Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Chcę kupić wypasiony komputer za 12 tysięcy, obawiam się, bo to nie komputer za tysiąc czy dwa. Skoro kupuję przez Allegro, nie będzie możliwości że wpłacę kwotę a po prostu mi nie wyślą?
Najpierw myślałem o Komit, teraz chcę kupić w AnimeCraft, według ich strony www, w ogóle nie zajmują się komputerami. Ale na Allegro mają potężny wybór, myślę, że sprzedaż jest w postaci , która w informatyce nazywa się "lazy": czyli otrzymują zlecenie i dopiero w ciągu paru dni składają odpowiedni komputer, stąd wybór każdej konfiguracji, która się zamarzy. Widziałem że mają bardzo dużo procentowo pozytywów (poleca 100%) a na wykazie szczegółowym widziałem pozytywne opinie w przypadku kupna komputera. Tym niemniej się obawiam jak wpłacić? zwykle wpłacam blikiem, ale nie takie kwoty, jak dostawa? jeśli chodzi o DPD , to były problemy z dostawą: tylko od poniedziałku do piątku i w godzinach rannych, mimo że pracuję tylko do 13, nie mogłem odebrać monitora, który gdzieś kurier zostawił , a komputer i to drogi to co innego. Chciałbym zapytać się o doświadczenie kupna drogich przedmiotów.
To wybierz inną formę dostawy, kupujesz i płacisz ale ważne żeby to było przez Allegro. Osobiście ie kupowałbym tak kompa poprzez Allegro ale każdy ma wybór.
Jak preferował byś kupno komputera i to drogiego? Jutro postaram się do nich zadzwonić,
Ja szukałbym zaufanego punktu z odbiorem osobistym. Inny sposób to jak kupel robi ustala co ma być i szuka promocji w wyszukanych media ...itd. Najważniejsze kupić od pewnego sprzedającego. Tu są na gadane "mistrzowie" w kompach, poczekaj a może Ci doradzą.😁
@borneq widzę, że zaspamowali allegro - 40000 konfiguracji komputerów
w osobnych ofertach
z doświadczenia firmy, która ponad 26 lat montuje komputery powiem Ci tylko kup komputer stacjonarnie lokalnie - tutaj kompletnie nie wiesz co dostaniesz
druga kwestia to ewentualne gwarancje i usterki - lokalnie porozmawiasz sobie z osobą składającą komputer i wyjaśnisz nieścisłości - nie zawsze muszą to być usterki typowo sprzętowe
komputerów kupowanych w firmach na x m czy k (o gruchotach z allegro już nie wspomnę z 15 letnimi procesorami do gier) mieliśmy na serwisie już mnóstwo - ratunku, nie działa, a twierdzą, że sprawny 😉
o problemach z transportem kurierem, można książkę napisać
kilka stówek więcej da Ci komfort i spokój, niż pozorne oszczędności
jest takie polskie przysłowie : Chytry dwa razy traci 🙂
na allegro możesz sobie poleasinga kupić - ja będzie trefny to Ci wymienią na inny egzemplarz
Ja to bym się zastanowił czy czasem ktoś im się nie włamał na konto i nie powystawił tych ofert. AnimeCraft handluje mangami, książkami, figurkami, grami i ogólnie gadżetami z Japonii i Azji wschodniej. Komputery, to nie ich branża.
Jednak Komit, sprzedają dużo komputerów a nie mangę i animę,
Na allegro jest funkcja allegro protect niby działa przez 2 lata od zakupu... ale była historia o sprzedającym który opchnal sprawna kartę graficzną...kupujący stwierdził że jest uszkodzona....była batalia między nimi przez allegro i konsultantów...finalnie kupujący odesłał kartę graficzną...starego trupa z ubiegłej epoki...gość nagrał na filmie ....a allegro...zwrocilo środki kupującemu...na szczęście nie obciążyli tym sprzedającego, tak że jak stać cię na kompa za 12 kafli...to stać cię na paliwo , pociąg, autobus, samolot...by jechać odebrać przedmiot osobiście
A jak z platnością tak dużych kwot, przez Blika ?
Płatność jak każda, to zależy od twojego banku.
@borneq Przez blika? A takie kwoty chodzą blikiem? Nie pamiętam ale chyba sa w bliku jakieś ograniczenia.
Blik to szybka płatność, kto szybko płaci ten 2 razy płaci, to ulubione powiedzenie znajomej księgowej.
Takie kwoty to tylko przelew, jeśli Allegro to przez PayU, jesli do innej firmy to na podstawie faktury proforma. Nigdy "na słowo"
I jeszcze jedno, jeśli wiesz jaka konfiguracja ci sie zamarzyła to kupujesz fabrycznie nowe częsci z gwarancją i składasz sam albo prosisz kogoś kto się zna na konfiguracji. Masz pewność, wiesz co masz.
Jeszcze oprócz Allegro Komit, o tą konfigurację zapytałem firmę na miejscu w Grójcu, choć "na miejscu" to za dużo powiedziane, na pewno dalej niż kilometr (może dwa, trudno mi ocenić), a komputer ciężki, potrzebna taksówka do domu.
Jednak firma lokalna ma cenę nieporównywalnie wyższą niż oferta Allegro i to mimo gorszych parametrów, forma Komit mi odpowiada, problem tylko z kurierem DHL, który w soboty nie może przyjechać, i nie ma pewności czy będzie po 14, a nie można się skontaktować z infolinią - jedynie infolinia dostaw międzynarodowych albo dla klientów z konkretnym numerem paczki.
Jaką decyzje ostatecznie podjąłeś? Ja kupowałem kompa za 8k ale przyjąłęm strategię kupowania pdozespołów tam gdzie "zielona cena" czyli te niby najtańsze oferty i poprzychodziło mi wszystko w odrębie jednego tygodnia. Metodę polecam na wgląd na to, że w razie czego to cię oszukają na jednym podzespole, a nie na całym kompie.
Jak policzyłem wraz z bardzo drogim chłodzeniem wodnym ,nie wiem, czy nie opuściłem jakichś elementów ale wychodzi że Komit składa po cenie kosztów, w mieście dużo biorą:
procesor,i7-14700KF,1587
płyta główna,Gigabyte Z790 AX,946
pamięć,128 GiB DDR5,2124
dysk,"4 TB, M.2",1179
zasilacz,1000W,679
obudowa,Midi Tower,194
chłodzenie wodne,Nzxt Kraken 360 RGB,842
karta graficzna,RTX4070Ti SUPER ,3860
,,11411
Niedługo (jeszcze nie wiem kiedy) będę miał urlop, wtedy nie będzie problemu z DHL
Nie wiem czemu na każdym kroku podkreślasz "bardzo drogiego", nikogo to naprawdę nie obchodzi.
Jeżeli się znasz, to powinieneś wiedzieć, że komputerów nie zamawia się kurierem, a jeżeli się nie znasz - no to Ci mówię. Podzespoły spoko, ale złożonego kompa? Z ciężką GPU i chłodzeniem?
@Czah-nik "Nie wiem czemu na każdym kroku podkreślasz "bardzo drogiego" ..."
Dlatego że on chce po prostu wydać pieniądze, zbliża się koniec roku, inflacja, może potrzebuje faktur do wykazania kosztów...
A przy okazji komputer by się przydał, chociaż jako lokata kapitału to komputer jest kiepski pomysł.
Dobra rada. Kup u lokalnego sprzedawcy.