Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Oszust przejął moje konto na Allegro i dokonał zakupów za pomocą powiązanej z kontem karty u kilku sprzedawców. Kiedy zorientowałam się, że coś nie gra poinformowałam Allegro o tym fakcie i przesłałam pełną listę produktów, które zostały kupione przez złodzieja. Allegro odpisało, że chętnie pomoże i NIE ZROBIŁO NIC! Zastrzegłam kartę w porę więc większość transakcji została anulowana przez sprzedawców. SAMA skontaktowałam się z czterema sprzedawcami, którzy mieli już status "nadawania paczki". Dwóch od razu odpisało, że zakup anulują. Jeden anulował odbiór paczki, która była już w drodze do paczkomatu. Ostatni zignorował moją prośbę o zatrzymanie nadawania i paczka jest w drodze do oszusta 😞
Czy przydarzyła się Wam podobna sytuacja? Czy Allegro Wam pomogło?
Allegro w takich sytuacjach umywa ręce, udając że się nic nie stało, a stało się. W takich przypadkach nie można liczyć na ich pomoc nie są skłonni do pomocy. Nie robią nic w tym kierunku, bo prostu to ich nie interesuje
@kotbehemot8 Wczoraj nasz pracownik w korespondencji mailowej poprosił Cię o przesłanie potwierdzeń płatności, które są niezbędne abyśmy mogli sprawdzić je u naszych operatorów. Otrzymałaś już od na także informacje, że gdy tylko policja się z nami skontaktuje, na ich wniosek przekażemy wszelkie istotne informacje, które pomogą wyjaśnić zdarzenie. Rozumiem, że jest to dla Ciebie trudna sytuacja, ale staramy się pomóc na tyle ile tylko możemy.
@Agent555 jako nasz stały i aktywny użytkownik, doskonale wiesz, że tak nie jest, dlatego bardzo Cię proszę abyś nie wprowadzał w błąd innych.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Odpisałam od razu na wczorajszego maila od Waszego pracownika. Po zastrzeżeniu karty nie mam możliwości wysłać Państwu żadnych potwierdzeń płatności. Jest to standardowa procedura banku i nie mam na to żadnego wpływu. Poprosiliście o zgłoszenie sprawy na Policji i jest to dla mnie zrozumiałe, ALE sprawy wymagają NATYCHMIASTOWEGO działania. Sprzedawca nadał paczkę do oszusta dzisiaj rano! Jutro oszust po prostu odbierze tą przesyłkę w paczkomacie!
Proszę o jasną odpowiedź na te pytania:
1. Czy po moim zawiadomieniu, że ktoś włamał się na moje konto wysłaliście do oszukanych sprzedawców wiadomość o tym fakcie?
2. Czy zablokowaliście środki, które oszust ściągnął z mojej karty aby opłacić zakupy?
3. Oszukany sprzedawca nadał paczkę. Czy skontaktowaliście się z nim aby zablokował możliwość dostarczenia jej do paczkomatu?
Aleksandra Burczyn
@kotbehemot8 Odpowiadając na Twoje pytania:
1. Tak, w chwili gdy potwierdzimy włamanie na konto wysyłamy do sprzedających wiadomość, że taka sytuacja miała miejsce i prosimy o wstrzymanie zamówienia oraz zwrot pieniędzy. Natomiast zamówienia, których sprzedający nie rozpoczęli jeszcze realizować automatycznie anulowaliśmy.
2. Nie, bo nie mamy takich uprawnień. To co możesz zrobić w takiej sytuacji to złożyć do swojego banku wniosek o reklamację w ramach chargeback, ale w tej kwestii jako właściciel rachunku musisz sama zgłosić się do banku z takim wnioskiem.
3. Tutaj jest taka sama odpowiedź jak w pkt. 1, sprzedający otrzymał od nas informację o włamaniu i nie powinien realizować tej przesyłki.
