anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pobrane pieniądze z konta

rEwelus
#8 Zapaleniec#

Witam. Zauważyłam na moim koncie bankowym, że została mi ściągnięta z konta kwota ponad 600 zł przez payu allegro. Na allegro mam podpiętą kartę bankową. Przejrzałam listę kupionych przedmiotów i nie mam takich zakupów ani nawet sumy zakupów, w tym czasie nawet nie kupowałam żadnych przedmiotów. Nie wiem gdzie to zgłosić, nie widzę na stronie allegro żadnych namiarów gdzie mogłabym to zgłosić i dowiedzieć coś więcej o tej płatności.

oznacz moderatorów
43 ODPOWIEDZI 43

rEwelus
#8 Zapaleniec#

Ok, dziękuję za podpowiedź, tak właśnie zrobię.

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@rEwelus Możesz też od razu spytać co to za płatność. Najlepiej na czacie, bo odpowiedź powinnaś uzyskać od ręki.

"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄

oznacz moderatorów

rEwelus
#8 Zapaleniec#

Dostałam informację od allegro, że ktoś sobie wannę kupił z innego konta. Czyli ktoś włamał się na konto i pobrał moje dane karty czy jak to jest możliwe?

Czy w takiej sytuacji jest sens zgłaszać to na policję?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Jeżeli nikt z rodziny to ma sens zgłoszenia i szybo odepnij tą kartę od konta Allegro.Zmień także hasło.

oznacz moderatorów

rEwelus
#8 Zapaleniec#

Tak zrobiłam, dziękuję za pomoc.

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@rEwelus No pewnie - przecież to włamanie, kradzież, oszustwo.

oznacz moderatorów

rEwelus
#8 Zapaleniec#

Tylko czy policja może zakończyć sprawę z sukcesem czy umożą bo mala szkodliwość spoleczna czynu? 😛 bo za mała kwota 😛

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@rEwelus Od bodaj 400 zł to już jest przestępstwo, a nie wykroczenie.

oznacz moderatorów

autoelektronikas
#10 Popularyzator#

@rEwelus  policja nie może tego ot tak  umorzyć, jest to nawet kwota która przekracza definicję wykroczenia dla KW ( na dzień dzisiejszy kwota ok 528zł ) i podchodzi pod kodeks karny, a że instytucją obciążającą konto jest PayU to muszą się wytłumaczyć z zasadności obciążenia i z losem tej kwoty oraz przepływu towaru.

oznacz moderatorów

rEwelus
#8 Zapaleniec#

A czy powinnam zablokować kartę płatniczą czy wystarczy odpięcie karty i zmiana hasła? Nie wiem na jakiej zasadzie to działa. Zakup byl z innego konta ale z mojej karty..

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@rEwelus Jak z innego konta na ktorym nie była podpięta karta to zgłoś sprawę na Policję.

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@rEwelus Ja bym zablokował kartę, skoro ktoś poznał jej dane (nr, datę ważności i kod CVC).

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@rEwelus Tak się czasem kończy podpinanie kart do konta Allegro, wiele osób już pisało tu o podobnych przypadkach. Po usunięciu karty możesz jeszcze dla pewności zmienić hasło do logowania.

oznacz moderatorów

rEwelus
#8 Zapaleniec#

Oczywiście mój błąd, ale pisane tu sobie mogło być nawet sto razy, a i tak bym tego nie przeczytała, bo mnie tu nie było.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@rEwelus Temat się ciągnie, pisaliśmy lepiej, jak nie jest to konieczne, nie podpinać karty, brak kontroli i łatwość straty kasy. Wówczas należy włączyć dwustopniowe logowanie.

oznacz moderatorów

rEwelus
#8 Zapaleniec#

Teraz już wiem, tak jak napisaliście odpięłam kartę. Niestety mądry polak po szkodzie 😕

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Dużo już o takich rzeczach tu pisaliśmy.Lepiej poświęcić chwilę i za każdym razem robić przelew.

oznacz moderatorów

autoelektronikas
#10 Popularyzator#

Zgłoś sprawę do prokuratury  i nawet się nie zastanawiaj, to czy Allegro zachęca do podpinania kart czy nie to nie Twój problem miliony ludzi ma podpięte karty w tysiącach serwisów internetowych na świecie i wszystko jest w porządku.

Allegro ma zadbać o bezpieczeństwo Twoich danych, jeśli takich problemów jest  więcej a wszystko na to wskazuje konsekwencje zostaną wyciągnięte, jak się okazuje to tylko wierzchołek góry lodowej.

Szukaj informacji o działaniach prawnych w stosunku do Allegro w przeciągu 2-3 tyg na facebooku i w google.

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@autoelektronikas "miliony ludzi ma podpięte karty w tysiącach serwisów internetowych na świecie i wszystko jest w porządku" - aha, szczególnie to widać po tych wszystkich bazach z danymi kart (czy to skradzionych, czy pochodzących z wszelkiego rodzaju wycieków), które można kupić w różnych zakamarkach Internetu. Do poczytania https://www.google.com/search?q=karty+p%C5%82atnicze+wyciek bo chyba jesteś trochę nieświadoma skali problemu😏

Zasada jest prosta i powinna być wszystkim dobrze znana - nie podpinaj nigdzie kart, to nie będziesz się budzić z krzykiem z rana.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Każdy ma swój rozum i zrobi co uważa, ja nie podpinam karty i już.

oznacz moderatorów