anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z kurierem DHL

MAMY ROZWIĄZANIE!
Brysiu992
#7 Wielbiciel

Zamówiłam paczke i zrobiłam przelew. Dostałam informacje,że 18.02,godz18.29 paczka jest w drodze. Paczka powinna być już dawno ale ciągle jest informacja,że jest opóźnienie. Skoro ma ją kurier to już dawno powinnam tą paczke dostać. Jak teraz zrobić ,żeby dostać zwrot pieniędzy i odesłać paczke o ile wogóle ona przyjdzie i nie ponosić kosztów za odesłanie paczki bo przecież to winna kuriera,czyli odsyłając paczke nie powinnam ja ponosić kosztów. Chce odzyskać pieniądze bo paczka nie przyszła w terminie. Rozumiem wszystko ,ale od 18.02.2026r.paczke ma kurier,dziś mamy 23.02.2026r.,więc to już przegięcie. 

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13
w_kiwi
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Brysiu992 W takiej sytuacji możesz zgłosić sprzedawcy odstąpienie od umowy i nie odbierać przesyłki. 

Wiktoria
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
Brysiu992
#7 Wielbiciel

Czy sprzedawca zwróci mi pieniądze?

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Brysiu992 tak, gdy zgłosisz zwrot, sprzedawca powinien zwrócić Ci środki za ten zakup. 

Ola
oznacz moderatorów
Brysiu992
#7 Wielbiciel

Ok.Tylko jeśli wogóle ta paczka przyjdzie a ja jej nie chce to odsyłając tą paczke to ja ponosze koszty za odesłanie paczki?

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Brysiu992

Po pierwsze termin doręczenia widoczny w ofercie to tylko i wyłącznie przewidywanie Allegro, a nie gwarancja doręczenia. 

Jeżeli chodzi o doręczenia przesyłki, to w DHL eCommerce, gwarantowany termin doręczenia przesyłki wynosi do 3 dni roboczych. Jak przesyłka została wysłana 18 lutego, to termin doręczenia upływa dzisiaj z końcem dnia (od jutra przesyłka będzie opóźniona, o ile nadanie nie było po godzinie granicznej). Natomiast w przypadku Allegro Delivery, także gwarantowany termin doręczenia to do 3 dni roboczych. Tu także jest godzina graniczna. 

Co ważne Allegro Delivery DHL i DHL eCommerce, pomimo że fizycznie przesyłkę doręcza ten sam kurier, stanowią odrębne firmy kurierskie. Każda ma swoje zasady i regulamin. 

oznacz moderatorów
Brysiu992
#7 Wielbiciel

Po pierwsze w drodze jest od środy18.02 godz 18.29. Po drugie paczka miała dojść w piątek19.02 a mamy już 23.02,więc to jest kpina. 

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Brysiu992 Jeśli chodzi o przesyłkę AD01VQAK17 to nie jest realizowana w ramach Allegro Smart, więc jeśli jej nie odbierzesz sprzedający powinien Ci zwrócić koszt towaru oraz najniższy koszt wysyłki dostępny w ofercie. Koszt zwrotnej paczki ponosisz Ty, więc sprzedający może potrącić tę kwotę z tego zwrotu.  

Ola
oznacz moderatorów
Brysiu992
#7 Wielbiciel

AD01UYHZR9 o tą przesyłke chodzi

oznacz moderatorów
Brysiu992
#7 Wielbiciel
Pełna historia przesyłki
18 lut 2026, 08:59
Przesyłka została przygotowana przez nadawcę

18 lut 2026, 18:29
Przesyłka została odebrana przez kuriera

23 lut 2026, 17:50
Przesyłka wyjechała w drogę do punktu docelowego

To ja to rozumiem ,że kurier trzyma paczke od 18.02, w piątek miała być a jest opóźniona? Ja rozumiem ,że w piątek miała już być. Jestem w błędzie czy paczka jest opóźniona przez kuriera?
oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Brysiu992 przykro mi, ale nie mam więcej informacji o tej przesyłce niż te statusy, które tutaj wstawiłeś. 

Ola
oznacz moderatorów
Brysiu992
#7 Wielbiciel

1000011874.jpg

1000011875.jpg

1000011866.jpg

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Brysiu992.

Nie kurier nie wiezie twojej przesyłki od nadawcy do ciebie. Za taką przesyłkę musiałbys zapłacić nawet kilkanaście tysięcy złotych. Transport kurierski bezpośredni kosztuje majątek. One przejdzie przez wiele rąk, sortownie, transporty liniowe itp. 

A twoja przesyłka została nadana 18 lutego o 18:29, czyli termin jej doręczenia upływa 23 lutego (D+3).

A i nigdzie nie miałeś, że przesyłka dojdzie 19 lutego. Było że przewidywany data dostawy na podstawie statystyk to 19 luty. A przewidywany to nie jest to samo co gwarantowany.

A jeżeli chodzi o opóźnienie, to zgodnie z prawem za opóźnioną uznaje się przesyłkę, która nie została doręczona w gwarantowanym w regulaminie usługi terminie. A gwarantowany termin doręczenia upływa dzisiaj, czyli nie jest jeszcze spełnione ustawowe kryterium opóźnienia. Po północy będzie można zgłosić opóźnienie, bo na chwilę obecną prawo na to nie pozwala. 

A i póki co Allegro jeszcze nie stanowi w Polsce prawa. 

oznacz moderatorów
Brysiu992
#7 Wielbiciel

Dostałam informacje,że przesyłka przyjdzie 19.02. Dopiero dziś jest informacja ,że jest opóźniona i dojdzie 23.02....o ile wogóle.Przesyłka została odebrana przez kuriera 18.02 o godz 18:29. Czyli rozumiem,że kurier nawalił i jest opóźnienie ale dopiero dziś mam taką informacje. 

oznacz moderatorów