anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z dostarczeniem przesyłki

mariolad_1987
#7 Wielbiciel

Witam. Proszę o pomoc.Zamowilam towar z dostawą do domu.Niestety nie rozumiem dlaczego kurier miał problem z doręczeniem przesyłki ponieważ jak próbują mi wmówić mam błędny adres.Od 15 lat jak jestem zalogowana na allegro i nigdy nie było problemów z dostarczeniem zamawianych produktów to w tym wypadku wszyscy chcą mi na siłę udowodnić mój błąd.Sprzedajacy odmówił przyjęcia zwrotu mimo że tłumacze jaka jest sytuacja.Przeslalam nawet kilka screenów z doręczaniem pod wskazany adres innych produktów a i tak ciągle słyszę że to moja wina bo mam błędne dane.Pracownik allegro też potwierdził że takiego adresu nie ma.Jak żyje na tym świecie pierwszy raz mam taką sytuację bo każda poczta jest tak do mnie adresowana.Pomóżcie bo już nie mam siły.

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

w_kiwi
Moderatorka Allegro Gadane

@mariolad_1987 Proszę, podaj numer zamówienia, którego dotyczy zgłoszenie. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@mariolad_1987

Albo nie wiesz, że masz błędny adres, albo jest on dość długi i na etykiecie po prostu go ucięło. 

A najczęstszy błąd w adresie to podanie po kodzie pocztowym miejscowości w której znajduje się placówka pocztowa a nie swojej, jeżeli mieszka się na wsi. Od 1 stycznia 2002 w adresie, po kodzie pocztowym, nie podaje miejscowości poczty, lecz miejscowość docelową.

oznacz moderatorów

mariolad_1987
#7 Wielbiciel

8bba80c0-e3ca-11f0-aede-c5bb46dc8f53

oznacz moderatorów

Sa_nova

@mariolad_1987 dziękuję! Dopytam, żeby potwierdzić czy to jest podana ulica i miejscowość?

Adres wygląda tak, jakby były podane dwie miejscowości. Sprawdziłam też mapy Google i nie widzę, aby była taka ulica w podanej miejscowości. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

mariolad_1987
#7 Wielbiciel

No niestety każda poczta i każda zamawiana paczka przychodzi mi na właśnie taki adres.Zmieniac nie będę .

Pytanie teraz czy sprzedający ma prawo odmówić mi przyjęcia zwrotu??

oznacz moderatorów

Syrena_zT

@mariolad_1987 sprzedający zawarł w ofercie wyłączenia. Jednak jeżeli nie otworzyłaś zapieczętowanego towaru, a faktura była wystawiona na jednoosobową działalność i zakup nie był związany z działalnością, ogranicznia nie będą miały zastosowania. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

mariolad_1987
#7 Wielbiciel

Czyli rozumiem,że jeśli paczka wróciła do sprzedającego bo problem z dostarczeniem pod wskazany adres a on odmawia przyjęcia zwrotu to nie może mi go odmówić.Zamawialam jako osoba prywatna bez działalności a towar nawet do mnie nie trafił.On tłumaczy się tym że skoro kupiła a paczka nie dotarła to jest moja wina i ja muszę ją odebrać.

oznacz moderatorów

N_Nitka28

@mariolad_1987 Jeśli była faktura i sprzedawca uzna, że np. zakup mógł być powiązany z działalnością, może odmówić zwrotu. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@mariolad_1987

Niestety ale jeżeli podasz adres w takim formacie

Imię i nazwisko 

Miejscowość, ulica nr domu

Kod pocztowy i miejscowość poczty 

To przewoźnik ma prawo zwrócił przesyłkę do nadawcy jako niedoręczalną. Przepisy dotyczące adresowanie są od 24 lat jasne, ale ludzie nadal nie mogą się ich nauczyć. 

oznacz moderatorów