anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co mam zrobić?

wojc5
#7 Wielbiciel

Witam kupiłem Status płatnościPłatność zakończona dnia 24 sie 2026, 20:47Kompresor bezolejowy Powermat PM-KBO-50T 50 l 8 bar Numer zamówienia 1480f550-9fec-11f1-a0f8-292920b5756d
Powód zwrotu oddałem ze względu na uszkodzenia ,musiała wcześniej być rozpakowywana i skręcana woreczek rozerwany na dole brak jednej śruby do rączek i jedna śruba za dużo tak jak by ktoś dołożył [edycja] nic nie bedzie odeslane" dodam jeszcze ,że za przesyłki płaciłem dodatkowo. Czas na odstąpienie od umowy 14 dni Adres do zwrotów [edycja] zawiercie Polska
Informacje od sprzedającego
Nie przyjmę zwrotu, jeśli nadasz przesyłkę za pobraniem
Otrzymujesz gratis? – w przypadku zwrotu towaru odeślij go również do nas
Kupujesz produkt w zestawie? – jeżeli zwrócisz część zestawu, stracisz prawo do zniżki. Kwota zwrotu zostanie pomniejszona o różnicę pomiędzy ceną produktu w zestawie, a ceną produktu bez zestawu Nie przyjmuję zwrotów od firm (nie dotyczy jednoosobowych działalności gospodarczych w przypadku, o którym mowa w art. 7aa Ustawy o prawach konsumenta w zw. z art. 385(5) kodeksu cywilnego – tylko allegro.pl)
2 lata gwarancji tak podaje sprzedawca:
Sprzedający odpowiada za wady, które wystąpią do czw., 24 sie 2028
Rękojmia wyłączona dla przedsiębiorców w zakresie dopuszczalnym przez prawo.
Możesz żądać

naprawy
wymiany produktu na nowy
Jeśli powyższe żądania nie doprowadzą do usunięcia wad, możesz domagać się obniżenia ceny lub odstąpienia od umowy.

Jak zgłosić reklamację?

Zachęcamy aby zgłosić problem, ale możesz też bezpośrednio skontaktować się z [edycja]

Adres do reklamacji

[edycja]

Informacje od sprzedającego

Zasady reklamacji na Allegro
Reklamację złożysz na Allegro klikając [Zgłoś problem] w zakładce Moje Zakupy, lub [zgłoś reklamację lub problem] w Szczegółach zakupu.
Może ona dotyczyć np.: opóźnienia w dostarczeniu towaru, uszkodzenia przesyłki lub towaru, niezgodności towaru z opisem, opóźnienia w zwrocie pieniędzy i innych problemów związanych z zakupem. Sprawdź szczegóły w Polityce reklamacji i zwrotów.
Jeśli sprzedający nie rozwiąże Twojego problemu, zapoznamy się z nim dokładnie. Po sprawdzeniu, mamy możliwość przyznać Ci zwrot kosztów w ramach Allegro Protect. Dowiedz się więcej.
Jak złożyć reklamację?
W zakładce Moje zakupy wybierz opcję [Zgłoś problem] na górze strony, lub [zgłoś reklamację lub problem] w Szczegółach zakupu.
W kolejnym kroku wybierz rodzaj problemu, a my przekierujemy Cię do właściwego formularza.
Wypełnij formularz i gotowe.
Twoje uprawnienia - Niezgodność towaru z umową
W przypadku niezgodności towaru z umową, zgodnie z Polityką reklamacji i zwrotów, gdy reklamujesz produkt, możesz oczekiwać:
naprawy lub wymiany,
obniżenia ceny albo możesz odstąpić od umowy i otrzymać zwrot pieniędzy.
Sprzedający może poinformować Cię, że nie potrzebuje zwrotu towaru do rozpatrzenia reklamacji.Odesłanie reklamowanego towaru jest zawsze na koszt sprzedającego.
Na udzielenie odpowiedzi na reklamację sprzedający ma 14 dni kalendarzowych liczonych od dnia jej otrzymania. Więcej informacji o reklamacjach i problemach transakcyjnych znajdziesz w Allegro Pomoc.
Jeśli zdecydowałeś się skorzystać z procesu reklamacji objętego tą procedurą, sprzedający nie może kierować Cię żadnym kanałem dostępnym na platformie do innych formularzy reklamacyjnych (poza platformą Allegro). [edycja] 
PROSZĘ WAS BARDZO O POMOC JESTEM Z WAMI 22 lata, 11 miesięcy, 30 dni mój nick wojc5. PROSZĘ POÓŻCIE ZOSTAŁEM OSZUKANY O 229,61ZŁ RESZTY PIENIĘDZY I NIE CHCE MI ZWRÓCIĆ TEGO SAMEGO TOWARU CO ODESŁAŁEM POZDRAWIAM LICZĘ NA POMOC mój [edycja]

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@wojc5

Niestety ale zgodnie z prawem, sprzedawca ma prawo do zmniejszenia zwracanej kwoty, jeżeli zwracany produkt ma ślady użytkowania lub jest uszkodzony.

