Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupiłem przedmiot o sprzedawcy przedsiębiorcy przedmiot jako uszkodzony w pełni tego świadomy jak i tego że mogę go zwrócic do 14 dni bez podania przyczyny. Sprzedawca odmówił przyjęcia zwrotu tłumacząc to tak "Przedmiot nosi mechaniczne ślady sugerujące w jego rozbiórkę Przedmiot odsyłam do kupującego" przedmiot nie był przez sprzedającego zaplombowany i był przedmiotem używanym. Czy sprzedający maił prawo odmowy przyjęcia zwrotu?
paweł
@kubatek2 nie o ile nie był to przedmiot z kategorii wyłączonych ze zwrotu np produkt higieniczny czy spożywczy. Sprzedawca nie może odmówić przyjęcia zwrotu może natomiast pomniejszyć kwotę zwrotu jeśli przedmiot stracił na wartości np wykręcono z niego jakąś część co da się stwierdzić
@kubatek2 Przedsiębiorca nie ma prawa odmowy przyjęcia towaru w ramach odstąpienia od umowy (poza drobnymi wyjątkami ale tu i tak na pewno nie mają zastosowania) ale ma prawo do pomniejszenia wartości zwrotu jeśli towar utracił na wartości w skutek działań kupującego.
Otwórz dyskusję i poproś sprzedającego o podanie podstawy prawnej swojej decyzji.
@kubatek2 A gdzie masz taką umowę zapewnienie od sprzedawcy, zwrot . podaj ofertę. Jak jest możliwość zwrotu w ofercie to sprzedajacy nie może odmówić przyjęcia zwrotu, może obniżyć Ci zwrot środków, otwórz dyskusję i tam opisz problem, masz tam pomoc Allegro: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa
Tak też to w prywatnych wiadomościach tłumaczyłem sprzedawcy "nie otwierając dyskusji" ale on jest przekonany swojej racji więc zanim go otworzę dyskusję wolałem poznać opinie innch
Wygląda że inaczej nie rozwiążesz problemu.
odpowiedz z allegro
Ponieważ próbował Pan naprawić przedmiot na własną rękę, Sprzedawca nie mógł zapoznać się z niezgodnością i dlatego miał prawo rozpatrzyć odmownie Pana reklamację.
wniosek
Sprzedawca wysyłając przedmiot niezabezpieczony plombą gwarancyjną zawsze może powiedzieć że przedmiot był rozebrany i odmówić przyjecia zwrotu
@kubatek2 jedno kluczowe pytanie to był zwrot konsumencki czy reklamacja bo odpowiedź pracownika allegro sugeruje to drugie , a w tym przypadku sprzedawca jak najbardziej ma prawo reklamację odrzucić .
Zwrot od osoby prywatnej do 14 dni odstąpienie od umowy bez podania przyczyny
Nie ma takiego czegoś, zwrot od osoby prywatnej >tylko za jego zgodą.
@kubatek2 dobrze wiesz co zrobiłeś a allegro stanęło po stronie prawdy 🙂
Kupiłeś z myślą że jak nie naprawisz to oddasz i się przejechałeś 😄
Na ironię losu przedmiot który kupiłem jest sprawny i wcale go nie musiałem naprawić a doprawdy kiedy można zwróć towar dopiero dochodzimy:)
Co to jest: Zwrot Masz 14 dni na odstąpienie od umowy?
A gdzie masz taki zapis?: Zwrot Masz 14 dni na odstąpienie od umowy?
Obrazek jest dla nas niewidoczny, pytam bo 14dni na odstąpienie możliwe jest tylko za zgodą prywatnego sprzedającego.
kupiłem od firmy
Bo wcześniej pisałeś: Zwrot od osoby prywatnej do 14 dni odstąpienie od umowy bez podania przyczyny
ja jestem osobą prywatna i zwracam firmie