Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprzedawca wysyłając do mnie paczkę pobraniową Pocztą zapomniał zaznaczyć opcji sprawdzenia zawartości a koniecznie muszę to zrobić inaczej paczka wróci do nadawcy. Na googlach znalazłem 2 różne sprzeczne opinie odnośnie możliwości otwarcia paczki pobraniowej przed pokwitowaniem odbioru i opłaceniem kwoty pobrania. Powołując się na art. 544 KC część prawników piszę że mam prawo zapoznać się z towarem przed zapłaceniem za niego, natomiast głównie serwisy pośredniczące w nadawaniu paczek dementują tą opinię pisząc że nie mam takiego prawa. Jak jest na prawdę? Mogę zgodnie z obowiązującymi przepisami zapoznać się z zawartością paczki pobraniowej przed jej opłaceniem czy nie mogę ?
Myślałem jeszcze nad skorzystaniem z Art. 74:
1. Jeżeli przed wydaniem przesyłki okaże się, że doznała ona ubytku lub uszkodzenia, przewoźnik ustala niezwłocznie protokolarnie stan przesyłki oraz okoliczności powstania szkody. Przewoźnik wykonuje te czynności także na żądanie uprawnionego, jeżeli twierdzi on, że przesyłka jest naruszona.
Nawet jeśli paczka przyjdzie w idealnym stanie chciałem zażądać otwarcia przesyłki celem stwierdzenia czy nic nie jest uszkodzone. Przepis ten rozumiem tak że pracownik poczty musi to zrobić jeśli stwierdzę że przesyłka jest naruszona nawet jeśli jego zdaniem dotarła ona w idealnym stanie. Czy dobrze rozumiem przepis? Tutaj pracownik poczty nie może mi odmówić wcześniejszego otwarcia paczki jeśli w moim mniemaniu wygląda ona na uszkodzoną nawet jeśli w rzeczywistości się całkowicie mylę i została ona dostarczona w nienaruszonym stanie ?
Poczta Polska dysponuje w swojej ofercie usługą sprawdzania zawartości paczki przed odbiorem, ale za to należy dodatkowo zapłacić i zaznaczyć przed wysłaniem paczki, w pozostałych przypadkach nie ma takiej możliwości.
skoro tak to powołam się na artykuł Art. 74 i zażądam otworzenia paczki z powodu uszkodzenia, nawet jeśli nie będzie widocznych zewnętrznych uszkodzeń. Zgodnie z tym przepisem nie mogą mi odmówić nawet jeśli ich zdaniem paczka nie jest uszkodzona. Muszą to zrobić na żądanie odbiorcy paczki.
Już widzę jak kurier wertuje kodeks by sprawdzić przepis 😂
Jeśli nie odbierzesz paczki na jego zasadach, wróci do nadawcy z adnotacją "adresat odmówił przyjęcia "
Kurier powinien znać przepisy, a jeśli ich nie zna to następnego dnia po złożeniu reklamacji na infolinii przyjedzie z paczką oraz znajomością przepisów jeszcze raz :).
Widzę tu jedną taką małą lukę pt poczta korzysta z podwykonawców w doręczeniach paczek więc jak nie przyjedzie do ciebie kurier z poczty to powoływać się możesz na przepisy jakie chcesz ale przed zapłaceniem paczki nie otworzysz ba może nawet ukrainiec przyjedzie i na migi mu będziesz tłumaczył
Zażądać sobie możesz ale najpewniej skończy się to tak, że kurier powie coś w stylu „chyba Pan zwariował” i nie wyda Ci paczki bez zapłaty za pobranie.
Paczkę będę odbierał na poczcie, chyba kolego nie myślałeś że będę to robił u kuriera? 95% kurierów nie ma nawet przy sobie formularza szkody i nawet jak by chciało otworzyć paczkę to tego nie zrobi z powodu braku formularza 🙂
Wróć proszę z informacją czy dadzą Ci otworzyć przesyłkę przed dokonaniem zapłaty. Jestem bardzo ciekaw 😄
Tak pozwolą Ci otworzyć ale najpierw zapłacisz.🤗
@Client:108507038 chyba Cię poniosła fantazja jesli myslisz, ze otworzysz na PP 😄 Ale próbuj...do odważnych swiat nalezy 😉
Dodam tylko że Federacja Konsumentów twierdzi iż zgodnie z artykułem art. 544 KC mogę zapoznać się z zawartością paczki pobraniowej, dementują to natomiast w artykułach firmy przewozowe i pośrednicy w wysyłaniu paczek twierdząc ze federacja konsumentów źle zinterpretowała przepis bo nie dotyczy on przesyłek kurierskich.
@Client:108507038 tak naprawde to najlepiej nic nie kupowac wysyłkowo. W przypadku wystąpienia problemów odkrecanie tego całego gu-fna to dopiero bedzie zabawa.
Federacja konsumentów ma inne zdanie w tej kwestii (opinia prawna z 2021 roku):
To w sytuacja jakbys kupil na sklepie allegro i za wysylke odpowiadal kurier allego to bys tak mogl zrobic bo to by bulo jakby ci sam sprzedajacy a nie 3 osoba kurier z innej formy przywiozl towar
Daje możliwość- jeśli to wcześniej zaznaczysz i taką możliwość opłacisz.
Tlumaczac z prawniczego na polski na 544 kc 1 i 2 mozesz powolac sie tylko gdy miejsce spelnienia swiadczenia nie jest miejscem twojego zamieszkania. Poniewaz zamowiles realizacje uslugi na swoje miejsce zamieszkania 544kc nie obowiazuje w punkcie 1 bo w sprzedazy internetowej umowiles sie z sprzedawca na spelnienie uslugi sprzedazy poza siedziba jego firmy i w tym przypadku jaka taka siedziba jest traktowany twoj adres zamieszkania, natomiast jakbys kazal dostarczyc towar bedacy podmiotem umowy kupna sprzedazy na adres np ciotki nie bedacej strona tej umowy to 544 ma zastosowanie w punkcie 1 i 2 poniewaz jeden wynika z drugiego i za interpretowane lacznie
Najciekawsze jest to że nie zamówiłem paczki na adres mojego zamieszkania, na liście przewozowym w ogóle nie ma mojego adresu, jest tylko adres placówki pocztowej w której paczka bedzie czekała na odebranie 🙂
@Client:108507038 sprawdź w szczegółach zakupu jaką formę dostawy wybrałeś. Jeśli masz potrzebę zweryfikowania zawartości paczki należy w tej sprawie skontaktować się ze sprzedawcą w celu ustalenia dodatkowych kosztów , masz prawo żądać weryfikacji zawartości podczas doręczenia , ALE tylko w przypadku , gdy nosi ona zewnętrzne ślady uszkodzeń .