anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Opóźniona wysyłka zamówienia – prośba o zwrot pieniędzy

Candi4
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry, Chciałam zapytać, jak mogę poprosić o zwrot pieniędzy od sprzedawcy? Czy mogę to zrobić samodzielnie, klikając odpowiednią opcję, czy sprzedawca musi dokonać zwrotu?

Pytam, ponieważ 16 marca br. zamówiłam dwie szafki nocne – kwota zamówienia nie jest mała, wyniosła ponad 446 zł, opłacone z góry. Wysyłka miała nastąpić w ciągu 2 dni. Sprzedawca zadzwonił i poinformował mnie, że produkt jest niedostępny, ponieważ jego produkcja została zakończona, a szafki można zamówić na specjalne zamówienie, z przewidywanym terminem dostawy 28 marca. Zgodziłam się i cierpliwie czekam, ale dzisiaj mamy już 31 marca, a zamówienie nadal do mnie nie dotarło.

Dziś wysłałam zapytanie do sprzedawcy o przewidywany termin dostawy. Otrzymałam jedynie automatyczną odpowiedź: „Dziękujemy za kontakt. Odpowiemy najszybciej, jak to będzie możliwe.” Taka odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje i zaczynam się denerwować – jutro jest już 1 kwietnia. Ile jeszcze mam czekać na paczkę?

Dodatkowo zastanawia mnie, dlaczego sprzedawca oznaczył przesyłkę jako nadaną i nadał jej numer przewoźnika, skoro faktycznie nie została jeszcze wysłana? Czy to możliwe, że tylko ją zarejestrował, ale nie przekazał przewoźnikowi? Będę wdzięczna za wskazówki dotyczące zwrotu pieniędzy i dalszego postępowania w tej sytuacji. Nadal jeszcze czekam na odpowiedź od niego co mi odpisze.

oznacz moderatorów
18 ODPOWIEDZI 18

komis-bell
#21 Demiurg#

Po prostu kliknij ZWRÓĆ ZAKUP w szczegółach zamówienia i tyle. 
Będziesz musiała wybrać metodę zwrotu ale tym się nie przejmuj - wybierz cokolwiek, nie ma to znaczenia. 

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@Candi4 w takiej sytuacji możesz rozpocząć dyskusję ze sprzedającym (ma on 24 godziny na udzielenie odpowiedzi) - jeśli się w niej nie wypowie to możesz poprosić nas o pomoc. Doradcy włączą się do dyskusji i pomogą w rozwiązaniu problemu z zamówieniem. 😊

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Candi4
#7 Wielbiciel#

Zapytałam w zwykłej wiadomości. Rozumiem, że chodzi o ten przycisk? ZGŁOŚ REKLAMACJE LUB PROBLEM? Tam otwieram dyskusje? Jeszcze poczekam do jutra na odpowiedź od tego sprzedawcy co mi odpisze bo  chcialabym te szafki ale nie bede czekać w nieskończoność... czy ewentualnie moge kliknąć  ZWRÓĆ ZAKUP? Tak jak odpowiedziała mi osoba o powyzszym niku. Pytam bo wole sie upewnic, bo jeszcze nie klikałam tego przycisku zwróc zakup bo ja tej szafki nie otrzymałam nawet jeszcze i mi troche jakos nie pasuje ten przycisk ale jesli tez tak mozna zrobic to prosze o potwierdzenie.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

Kliknięcie ZWRÓĆ ZAKUP  skutkuje złożeniem oświadczenia o odstąpieniu od umowy. Od tego momentu sprzedający ma maksymalnie 14 dni na zwrot środków. 

To dokładnie to samo jak gdybyś zwracała dowolny inny zakup.

Pamiętaj tylko że będziesz musiała tam wybrać formę zwrotu przesyłki - wybierz cokolwiek, nie ma to żadnego znaczenia (nic nie otrzymałaś to nic nie odsyłasz) ale coś wybrać trzeba. 

Co do tego dlaczego sprzedający dodał numer przesyłki - allegro liczy statystyki i najpewniej sprzedający nie chciał stracić punktów jakości sprzedaży. 