Ze swojej strony zachęcam Cię także do przeskanowania urządzenia, z którego korzystasz programem antywirusowym oraz do włączenia dwustopniowego logowania, które w przyszłości zabezpieczy konto przed włamaniem.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź! Do banku złożyłam oczywiście właściwy wniosek. Nadal próbuję dodzwonić się do sprzedawcy, który paczkę nadał pomimo Waszych i moich próśb aby tego nie robić, ale zgłasza się poczta głosowa 😞
@kotbehemot8 Jeśli przesyłka nie została jeszcze doręczona to jeśli chodzi o Inpost można ją zablokować przed odbiorem. Niech sprzedawca skontaktuje się z infolinią i złoży odpowiednią dyspozycję. Wtedy oszust nie odbierze przesyłki. Przerabiałem i paczka wróciła do mnie - w managerze będzie informacja że przesyłka jest reklamowana.
Tak, wiem o tej opcji. Niestety sprzedawca nie odbierał, a w końcu wyłączył telefon 😞 nie odpisał także na moje maile (choć widziałam, że się logował, więc zapewne je czytał). W dyskusji odezwał się dopiero po ponagleniu od Allegro, ale wtedy było już za późno - paczkę odebrał już złodziej. Ostatecznie sprzedawca odpisał, że nie wiedział jak zatrzymać przesyłkę. Nie będę nikogo o nic oskarżać, ale z mojego punktu widzenia, po prostu było mu obojętne kto zapłacił i jak (kradzionymi pieniędzmi). Dla niego liczyła się sprzedaż. Na takim świecie żyjemy 😞
@kotbehemot8 sam oszust nie przejał, znajac zycie przyczyniles sie do tego. Czlowiek jest zawsze slabym ogniwem. We wszystkim.
Oczywiście!
Zamknąłeś dom na klucz, ale nie masz alarmu, kamer, ogrodzenia na 2 metry, zasieków, fosy itp. i ktoś się włamał - twoja wina!
Wracałeś wieczorem z knajpy, ale byłeś trochę wstawiony, nie zamówiłeś taksówki, nie miałeś ze sobą psa stróżującego, broni, ochroniarzy i ktoś cię okradł - twoja wina!
To oczywiście ironia, gdybyś nie zrozumiał/a. Takich sytuacji, których nie przewidzisz jest w życiu mnóstwo i mówienie, że ofiara jest "słabym ogniwem" to po prostu obrona przestępcy.
Niestety tacy ludzie jak ty wciąż istnieją i lubią "odważnie" wypowiadać się w internecie kryjąc się pod pseudonimami.
Nie pozdrawiam,
Aleksandra Burczyn
@kotbehemot8 to moze jeszcze wytlumacz mi dlaczego kasjerka w biedronce przy banknocie 50zl i paragonie na 33zł wydaje mi 7zł reszty?
Na grzecznie zwróconą uwagę, że chyba nastąpiła pomyłka drze ryja i mowi mi, ze ona umie liczyc bo w koncu miala mierną z matury z matematyki.
W koncu wyjmuje telefon, odpala aplikacje o nazwie Kalkulator i wykonuje dzialanie: 50 - 33.
To tyle w temacie. O byciu rekruterem nie wspomnę. Tam dopiero to był dramat. Ukonczona szkola podstawowa, aplikacja na stanowisko magazyniera i wymagania finansowe na poziomie 10.000zł (brutto w okresie probnym /uop/; po probnym 10.000zł netto/na rękę).
Tyle się słyszy o grudniowym wycieku danych z allegro, teraz akcja z trojanem i ludzie nadal mają pomysły by podpinać kartę 🙂
@kotbehemot8 równie dobrze można napisać ... masz klucz , ale z niego nie korzystasz , nie zamykasz auta ani domu , idziesz się nawalić to zabierasz grubszą gotówkę , drogi zegarek i telefon . Myśleć !!!! .... chesz mieć podpiętą kartę bo wygodniej ... proszę , ale zadbaj o swoje bezpieczeństwo ,skorzystaj z narzędzia jakim jest dwustopniowe logowanie lub chociaż ustaw mocne hasło do konta . Piszę co myślę i nie ukrywam się pod pseudonimem , za pomocą nicku pod avatarem znajszesz moje oferty , a w nich dane .