anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odmowa zwrotu z Allegro Protect. Co robić?

darki35
#2 Obserwator#

Zakupiłem zestaw do drzwi przesuwnych. Miał wadę, reklamacja przyjęta przez sprzedawcę i wysłana kolejna paczka. Niestety paczka uszkodzona przez przewoźnika. Kurier po informacji telefonicznej za moją zgodą zostawia paczkę pod płotem. Z tego powodu nie ma protokołu szkody przy samym odbiorze. Zresztą pomimo zewnętrznego uszkodzenia nie podejrzewam, że w środku zostały uszkodzone elementy. Po rozpakowaniu okazuje się, iż nie nadają się do użytku. Allegro informuje, że to ja mam reklamować paczkę. Przewoźnik odrzuca reklamację jak również odwołanie pomimo iż ewidentnie widać na monitoringu, że kurier wynosi z samochodu uszkodzoną paczkę. Allegro informuje, iż w wypadku odrzucenia reklamacji przewoźnika uruchomi wniosek o zwrot z protect. Protect zostaje odrzucony. Nie mam ani towaru ani pieniędzy. Allegro zamyka sprawę? Co teraz? 

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

mdrogeria
#21 Demiurg#

@darki35 pozostaje Ci tylko odwołać się od decyzji przewoźnika , Masz nagranie to je załącz do odwołania 

oznacz moderatorów

darki35
#2 Obserwator#

Było już dowołanie ze zdjęciem z monitoringu. Odwołanie odrzucone.

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@darki35

Niestety nic nie wskórasz. Pozwalając kurierowi pozostawić uszkodzoną z zewnątrz przesyłkę, automatycznie zrezygnowałeś z wszelkich roszczeń w stosunku do przewoźnika. Niestety jest to nieodwoływalne.

Niestety, ale dura lex, sed lex. 

oznacz moderatorów

darki35
#2 Obserwator#

OK skoro mówimy o prawie to jak się ma do tego prawo konsumenta a mianowicie reklamacja z tytułu rękojmi, towar niezgodny z umową?  

Sprzedawca, który wysyła przedmiot konsumentowi, odpowiada za potencjalne uszkodzenie lub utratę tej rzeczy (niezależnie od tego, czy nastąpiło to z winy przewoźnika, czy też było niezawinione). Podstawą do odrzucenia reklamacji kupującego nie może być odrzucenie reklamacji przez firmę przewozową lub brak protokołu szkody. Są to dwie odrębne reklamacje, rozpatrywane niezależnie. Dla konsumenta nie ma znaczenia, w jaki sposób powstał defekt. Dla niego skutkiem jest to, że przedmiot jest niezgodny z opisem - posiada wadę

oznacz moderatorów