Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry
Proszę o poradę.
Zakupiłem w zeszłym roku opony letnie - niby klasy premium Pirelli. W tym roku opony nie nadawały się ponownie do montażu na aucie. Nie przeszły testu pomiaru bicia na maszynie (3 z 4). Zgłosiłem to sprzedającemu - wysłał mi formularz i kazał odesłać. Po prawie 2 miesiącach rzekomych testów odpowiedź przyszła negatywna - opony nie podlegają gwarancji ponieważ posiadają 6,47mm bieżnika a nowe 8,2mm i przekroczyłem 20% zużycia. Przy czym w opisie opon sprzedawca zamieścił informację o gwarancji 7lat producenta do wskaźnika TWI. Opony przejechały maksymalnie 2000tyś kilometrów (mogę to udowodnić bo akurat pokryło się z przeglądami).
Proszę o informację czy coś można zrobić z tym tematem - czy tylko zezłomować opony po odesłaniu przez sprzedającego.
Możesz spróbować bezpośrednio w autoryzowanym serwisie. Przy reklamacji u sprzedawcy korzystasz z ustawowej niezgodności z umową (czyli potocznie rękojmi), a nie gwarancji producenta.
Reklamację gwarancyjną zgłosisz w najbliższym autoryzowanym serwisie Pirelli.Ich listę znajdziesz na stronie pirelli.pl
Ps. Jak jeden serwis odrzuci reklamację, to możesz próbować w innym.
Dzięki za info - tyle że sprzedający rzekomo wysłał je do pirelli (i to oni zdiagnozowali) i po 2 miesiącach odesłał mi pismo w którym jest napisane że opony noszą 20% zużycia i jest już po gwarancji.
No to jest duża szansa, że po ptokach
@w0jtex Jeśli warunki gwarancji określone przez producenta stanowią że opony podlegają gwarancji do momentu osiągnięcia wskaźnika minimalnej wysokości bieżnika a producent odrzucił gwarancję ze względu na 20% zużycia to skonsultuj się w tej sprawie z lokalnym rzecznikiem praw konsumenta.
@w0jtex Twój opis i gwaranta razem wzięte sugerowałoby wyząbkowanie
Serwisy są autonomiczne jeżeli chodzi o decyzje. Jak jeden nie uzna gwarancji, niekoniecznie musi oznaczać, że drugi postąpi tak samo. Nie dotyczy to sytuacji, kiedy lokalny serwis, wysyła towar do serwisu centralnego/głównego.
To który serwis odrzucił gwarancję, będziesz miał w protokole z serwisu.
Najlepiej zadzwonić do lokalnego rzecznika UOKiK i działać wedle zaleceń - albo rzecznika, albo konsultanta.
Niezgodność towaru z umową, w razie dalszych problemów rzecznik, pismo przedsądowe, sąd
@misiaczekmr co nic nie da bo ma opinię serwisu producenta a reklamacja była jak pisze wtytule odnośnie gwarancji nie reklamacja za niezgodność z umową. @w0jtex ok 2,0 mm zdarcia opony w sezon tzn że chyba czas geometrię zrobić bo o coś ci tarły że tyle zjechało na 2tys km a to nie będzie wada opon tylko albo auta albo montażu