Przesyłka nr AD01QKP2P2. Telewizor przyszedł uszkodzony, o czym dowiedziałam się dopiero po rozpakowaniu. Miał być prezentem. nie spisałam protokołu szkody bo nie było mnie w domu w chwili dostarczenia towaru. Przesyłkę przejął mój mąż i zaniósł do domu. Złożyłam reklamację na uszkodzony produkt, powołałam się na rękojmię, odesłałam produkt. Allegro ochrona kupujących też odrzuca. Jak mogę jeszcze odzyskać pieniądze?
Cześć, @paradise83. Widzę, że niedawno przesłałaś odwołanie do decyzji reklamacji logistycznej, dlatego proszę o chwilę cierpliwości w oczekiwaniu na odpowiedź. Jeśli Twoje odwołanie zostanie odrzucone, daj nam znać w korespondencji do wniosku Allegro Ochrona Kupujących.
Rękojmia, czyli zakup na firmę lub od osoby prywatnej (w przypadku gdy zakupu konsumenckiego jest niezgodność z umową).
A jeżeli chodzi o uszkodzenia przesyłki to w przypadku gdy uszkodzenia nie widać z zewnątrz, jest 7 dni na zgłoszenie reklamacji. Natomiast w przypadku gdy przesyłka była uszkodzona z zewnątrz, należy to zgłosić od razu kurierowi. Odbiór przesyłki z widocznymi śladami uszkodzenia bez zastrzeżeń jest tożsamy ze zrzeczeniem się wszelkich roszczeń od przewoźnika. Nieodwoływalne.
A i nie odsyła się samemu. Bo potem może być na ciebie, że uszkodziło się w drodze od ciebie do sprzedawcy, a za to niestety ty odpowiadasz.
ZZakup był od firmy. Nieraz spotkałam się z tym że karton był uszkodzony a towar cały. W tym przypadku po otwarciu kartonu okazało się jak to wygląda. Kontaktowała się ze mną osoba z Allegro i powiedziała że produkt był niewłaściwie wysłany powinny być dodatkowe zabezpieczenia a nie tylko oryginalny karton.
W tym oryginalnym kartonie ten telewizor dotarł z fabryki do dystrybutora, potem do hurtowni, a następnie do sprzedawcy (i pewnie zwiedził kilka krajów). I był dostatecznie zapakowany. A "złe spakowanie" to stary nr, jak przewoźnik nie chce płacić odszkodowania (bez względu na jak byłby zapakowany, to powiedzą że był źle zapakowany). Trzeba się odwoływać.
@paradise83 Nieraz spotkałam się z tym że karton był uszkodzony
No to teraz masz kosztowną nauczkę 🙂 tu masz interpretację sądu 🙂
Przywołany powyżej przepis art. 545 § 1 k.c. nawiązuje do - wyrażonej w art. 354 k.c. - konieczności współdziałania wierzyciela i dłużnika w wykonaniu zobowiązania. Ponadto wskazuje on na obowiązki sprzedawcy i kupującego związane z wykonaniem umowy sprzedaży, w szczególności, gdy przedmiot umowy jest dostarczany przez przewoźnika. Z przedmiotowej regulacji wynika, że w tym ostatnim przypadku kupujący jest obowiązany do zbadania przesłanej mu rzeczy w czasie i w sposób przyjęty przy przesyłkach tego rodzaju oraz do dokonania wszelkich czynności niezbędnych do ustalenia odpowiedzialności przewoźnika, gdyby w czasie przewozu nastąpił ubytek lub uszkodzenie rzeczy, co może polegać np. na sporządzeniu protokołu reklamacyjnego, opisującego stwierdzone nieprawidłowości. Dodatkowo należy zaznaczyć, że z chwilą wydania rzeczy sprzedanej przechodzą na kupującego korzyści i ciężary związane z rzeczą oraz niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy (art. 548 § 1 k.c.). Dochowanie przez kupującego wspomnianych aktów staranności jest niezbędne, aby sprzedawca mógł dochodzić ewentualnych roszczeń od przewoźnika. W myśl art. 74 ustawy z dnia 15 listopada 1984r. Prawo przewozowe (Dz. U. z 2000r. nr 50, poz. 601 t.j.), jeżeli przed wydaniem przesyłki okaże się, że doznała ona ubytku lub uszkodzenia, przewoźnik ustala niezwłocznie protokolarnie stan przesyłki oraz okoliczności powstania szkody. Przewoźnik wykonuje te czynności także na żądanie uprawnionego, jeżeli twierdzi on, że przesyłka jest naruszona (ust. 1). Jeżeli po wydaniu przesyłki ujawniono ubytek lub uszkodzenie nie dające się z zewnątrz zauważyć przy odbiorze, przewoźnik ustala stan przesyłki na żądanie uprawnionego zgłoszone niezwłocznie po ujawnieniu szkody, nie później jednak niż w ciągu 7 dni od dnia odbioru przesyłki (ust. 3). Natomiast w świetle art. 76 ustawy, przyjęcie przesyłki przez uprawnionego bez zastrzeżeń powoduje wygaśnięcie roszczeń z tytułu ubytku lub uszkodzenia, chyba że:
1) szkodę stwierdzono protokolarnie przed przyjęciem przesyłki przez uprawnionego,
2) zaniechano takiego stwierdzenia z winy przewoźnika,
3) ubytek lub uszkodzenie wynikło z winy umyślnej lub rażącego niedbalstwa przewoźnika,
4) szkodę nie dającą się z zewnątrz zauważyć uprawniony stwierdził po przyjęciu przesyłki i w terminie 7 dni zażądał ustalenia jej stanu oraz udowodnił, że szkoda powstała w czasie między przyjęciem przesyłki do przewozu a jej wydaniem.
W doktrynie podnosi się, że niewykonanie przez kupującego obowiązku zbadania rzeczy zgodnie z § 2 art. 545 k.c. wywołuje dwa negatywne dla niego skutki, mianowicie: po pierwsze – daje sprzedawcy możliwość podniesienia zarzutu, ze uszkodzenie lub zniszczenie rzeczy nastąpiło po jej wydaniu, a więc już po przejściu ryzyka przypadkowego zniszczenia lub utraty rzeczy na kupującego i po drugie – pozwala sprzedawcy zwolnić się od odpowiedzialności za wyrządzoną szkodę w takim zakresie, w jakim niezbadanie rzeczy spowodowało utrudnienie lub uniemożliwienie mu dochodzenia roszczeń od przewoźnika bądź ubezpieczyciela.
Ten wyrok jest wg stanu prawnego z 2011 roku. Od 2012 usługi kurierskie podlegają pod prawo pocztowe, a nie przewozowe, więc nie ma on już zastosowania (zmieniło się prawo).