anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ponowna reklamacja

Client:104026230
#7 Wielbiciel
  • Druga reklamacja miksera i odmowa zwrotu gotówki.
Dzień dobry,
Zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu sporu ze sprzedawcą, ponieważ sprawa utknęła w martwym punkcie, a Dyskusja została zamknięta.
Historia transakcji i reklamacji:
  1. 27 stycznia 2026 r. – zakupiłam mikser.
  2. Pierwsza reklamacja – urządzenie uległo awarii (usterka przekładni). Sprzedawca przyjął sprzęt i dokonał naprawy.
  3. Druga reklamacja – mikser po powrocie z serwisu nie włączył się przy pierwszym faktycznym użyciu (tym razem awaria przewodu zasilającego).
Przy zgłaszaniu tej drugiej reklamacji wyraźnie zaznaczyłam, że odstępuję od umowy i żądam zwrotu gotówki. Sprzedawca zignorował moje żądanie i bez mojej zgody dokonał ponownej, drugiej już naprawy urządzenia. Sklep odmawia zwrotu środków, tłumacząc, że za drugim razem popsuła się „inna część”.
Argumentacja prawna:
Zgodnie z art. 43e ust. 1 pkt 3 ustawy o prawach konsumenta, jeśli towar był już wcześniej naprawiany, a brak zgodności towaru z umową występuje nadal, konsument ma pełne prawo odstąpić od umowy. Przepisy mówią o wadliwości TOWARU (miksera jako całości), a nie konkretnej, tej samej części. Konsument nie musi tolerować sytuacji, w której w zakupionym urządzeniu bez przerwy psują się inne podzespoły, a produkt krąży po serwisach.
Prośba o pomoc:
Założyłam Dyskusję, jednak została ona dzisiaj (5 sierpnia) zamknięta ( to już druga zamknięta dyskusja) przez konsultanta z informacją, że sprawa toczy się na czacie reklamacyjnym. Żaden czat nie zapytał o historię miksera, dyskusja była zamykana po odpisaniu sprzedającego że nie zgadza się na zwrot gotówki, a moje wyjaśnienia nie były brane pod uwagę.

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:104026230 podaj proszę numer zamówienia, którego dotyczy problem. Zweryfikuję sprawę. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Dzień dobry pani Alicjo, bardzo dziękuję za pomoc. Podaję numer zamówienia: c9e80d60-fba1-11f0-a770-ed466bca0cdb. Będę bardzo wdzięczna za zweryfikowanie sprawy i pomoc.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:104026230 dzięki! Widzę, że sprzedawca napisał w czacie reklamacyjnym, że uzna Twoje roszczenie zwrotu środków, po weryfikacji. Niedługo wypowiemy się w Twojej sprawie i poprosimy sprzedającego o odniesienie się do sprawy. 

Alicja
oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Bardzo dziękuję, już ktoś odpowiedział ale tu Pan Damian napisal do sprzedającego o zwrot gotówki lub odesłanie miksera , a że względu na to że jest to druga Reklamacja tego sprzętu w krótkim czasie nie chce spowrotem tego sprzętu tylko zwrot jego ceny. Sprzedający właśnie wysłał mikser ale ja prosiłam o zwrot gotówki. 

Screenshot_20260805-141058.jpg

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:104026230 sprzedający wskazuje, że w drugiej reklamacji została zgłoszona inna wada produktu niż w pierwszej. Reklamację uznał i zrealizował poprzez naprawę. Jako serwis nie mamy możliwości podważenia decyzji sprzedającego i zmuszenia go do realizacji Twojego roszczenia, czyli zwrotu środków. W tej sytuacji pozostają opcje oficjalnej drogi prawnej, jak UOKiK. 

Alicja
oznacz moderatorów