oznacz moderatorów

Candi4
#7 Wielbiciel#

No tak myślałam że chodzi o jakość sprzedaży bo przesyłke ma opóżnioną juz sporo czasu. No to poczekam jeszcze na wiadomość zwrotną tego sprzedawcy i się  zastanowie którą opcje wybrać ale byłabym spokojniejsza gdyby jeszzce moderatorka potwierdziła bo własnie nigdy nie prosiłam o zwrot pieniędzy na allegro, zawsze wystawiałam negatywny komentarz jak mi sie nie opłacało zwracać i sprzedawcy też, no a to by była moja pierwsza taka sytuacja by poprosić o zwrot i rezygnacja z zamówienia.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

zawsze wystawiałam negatywny komentarz jak mi sie nie opłacało zwracać i sprzedawcy też” 🙉

oznacz moderatorów

Candi4
#7 Wielbiciel#

no jak mi wysłał na przykład ktoś poszewki w dwóch odcieniach: kremowy i beżowy a zamówiłam jasny beż !! Pisze do sprzedawcy o wymiane jednej poszewki na bezowy bo mi wysłał kremowy!!! No jak można się nie denerwować? Jeśli pakuje to chyba widzi co pakuje. Tak? I jeszzce mi odpisuje na beszczela czy prałam poszewki? W tym samym dniu co otrzymałam przesyłke i od razu porobiłam zdjecia to moze pol godziny minelo i pisza zebym im odesłała to zrobia zwrot. kwota przedmiotu 40 zl a ja mam znowu na paczke płacic za odesłanie 20 zl to mi sie tez nie opłaca. Miałam na myśli takie sytuacje.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Candi4 @No ok ale taka sytuacja jaką opisałaś to jest reklamacja a nie zwrot. 
W takim wypadku wszelkie koszty pokrywa sprzedający. 
A nie myli się tylko ten co nic nie robi 😉

oznacz moderatorów

Candi4
#7 Wielbiciel#

No tak, ja zlożyłam reklamacje własnie a oni mi piszą że nie rozpatrzą mojej reklamacji tylko proszą o zwrot towaru! To ja nie będe sie bawic w takie dyskusje zgłaszajac problem jak mi odpisywali non stop że tylko zwrot jak zacięta płyta.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

Rozumiem. Na przyszłość - warto znać swoje prawa. 

W takiej sytuacji klikasz w szczegółach zamówienia ZGŁOŚ PROBLEM Z ZAKUPEM. 

Tam zgłaszasz reklamację i prosisz sprzedającego o odbiór towaru na jego koszt bo zgodnie z przepisami to jest jego obowiązek 🙂

Poza tym - ja tu nikogo nie usprawiedliwiam 🙉

oznacz moderatorów

Candi4
#7 Wielbiciel#

No przeciez zglosiłam problem z zakupem!

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

I allegro Ci nie pomogło?

Dziwna sprawa. 

oznacz moderatorów

Candi4
#7 Wielbiciel#

Bo nie prosiłam allegro zeby się włączylo do dyskusji, zamkłam dyskusje i napisałam odpowiedni komentarz .

Sprzedawca miał to głęboko gdzieś więc mu się ten komentarz na 100% należał. Negatywne komentarze nie biorą sie z nikąd. 

Niektórzy sprzedawcy nawet chcieli mi dosłać nowe szklanki jak doszły potłuczone albo dzwonili i mówili że przyślą kuriera po zwrot a ten sprzedawca jak zacieta plyta jedno zdanie wiec nie pozostawał mi wyboru. I tak poszewek nie znalazłam już w takim samym odcieniu, takich samych więc byłam bardzo rozczarowana....

Niektórym sprzedawcom naprawdę nie zależy jak sam widzisz.... 

oznacz moderatorów

Candi4
#7 Wielbiciel#

Ale rzeczywiscie nie pisałam o odbiór towaru na jego koszt bo zgodnie z przepisami to jest jego obowiązek. 

oznacz moderatorów

Candi4
#7 Wielbiciel#

Następnym razem tak zrobie, dobrze wiedzieć ale się tak nawnerwiałam że mi się odechiało.

oznacz moderatorów

Candi4
#7 Wielbiciel#

Nie usprawiedliwiaj mi jakiegoś sprzedawcy jeśli nie wiesz o co chodzi, miałam włączyć do dyskusji allegro ale mi się odechiało już w to bawić, tylko nerwy to kosztuje gdy sprzedawca nie chce Ci wymienić towaru no to ile bede sie dochodzić z kims takim? Sam naruszal moje prawa konsumenckie bo ja zgłaszałam reklamacje z prośbą o wymianę a oni ciągle mi pisali że proszą o zwrot i tak w kółko.

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@Candi4 Tak, jeśli opcja "zwróć zakup" jest dostępna to możesz z niej skorzystać (będzie tam wyświetlona też informacja, do kiedy taki zwrot jest możliwy do zgłoszenia). 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Candi4
#7 Wielbiciel#

Oki, czyli nawet jak zamówienia nie otrzymałam od sprzedawcy to moge zrobić "zwróć zakup". Dziekuje za potwierdzenie.

oznacz moderatorów