anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odstąpienie

elwira512
#7 Wielbiciel#

Witam,

zamowilem narożnik na all lokalnie od firmy dnia 04.08.2023. W aukcji był określony czas realizacji zamówienia 2-14 dni. Sprzedający nie wywiązał się z tego terminu, bo po telefonie okazało się, ze przeoczyli zamówienie. Mimo to jeszcze nie zrezygnowałem z zakupu.
koszt dostawy za pobraniem 288zl.

nastepnie dnia 6.09. Odstąpiłem od umowy kupna, z zaznaczeniem żeby nie był wysyłany narożnik i ze poniosę koszt przesyłki 288zł jaki był wskazany w aukcji.

narożnik został wysłany przez jakaś firmę transportowa, zawrócony z transportu.

W dniu dzisiejszym sprzedający zarządał 865zl za poniesione koszty transportu.

czy ma prawo tyle żądać? Jak wyglada sytuacja? Nadmieniam, ze straszy adwokatami, sprawa w sądzie i firma windykacyjna.

ja liczyłem się z tym, ze będę musiał ponieść koszt transportu ale w kwocie 288zl. 
proszę o pomoc. 

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21

komis-bell
#21 Demiurg#

@elwira512 Kiedy dokładnie sprzedający nadał przesyłkę? Przed Twoim odstąpieniem czy po?

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

Skąd taka kwota ?, może czołg wysłał ....

@elwira512 poproś sprzedawcę o uzasadnienie naliczenia takiej kwoty , a jak otrzymasz odpowiedź wróć do nas ,

oznacz moderatorów

elwira512
#7 Wielbiciel#

Właśnie nie wiem. W aukcji było wskazane 288zl. W przypadku gdyby narożnik do mnie trafił czyli został dostarczony, ale hym go nie odebrał Np ze zgledu na ujawniona wadę to tez byłaby naliczona kwota za powrót? Np. 2x288zl?

oznacz moderatorów

elwira512
#7 Wielbiciel#

Tutaj sytuacja jest tez zawiła.

bylem w stałym kontakcie z firma transportowa do której przekazali narożnik. 
Było to na pewno po 14 dniach jakie firma miała na realizacje zamowienia. Odstąpiłem dnia 6.09, jak i również odstąpiłem od wysyłki po kontakcie z firmą transportowa? Mino to wysłali, ale transport został zawrócony. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@elwira512 Odstąpienie złożyłeś sprzedającemu czy firmie transportowej?
Jeśli firmie transportowej to niestety ale namieszałeś 😕

oznacz moderatorów

elwira512
#7 Wielbiciel#

I tu i tu w tym samym dniu. 
natomiast samo odstąpienie złożyłem po 32 dniach od złożenia zamowienia. Z tym, ze sam sprzedający nie wywiązał się w terminie 2-14 dni i zrzuca winę na firmę transportową. Jak dzwoniłem w 16 dzień od złożenia zamowienia na all lokalnie to usłyszałem, ze przeoczyli zamówienie 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@elwira512 Skontaktuj się z firmą transportową i ustal kiedy dokładnie przesyłka została nadana.

To, że pierwotny termin realizacji został przekroczony nie ma tu akurat znaczenia - miałeś prawo odstąpić wcześniej ale z tego prawa nie skorzystałeś.

oznacz moderatorów

elwira512
#7 Wielbiciel#

06.09 dostałem SMS ze planowany termin dostawy jest na 7.09.2023 i z kolei 6.09 już zrezygnowałem wiadomością za pośrednictwem All lokalnie i SMS do firmy transportowej, mimo to 7.09 o 4 rano wyszło z formy transportowej

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@elwira512 Czyli odstąpienie złożyłeś po tym jak dostałeś SMS tak?
Jeśli tak to najpewniej przesyłka była już nadana.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@elwira512 ale kręcisz raz piszesz że nie masz informacji 

mino to niby wysłali aczkolwiek nie otrzymałem żadnej pisemnej informacji o wysyłce. 

potem że 06.09 dostałem SMS ze planowany termin dostawy jest na 7.09.2023 

Wychodzi na to że rezygnacja mogła być po nadaniu, i trzeba będzie pokryć powrót paczki na co się godzisz i dobrze wiesz że odstąpienie było po nadaniu 😞 

Napisz do firmy i się spytaj skąd taka kwota za powrót paczki, zaznaczam ponownie to że było w ofercie 288 zł nie znaczy że powrót paczki tyle wyjdzie !!!

