Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.
Proszę uprzejmie o informację jak powinno wyglądać odstąpienie od umowy kupna-sprzedaży. Zakupiłem towar - deklarowany termin dostawy 3 dni. Zalożyłem 3 dni zapasu, ale lipa- towar jeszcze nie dotarł. Jest w tym trochę mojej winy, bo nie zwróciłem uwagi na miejsce wysyłki: Chiny. Tak czy siak, sprzedawca deklaruje pewien krótki termin dostawy, ja daję jeszcze drugie tyle czasu tolerancji, po czym i tak towar nie dociera. W śledzeniu przesyłki widzę, że wysłany, leżakuje na lotnisku w Chinach. Chcę odstąpić od umowy i tutaj nasuwa się pytanie: czy muszę czekać aż przesyłka do mnie dotrze i wówczas zgłosić zwrot, czy mogę zgłosić zwrot wcześniej? Od zgłoszenia zwrotu mam 14 dni na odesłanie towaru, ktorego jeszcze nue otrzymałem. Co w przypadku kiedy zgłoszę zwrot (chcę jak najszybciej odzyskać pieniądze) a termin 14 dni na odesłanie towaru minie, gdyż go nie będę miał fizycznie?
Pozdrawiam.
Możesz już zrobić zwrot, wówczas nie musisz odbierać przesyłki wróci ona do sprzedającego a on tobie zwróci środki.
@Placusxxx
Jeżeli Konsument złoży oświadczenie o odstąpieniu od Umowy to Sprzedawca będzie zobowiązany do zwrotu środków (w terminie do 14 dni) jednak "może wstrzymać się ze zwrotem płatności otrzymanych od konsumenta do chwili otrzymania rzeczy z powrotem lub dostarczenia przez konsumenta dowodu jej odesłania." (Art. 32 § 3 UoPK).
Nie wypełniaj formularza zwrotu (bo jak słusznie zauważyłeś: deklarujesz w nim chęć odesłania rzeczy której nawet jeszcze nie otrzymałeś) ale wyślij Sprzedawcy samo odstąpienie od Umowy.
Rozsądny Sprzedawca zareaguje i ustali z Tobą dalszy tok postępowania.
@LEW433 nie musisz odbierać przesyłki wróci ona do sprzedającego a on tobie zwróci środki.
Zwróci ... pomniejszone o koszt przesyłki powrotnej do Chin.
Chyba nie takiej porady oczekiwał Autor wątku.
A jak zakup w Smarcie?
@LEW433
A jak zakup w Smarcie?
To aby skorzystać z możliwości bezpłatnego odesłania rzeczy zakupionych ze SMARTem trzeba przesyłkę odebrać i postępować zgodnie instrukcją nadawania przesyłek zwrotnych i generowania do nich kodów/etykiet .
Nieodebranie przesyłki to uniemożliwienie sobie możliwości nadania przesyłki zwrotnej za którą zapłaciłoby Allegro.
Dziękuję. Niestety nie ma opcji smart przy tym zakupie.
@LEW433
Autor wątku prosi uprzejmie "o informację jak powinno wyglądać odstąpienie od umowy", a nie jak poinformować Sprzedawcę o zwrocie t.j. zamiarze odesłania zakupionej rzeczy.
Najwygodniej dla Kupującego byłoby, gdyby odstąpił od Umowy (zgodnie z Art 27. UoPK wysyłając oświadczenie do Sprzedawcy), a sprzedawca złożył dyspozycję do przewoźnika o przekierowaniu przesyłki z lotniska w Chinach z powrotem do Nadawcy.
Czy Sprzedawca będzie chciał przekierować przesyłkę, która już jest w drodze ? - trudno powiedzieć, ale trzeba najpierw złożyć stosowne oświadczenie o odstąpieniu.
@Placusxxx Kliknąć zwrot na Allegro lub odstąpić od umowy inaczej, na przykład mailem możesz najpóźniej w ciągu 14 dni OD ODEBRANIA towaru, ale możesz to zrobić też przed dostawą, czyli już teraz. Wtedy nie musisz już odbierać przesyłki i jej odsyłać. Paczka wróci do nadawcy. Jeżeli towar jest już wysłany, sprzedawca będzie mógł w takiej sytuacji zwrócić się do Ciebie o pokrycie kosztów jedynie POWROTU przesyłki do niego, a koszt towaru i koszt wysyłki do Ciebie musi Ci zwrócić.
Dziękuję bardzo za podpowiedzi. Wysłałem do sprzedawcy odstąpienie + prośbę o "zawrócenie" przesyłki. Zobaczymy co na to sprzedawca. Bardzo dużo kupuję na allegro i bardzo szanuję wszystkich sprzedawców. Nie lubię takich sytuacji, gdy robię komuś kłopot. Gdybym zobaczył, że wysylka jest z Chin to przewidział bym opóźnienie. Fakt- czuję się winny. Pozdrawiam tak sprzedających jak i kupujących (szanujmy się wzajemnie).