Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Anulowałem zakup a sprzedawca wysłał i pisze ze musze odebrać. Zakup z pay. Czy jeśli nie odbiore przesyłki paczka wróci z paczkomatu do nadawcy a ten musi oddać pieniąszki pay?
Prosiłem o anulache w 5 min po zakupue
DJDIMON jeśli anulowałeś to nic nie musisz , musi tylko sprzedawca oddać Ci całą kasę .
@DJDIMON Sprzedawca wprowadza Cię w błąd. Niczego nie musisz odbierać. Jeśli on wysłał paczkę pomimo anulacji, zrobił to na własny koszt i własne ryzyko. Nie odbieraj paczki, wróci ona do sprzedawcy. Nie przejmuj się żadnymi jego kosztami, to jego problem.
Tak, on musi oddać całą wpłatę do Pay.
@DJDIMON
Jeżeli zakup został anulowany (za pomocą wyboru opcji: ANULUJ) to zostało to oferta przestała wiązać i sprzedawca nie musi wysyłać przesyłki (a Ty nie musisz jej odbierać).
W sytuacji gdy nie doszło do anulowania zakupu, ale do odstąpienia od Umowy (np. poprzez wypełnienie formularza ZWROTu na Allegro połączone z wysłaniem Sprzedawcy Twojego oświadczenia o odstąpieniu lub złożeniu takiego oświadczenia w innej formie: ustnej lub pisemnej) - to składając takie oświadczenie masz obowiązek rzecz zwrócić (w ciągu 14 dni od złożenia oświadczenia), a żeby ją zwrócić to trzeba najpierw wejść w jej posiadanie - prawdopodobnie dlatego Sprzedawca ją więc wysłał (do czego jest zobowiązany zgodnie z zasadami Allegro).
No właśnie tak dyło ze anulowałem, ale przez formularz " zwrot na własny koszt". Tyle ze od zakupu do anulowania mineło 5 min i myślałem że odstąpi od wysyłki a ten w zaparte wysłał.
Teraz pytanie czy jeśli jej nie odbiore i wróci do sprzedawcy to wszystko bedzie ok?
Wystarczy ewentualnie wysłać odstąpienie od umowy meilem?
DJDIMON nic już nie musisz robić informacje jakie otrzymał sprzedawca są wystarczające .
@DJDIMON Nie musisz już nic wysłać mailem. Skutecznie odstąpiłeś od umowy i sprzedawca musi oddać pieniądze. Jeżeli kliknąłeś Zwrot przed dostawą, to też jest odstąpienie.
Jeżeli kliknąłeś zwrot przed dostawą, a sprzedawca wcześniej wysłał paczkę, może wtedy wymagać od Ciebie zwrotu kosztu jedynie powrotu przesyłki, ale jeśli to był paczkomat, ma zwrot za darmo, więc niczego nie może wymagać i musi oddać całą wpłatę.
Sprzedawca musi być ultra szybki, skoro przesyłka została wysłana 5 min po zakupie 🙂 Wysłana paczka jest wtedy, gdy odbierze ją kurier i zeskanuje lub zostanie umieszczona w paczkomacie. Jeżeli anulowałeś zakup lub dokonałeś zwrotu 5 min po zakupie, to wątpię, żeby przesyłka została wysłana w tak krótkim czasie.
Godz 10.32 kupiłem 11.02 zrezygnowałem. Może nie 5 min, ultra szybki to tak 😄 że sie w 30min nie dało anulować.
12.57 dostałem info że została wysłana
DJDIMON sprzedający nie dostaje powiadomienia, że kupujący dokonał zwrotu. Trzeba sprawdzać to klikając w zakładkę "Zwroty towarów". Sprzedający mógł tego nie zrobić i po prostu zrealizował zamówienie. Jednak nie zmienia to faktu, że dokonałeś zwrotu przed nadaniem przesyłki, więc to sprzedający wysłał ją na swój koszt. Nie musisz jej odbierać.
Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.
Na usprawiedliwienie dodam ze chciałem wykożystać kupon, ponownie kupić u tego sprzedawcy.
Jednak ktoś miał te samą cene i podobną aukcje.
Kombinując z kuponem przypadkiem kupułem ten sam prezent ale u innego dostawcy, który był bliżej i nie chciałem wycofać i tego zamówienia.
Okazało sie że tamten i tak był szybszy.
Ostatecznie jeśli zostaną obie przesyłki to w prezencie dostanie ją siostra żony.
Tylko że z kasą słabo no ale...
Dzięki raz jeszcze.