Zamiast robić zwrot, takich przypadkach zgłasza się reklamację. A i po zgłoszeniu zwrotu, nie ma już prawnej możliwości zgłoszenia reklamacji.

oznacz moderatorów

M.D-00 Geist
#11 Animator

Ale czemu miałby wysyłać, skoro zrobiłeś zwrot/odstąpienie zamiast reklamacji?

A to co opisujesz to także pole do wyłudzeń (odebrać towar, wymontować parę części, żądać przesłania sprawnego). Opis fikcyjnego przypadku, nie sugeruję że tutaj tak było.

Jak sprzedający jeszcze nie zwrócił pieniędzy, to być może dałoby się zwrot zmienić w reklamację - jeśli sprzedający też by na to przystał. Jak pieniądze są zwrócone, to już praktyczne pozamiatane, chyba że masz dowody na potwierdzenie (np. nagranie z otwierania paczki).

Jeśli sprzedający nagrywa pakowanie, a nie sprawdzał nagrania, to jest jeszcze jakaś tam znikoma szansa.

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@M.D-00 Geist 

Zasadniczno nie ma takiej opcji. Po zgłoszeniu zwrotu umowa sprzedaży wygasa ex tunc, a do zgłoszenia reklamacji wymagany jest stosunek prawny umowy sprzedaży, a ten już nie istnieje.

oznacz moderatorów

M.D-00 Geist
#11 Animator

No nie wiem, widziałem tutaj wątki gdzie np. ludzie zwracali towar jeszcze zanim do nich dotarł, a po odebraniu przesyłki chcieli wycofać zwrot... Albo "kliknęli coś przez pomyłkę". Wprawdzie nie wiem jak takie przypadki się kończą, ale odpowiedzi Allegro wskazują że być może jest tutaj jakaś elastyczność, jeśli tylko strony dojdą do porozumienia (pod nadzorem Allegro).

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@M.D-00 Geist 

Wycofanie oświadcznia o odstąpieniu od umowy, to tylko i wyłącznie dobra wola sprzedawcy.

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@wojc5 na początek, przede wszystkim, spokojnie 🙂 Doceniamy Twój staż na platformie i postaramy się pomóc, ale powiedz mi proszę w jaki dokładnie sposób kontaktowałeś się dotychczas ze sprzedającym w sprawie tego zwrotu i potrąconej kwoty?

Jeśli ustalenia między Wami odbywały się na własną rękę (np. telefonicznie lub poprzez e-mail), jak najszybciej otwórz z nim dyskusję tutaj: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje. Wówczas sprzedający ma 24 godziny na odniesienie się do sprawy, a jeśli tego nie zrobi, będziesz mógł poprosić nas zespół o wsparcie. 

Ola
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

wojc5
#7 Wielbiciel
wysłałem od razu mam to udokumentowane i przesłałem i dostałem taka odpowiedź
extremalneceny20:10
wycena produktu zgodnie z art 34.4 usawy konsuemcnkiej
wojc507:56   napisałem  po otrzymaniu tej wiadomości , ,,Drodzy Państwo ja tego kompresora nie używałem wysłałem od razu w takim samym stanie jak otrzymałem dodatkowo zabezpieczyłem przed uszkodzeniami i nie chcę , aby mnie ,ktoś okradał z pieniędzy.Moim zdaniem ktoś wcześniej go rozpakowywał była rozerwana torebka ze śrubami i jednej brakowało a ,o jedną za dużo nie pasującą do niczego przesłałem zdjęcia wydać jak zgięta jest podstawa do nóżki i osłona czegoś chyba cewki jakiejś i na tej podstawie zwróciłem , ale nie używałem" Odpisano mi ,,
extremalneceny10:25
stanowisko powzyej" no i następna odpowiedź ,,extremalneceny17:19
nic nie bedzie odeslane" odpisałe takimi słowami ,,
wojc513:15
myślę ze będzie pozdrawiam miłego dnia" i zakończyłem rozmowę 
Zwiń
oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@wojc5 Widzę, że zgodnie ze wskazówkami Oli, rozpocząłeś dyskusję w tej sprawie. Poczekaj na odpowiedź sprzedawcy. Jeśli nie uda Wam się dojść do porozumienia, poproś o wsparcie pracownika Allegro. Przycisk, który go przywoła będzie aktywny w dyskusji.

Natalia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@wojc5 

Nie ma tu znaczenia, czy go używałeś. Zwróciłeś towar w innym stanie niż był on w ofercie, więc kwestie braków czy uszkodzeń obciążają ciebie. Od 1 styczna 2023 zwrot towaru z powodu wady bez wcześniejszej reklamacji, obciąża zasadniczo nabywcę.

A sam towar może sprawdzić tak jak mógłbyś to zrobić w sklepie stacjonarnym.

oznacz moderatorów