________
Κώστας
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@elwira512 w jaki sposób odstąpiłeś ? kiedy była wysyłka ? 

Skoro odstąpiłeś przed wysyłką, to nic nie musisz płacić, ale jak po nadani to tu musisz pokryć koszt powrotu towaru 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

elwira512
#7 Wielbiciel#

potwierdziłem żeby wysłali 6.09 około 17, natomiast tego samego dnia napisałem około godziny później ze jednak, żeby nie wysyłali, mino to niby wysłali aczkolwiek nie otrzymałem żadnej pisemnej informacji o wysyłce. 
mimo to ja nie neguje pokrycia kosztów 288zl za wysyłkę, ale nie 865. (X3)

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@elwira512 jeśli odstąpienie było ( skuteczne ) po nadaniu to musisz pokryć koszt zwrotu i dopłatę przy wysyłce do pobrania 😞 sprzedawca zwraca najtańszą dostawę !

Pamiętaj to że wysyłka kosztuje 288 zł to nie znaczy że powrót będzie tyle samo, często sprzedawcy cześć kosztów wrzucają w towar co by nie przestraszyć kupujących 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@kostas11 ale tu wchodzi w grę niewywiązanie się z umowy , @elwira512 czeka dość długo  ,to nie jest 1 czy 2 dniowy poślizg firmy przewozowej .

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@mdrogeria ale opóźnienie nie ma nic do rzeczy, umowa jest wiążąca, i może zostać wypowiedziana po przekroczeniu terminu 🙂

Art 543 §  2. W razie opóźnienia sprzedawcy kupujący może wyznaczyć dodatkowy termin do wydania rzeczy, a po jego bezskutecznym upływie może od umowy odstąpić. Przepisy art. 492, art. 4921 i art. 494 stosuje się.

A wiesz jak to było, termin się przeciągnął i olał zamówienie, może kupił gdzie indziej, 6 dostał smsa że jutro doręczenie i panika co z tym zrobić 🙂  samo to że chce pokryć koszt wysyłki jest podejrzane bo przy poprawnym odstąpieniu przed wysłaniem np. 5 września, nie było by wcale kosztów po stronie konsumenta 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

elwira512
#7 Wielbiciel#

Zagmatwane to było. Więc skrótowo:

4.08 - zamówienie za pobraniem, 2-14 dni na realizacje zamowienia.

16.08 - mój telefon do sprzedającego informacja zwrotna, że przeoczyli,

31.08 - kontakt z firma transportowa, informacja ze maja narożnik i że przygotują do nadania po weekendzie, bo problem z samochodem.

06.09 - kupiłem stacjonarnie narożnik o 12:00

06.09 -13:00  dostałem SMS z firmy transportowej ze 7.09 będzie dostarczona przesyłka czyli musiała być nadana,

06.09 17:00 odstąpiłem od umowy kupna od sprzedającego i skontaktowałem się z firma SMS żeby nie wysyłali.

Liczyłem się z kosztami wysyłki wskazanymi w aukcji - 288zł, rozumiem, ze mogą ukrywać koszty w produkcie, No ale dlaczego mam mieć naliczane za to. 

14.09 SMS od sprzedającego, ze zadają 865zl za koszty transportu. Po rozmowie telefonicznie usłyszałem „g*wno mnie to interesuje debilu j*bany masz zapłacić”

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@elwira512 Czyli odstąpiłeś po nadaniu przesyłki. Trzeba ponieść koszty - jeśli sprzedający poprze tą kwotę fakturą z firmy transportowej to niestety ale trzeba będzie zapłacić.

oznacz moderatorów

elwira512
#7 Wielbiciel#

@kostas11 podejrzane może być ze chce zapłacić, ale chce zapłacić za wysyłkę ze względu na to, ze kupiłem stacjonarnie, a z mojej winy firma poniosła koszt wysyłki. Chodzi o to, ze zadana 856zl, ja podtrzymuje ze 288 oddam jak na aukcji. Chciałem żeby firma nie poniosła straty na wysyłce. To gabaryt, koszt 3200 plus przesyłka 288. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@elwira512 Tak, 288 zł to koszt wysyłki ale firma transportowa na pewno ma swoje cenniki za zwroty nieodebranych przesyłek itp. Jeśli będzie na to faktura to za wiele tu się zrobić nie da.

Poproś sprzedającego o przedstawienie wyliczeń kosztów i faktury od firmy przewozowej.

oznacz moderatorów