Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.
Wczoraj niestety najprawdopodobniej zostałem oszukany:( jest mi bardzo przykro z tego powodu, ale nie myślałem że do tego może dojść na allegro, jednak.
Sytuacja wyglądała następująco: przyszlo co do płatności blikiem (dziwne bo 2x) po czym patrzę środków na koncie bankowym BRAK! :(. Dałem się zrobić jak mały dzieciak niestety. Po czym patrzę w historii bankowości na koncie 2x wyplata blikiem. Czy mam rozumieć że zostałem z pewnością oszukany, czy allegro jest mi w stanie sprawdzic jakkolwiek użytkownika w takiej sytuacji. Może ktoś jest mi w stanie pomóc?
@Lucas93m Kupiłeś towar na Allegro i płaciłeś przez Allegro, czy kupiłeś poza Allegro i płaciłeś na stronie otrzymanej SMS-em od sprzedawcy?
Jeśli to drugie, zostałeś oszukany. Jeśli to pierwsze i pobrało Ci pieniądze z konta 2 razy, jedna z wpłat wróci do Ciebie automatycznie w ciągu 3 dni, a pierwszą wpłatę sprzedawca powinien otrzymać.
Dostałem sms link w który wszedłem i wtedy zaczęły się kłopoty
Czyli mam rozumiec że w tym momencie najprawdopodobniej nie odzyskam już pieniędzy? Była to duża suma dla mnie. Oczywiście pretensje i żal mogę mieć tylko do siebie, ale jak to jest z weryfikacją konta takiego użytkownika przez allegro.
@Lucas93m Niestety zostałeś oszukany, Allegro Ci nie pomoże. Jeżeli masz jakiekolwiek dane osoby, z którą się kontaktowałeś, zgłoś sprawę na policję.
Chciałem się jeszcze zapytać, jak to jest w takim razie że ta osoba która mi to zrobiła klikając w nią wyświetla się komunikat, że przeszła prawidłowo weryfikację danych i że mamy pewność kto jest kontrahentem? @ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_
W chwili obecnej jak widzę ona dalej jest online i dalej ma ta rzecz wystawiona na aukcję. Wyglądałoby to tak, że w takim razie może dalej oszukiwać ludzi.?
@Lucas93m, czy możesz podać numer zamówienia, w trakcie którego doszło do tej sytuacji lub też link do oferty?
OFERTA: 6415EB4D-4D25-44C5-8259-5281BCD61882
Czy to o to będzie chodziło?
A takiego sms dostslem: Zamоwieniе zоstalo ustаwione. Przеjdz do platnosci: 10sms.xyz/6AxP
@Lucas93m, dziękuję Ci bardzo. Na koncie sprzedawcy doszło do włamania i wystawienia fałszywej oferty. Konto zostało przez nas zabezpieczone, a ogłoszenie usunięte.
Niestety padłeś ofiarą phishingu - mówiłeś o płatności BLIK-iem, natomiast gdybyś w podobnej sytuacji podał dane z karty płatniczej, należy ją jak najszybciej zastrzec w banku.
@Lucas93m W tej sytuacji nawet policja Ci nie pomoże, bo nie masz żadnych danych oszusta, który rzekomo włamał się na cudze konto. POK nie obowiązuje, ale w takiej sytuacji mógłby obowiązywać - dla chcącego nie ma nic trudnego. Takie to są bezpieczne zakupy na Allegro.
Na chwilę obecną wygląda to tak, że sprawa została zgłoszona na policję. Reszta rzeczy czyli tak jak blokada karty bankowej i aplikacji oczywiście zostały zrobione. Dowód tożsamości również zmieniony.
Co się okazuje nie dawno po zmianie danych i blokadzie przyszedł mi kolejny podejrzany sms niby od ALLEGRO. Wpisałem to tym razem w chrome na komputerze. Coś się okazało, kolejne oszustwo! Na komputerze pokazał się komunikat o oszustwie.
Także proszę o rozwage żeby ktoś miał więcej spokojnego myślenia ode mnie i nie dał się nabrać.
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś rady cóż mogę zrobić to chętnie poczytam
"Co się okazuje nie dawno po zmianie danych i blokadzie przyszedł mi kolejny podejrzany sms niby od ALLEGRO. Wpisałem to tym razem w chrome na komputerze. Coś się okazało, kolejne oszustwo! Na komputerze pokazał się komunikat o oszustwie."
Nie no, serio nie uczysz się nawet na własnych wcześniejszych błędach?
"Dostałem sms link w który wszedłem i wtedy zaczęły się kłopoty"
Na przyszłość, link sprawdzaj najpierw np. tutaj https://www.virustotal.com/gui/home/url
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
@Lucas93m napisał "Na komputerze pokazał się komunikat o oszustwie."
Prawdopodobnie to zainstalowany program antywirusowy ostrzegł przed zagrożeniem, które również mogło by cię ostrzec gdybyś na smartfonie miał zainstalowany program antywirusowy.
Często nie wiedzieć czemu zapominany o zabezpieczeniach smartfonów, a te też są komputerami przecież.
@Lucas93m A po co klikałeś w ten link? Serio, link w tej postaci i w domenie .xyz nie wzbudził w Tobie żadnych, ale to żadnych podejrzeń?
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
Nie każdy jest wszechwiedzący no sorry
@Lucas93m, widzę, że w tej sprawie prowadzisz z nami korespondencję mejlową - mam nadzieję, że całą sytuację uda się pomyślnie wyjaśnić.