. Jak pisałam wcześniej skontaktowalam się też ponownie ze sprzedającą, by posypać głowę popiołem i w odpowiedzi otrzymałam wiadomość, w kórej Pani wyjaśnia mi dlaczego nie chciała przyjąć zwrotu (zawiodła się na kupujących, ponieważ ktoś odesłał jej w jakimś stopniu zniszczony produkt). W kwestii charakteru działalności podziękowała mi za zwrócenie na to uwagi i wspomniała, że skonsultuje to z doradcą, ponieważ wcześniej nie miała pojęcia o tym, że prowadząc zorganizowaną sprzedaż nastawioną na zysk warto mieć (na początek) nierejestrowaną działalność gospodarczą.
Doszłyśmy między sobą do porozumienia jednocześnie przyznając się do błędu. 

Dlaczego o tym pisze? Ponieważ być może pokaże to komuś, że jeśli nie idzie się w zaparte i pokusi się o odrobinę refleksji (wysłuchując cierpliwie konstruktywnych komentarzy) to z każdej sytuacji można wybrnąć i z każdym można znaleźć nić porozumienia. 

Myślę, że najlepiej podsumują to słowa Harariego:
„Dzisiaj największą siłę i moc na świecie ma rozmowa. Dzisiaj rozmową możemy zacząć piękną przyjaźń i zakończyć wielki konflikt. Tylko musimy mieć chęć wysłuchania drugiego człowieka”. 

Z tym pozytywnym zakończeniem Państwa zostawiam i jeszcze raz dziękuję każdemu, kto poświecił swój czas, by wyrazić swoją konstruktywną opinię i uświetnił tę żywą dyskusję swoją wypowiedzią. 

Pozdrawiam serdecznie i życzę Państwu wszystkiego dobrego. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@a_karolinaa Ocena wystawiona sprzedającemu wcale nie jest "paskudna" 🙂 

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#12 Orędownik

no wcale  🙂

oznacz moderatorów