anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Podejrzenie oszukiwania i podbijanie cen na licytacjach

elmo_kamill
#1 Nowicjusz#
Witam. Od pewnego czasu zaczołem wyłapywać dziwne zachania nikektorych "kupujacych" na licytacjach. Ich niki wielokrotnie wystepowały w licytacjach. Bardzo trudno było z nimi konkurować bo przebijały prawie wszystkie licytacje i wygrywały. Zaczołem sie zastanawiać czy to aby nie sa przypadkiem boty, bo wykup znacznej ilosci przedmiotow na licytacjach u jednego sprzedawcy to raczej nie jest normalne, zwłasza gdy cena koncowa tych przedmiotow czasmi przekracza wartosc nowego produktu, a dana firma zajmuje sie sprzedaza "śmieci elektronicznych" z recyklingu. wiec wartosc danych produktow to 25% do 50% max wartosci nowego produktu (zalezne od ich stanu). Firma o ktora mi chodzi jest Elrecycling. Podaje numery ofert w ktorych zauwazyłem dziwne sytuacje. Numer oferty: 17457172661 nick: g...2, l...5, m...1 Numer oferty: 17457180433 nick: k...2, c...4, g...2, m...1 Numer oferty: 17330317923 nick: c...4, f...n, a...2, Numer oferty: 17330318046 nick: g...t, b...3, f...n, a...2 Numer oferty: 17330317971 nick: g...t, f...n, b...7, c...5, a...2, c...6 Numer oferty: 17330318000 nick: g...t, b...3, f...n, a...2 Numer oferty: 17330318030 nick: b...3, p...2, c...2, f...n, c...5, a...2 Numer oferty: 17481574511 nick: p...0, a...5, 1...1 Numer oferty: 17471906475 nick: g...2 Numer oferty: 17464125576 nick: a...5, d...0, d...3 Numer oferty: 17454840757 nick: c...0, g...2 Numer oferty: 17454840764 nick: g...2, c...0 Numer oferty: 17463629150 nick: a...5, c...7, w...8 Numer oferty: 17481570146 nick: p...2, a...5 Numer oferty: 17481570184 nick: p...0, a...5, d...0, p...2, c...8 Numer oferty: 17481570404 nick: c...3, p...0, k...1 Numer oferty: 17478435490 nick: p...0, c...8, u...7 Numer oferty: 17478435706 nick: k...b, p...0, p...5, c...8, u...7 Numer oferty: 17481567547 nick: a...5, p...0, d...0, p...2, d...6, b...2 Numer oferty: 17481570276 nick: d...0, c...8, f...n, l...7 Numer oferty: 17478461185 nick: p...0, r...5, k...b, c...8, p...2, f...n Numer oferty: 17481570404 nick: c...3, p...0, k...1 Numer oferty: 17481570189 nick: p...0, r...0, d...0, c...8, u...7 Numer oferty: 17478461484 nick: p...0, k...b, c...8, p...2 .... Sa ta przyklady ofert jakie obserwowalem w przeciagu 6 dni trwania licytacji. W poprzednich licytacjach caly czas przewijaly sie te same nicki i wygrywaly na przemian wszystkie licytacje. Moze mam "paranoje" ale nie znam nikogo na tyle #$% zeby wykupawac jak leci wszystko w licytacjach, do tego nie raz w cenach absurdalnych. Wyglada to tak jak by tam na potege dzialalo wiele fikcyjnych kont botow podbijajacyc cene, przebijaniem twojej oferty 5sec przed koncem aukcji i nawet zaczynajacych aukcje od 1zl. Do tego zauwazylem tez ze niektore z tych ofert pojawiaja sie ponownie z tym samym zdjeciem produktu i jego nr seryjnym na zdjeciach. Co tez daje do myslenia.. Cos tu z tymi licytacjami od Elrecycling jest nie tak.. Prosze o zweryfikowanie tych aukcji. Podrawiam Kamill
oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

elmo_kamill
#1 Nowicjusz#

Zapomnialem dodac.. Patrzac na obecne oferty od Elrecycling z dzialu dyski ssd, baterie i laptopy lenovo. Nadal widze ze nicki podane powyzej nadal wystepuja w akualnych/trwajachc aukcjach i podbijaja ceny do wartosci absurdalnych.

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Mało opłacalne bywa ustawiane podbijanie ceny bo za takie manewry to można zwrotu prowizji nie dostać a do tego zostać "zbanowanym" od dalszej sprzedaży . Może wygrywają aukcje te same osoby ale w jakimś celu np. części potrzebne są im do składania urządzeń którymi później handlują. Od kiedy allegro wprowadziło katalog każdy może korzystać z materiałów takich jak zdjęcia czy opisy zawartych w nim ,o ile ma taki sam przedmiot co wprawdzie wprowadza zamęt ale jest zgodne z regulaminem. Nie bronię sprzedawcy ale też bez dowodów bym go nie oskarżał.

oznacz moderatorów

elmo_kamill
#1 Nowicjusz#

Nie jestem do konca przekonany czy oskarzac tego sprzedawce czy nie.. Ale jak bys sam spojrzal na licytacje to sam bys zauwazyl ze cos jest nie tak z tymi licyctacjami. Poza tym "części potrzebne są im do składania urządzeń którymi później handlują" kupowanie rozbebeszonego laptopa/laptopow bez dysku, ramu, etc, w stanie rozkladu z brakami za 60-100zl z roku 2012 to  raczej nie do serwisu. Wiem bo jestem serwisantem i w zyciu bym takiego zlomu do serwisu nie kupil w takiej cenie do tego koszt przesylki 25zl, za kazda sztuke. Kup tylko 4 sztuki to do kazdej dolicza ci 25 zl.. Czyli jak spakuja ci to w jedno opakowanie to i tak dolicza do faktury 4x25zl.  Sama przesylka wtedy bedzie 100zl. Dobrze to ty na tym nie wyjdziesz.

