Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, zareklamowałem towar 2/10/23 poprzez założenie dyskusji. Sprzedawca w odpowiedzi stwierdził, że towar był źle użytkowany i reklamacji nie uznaje. Po krótkiej przepychance stwierdził, że towar mam odesłać do weryfikacji. Towar wielki i ciężki (namiot 3x6 metra). Sprzedawca adres do reklamacji podał w innym kraju - Słowacja. Koszt wysyłki zbliżony do wartości towaru. Poprosiłem o pomoc Allegro. Trzech doradców twierdziło, że mam odesłać towar na swój koszt. Po interwencji w Pomoc Allegro (poza dyskusja) kolejny doradca zmienił zdanie i nakazał odbiór towaru sprzedawcy. Sprzedawca dokładnie opisał jak spakować towar i tak zrobiłem (dwie osobne paczki). Kurier nie odebrał towaru, bo sprzedawca podał złą wagę i ilość paczek. Po interwencji na dyskusji sprzedawca zmienił zdanie i kazał wysłać tylko część towaru a na pozostałà część odrzuca reklamację. Pomoc allegro informuje żeby odesłać tylko to o co prosi sprzedawca i czekać ale... Sprzedawca nadal nie przysłał kuriera. Ile czasu teraz ma sprzedawca? Co ja mogę z tym zrobić? Czy mogę żàdać zwrotu pieniędzy?
Wg prawa to po stronie sprzedającego leży odbiór towaru w celu reklamacji Ty masz mu go udostępnić i tak mu odpisz że ma sobie go odebrać. Sprzedający przy reklamacji ma 14dni na jej rozpatrzenie od chwili jej złożenia.
jakbyś nie zauważył decyzja reklamacyjna już została wydana sprzedawca nie uznał reklamacji teraz to się ganiać mogą
@tsgracing reklamacja została odrzucona o czasie, a Ty się odwołałeś i ustawodawca nie przewidział ram czasowych w takich przypadkach, co nie zmienia faktu że skoro zobowiązał się odebrać to ciśnij w dyskusji a potem zamknij jako nie rozwiązana i złóż wniosek do Protect może to go zmobilizuje 🙂
Ok ale teraz mam czekać aż zabierze towar? Poganiać go? Jest jakiś termin na odbior? Co mi Allegro protect?
allegro protect oddaje kasę w całości lub częściowo albo z kasy allegro albo sprzedawcy @tsgracing więc coś odzyskasz. Wyznacz mu termin na przysłanie kuriera np 7 dni, możesz też się poradzić prawnika i wysłać pismo przedsądowe odnośnie sporu są poradnie studenckie darmowe przy uniwersytetach
ok. dzięki