oznacz moderatorów

elmo_kamill
#1 Nowicjusz#

Znalzlem podobny watek. w ktorym sie juz wypowiedziałes:

"Może być jak piszesz a może być tak że ktoś temu sprzedawcy podbija te aukcje dla zabawy a płacić nie ma zamiaru . Sam już miałem takich wielu , którzy licytowali i wygrywali codziennie jakieś aukcje ale za nie nie płacili . Potem trzeba pisać o zwrot prowizji i ponownie wystawiać i liczyć straty na ofertach wyróżnionych ."

Tak wiec Jesli to nie dzialania sprzedacy z tymi przypuszczalnie "botami" to ktos inny to robi.. Albo na zlosc, albo dla potencjanych wiekszych zyskow ze sprzedazy zlomu. I tworzenie fikcyjnego zainteresowania tym zlomem. Ale jak sam pisales to generowac bedzie straty z tylu fikcyjnej sprzdazy.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@elmo_kamill  wygląda to na pranie brudnych pieniędzy😉, bo ceny licytacji rzeczywiście z kosmosu i jeszcze wysyłka z Danii

oznacz moderatorów

Client:134385213
#1 Nowicjusz#

Masz rację, że to kwestionujesz — powtarzające się oferty od tych samych użytkowników i ponownie wystawiane przedmioty rzeczywiście wyglądają podejrzanie. Zdecydowanie warto, aby platforma to dokładnie sprawdziła.

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderator
Moderator

Cześć @elmo_kamill, dziękuje za zgłoszenie.
Przekazałem Twoje informacje do odpowiedniego działu, zweryfikujemy tą sprawę 🙂

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów

elmo_kamill
#1 Nowicjusz#

Dziekuje za Zwrocenie uwagi na ta sytuacje.

Prosze o jakies info w tej sprawie po jej zweryfikowaniu.

Dziekuje.

oznacz moderatorów

elmo_kamill
#1 Nowicjusz#

A tu mam kolejny przyklad prawdopodobnie bota.. ale to pod koniec licytacji bedzie widac jak cena wywinduje do 100zl ze skokami cenowymi co 2 dni.

Numer oferty: 17503344393
nick:  c...2, l...7

Dla testu.. Oferta dopiero sie pojawiła i od razu był na niej uzykownik l...7 z kwota 1zl, ok. zalicytowalem 4zl (moj nick e...l), nick l...7 został na 2zl, i od razu zostalem przebity przez wczesniej niewidoczny nick c...2 (ktory juz wczesniej wielokrotnie widzialem na innych licytacjach), nastepnie licytowalem co 2zl az do 24zl i bylem caly czas przebijany. Nie bede licytowal dalej bo juz osiagnolem pulap prawie maksymalny dla oplacalnosci zakupu tego sprzetu. Poza tym do tego nalezy doliczyc 25zl przesylke z Danii). Jak widac na zdjeciach jest to lenovo T430 z procesorem i7 3 generacji 😕 z 12/10 czyli chyba grudzien 2010, albo pazdziernik 2012, na ekranie widac ze ma 18gb ramu.. ale to mylne jest, bo po zrobieniu zdjecia usuwaja z niego ram (w tym przypadku 2 kosci ram po 8gb-sprzedawane na odrebnej aukcji) i (dysk hdd-sprzedawane na odrebnej aukcji), na zdjeciach widac ze podlaczona baterie o duzej pojemnosci "nadwymiarowa" (45N1173 Panasonic 9c 2,9Ah Battery), ktora zostawili w laptopie bo jest na 100% padnieta i sprzedaja ja z laptopem bo nie oplaca im sie jej utylizowac i na sprzedazy jej nie zarobia.. normalnie jak bateria jest OK to wyciagaja ja i sprzedaja na odrebnej aukcji. do tego nie ma do niego zasliczacza-dostepne w pakietach po 5 zasilaczy na innej aukcji. do tego klawiatura Dunska. Jak widac oplacalnosc zakpu takiego "zabytku" na czasci do serwisu jest minimalna. A na innych aukcjach od Elrecykling, T430 z cpu i5/i7 sa cenowo windowane przez "zainteresowanych" c...7, b...1, c...2, etc ...8 nawet do 100+zl. Co jest totalnie niepojete. 

Kolejny przyklad:
Numer oferty: 17492733105
Tu tez mam mieszane uczucia co do tego ze nick c...3, k...1, e...1 to nie sa boty, k...b tez czesto wystepuje w licytacjach.

Nie da sie tam nic wygrac w rozsadnych pieniadzach bo wszytsko caly czas wygrywaja  powtarzajace sie nicki c...2, c...3 etc.. 

Z miesiac temu jak cos tam kupowalem (chyba baterie do laptopa) takiej sytuacji nie zaobserwowalem.. Ale obecnie co tam sie dzieje z cenami na licytacjach to jest jakis obłed.
Albo czas do lekarza sie wybrac bo w paranoje popadam. hehe 😕

Pozdrawiam.
Kamill
oznacz moderatorów