anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

problem z rozpatrzeniem reklamacji

MAMY ROZWIĄZANIE!
jer_jar
#7 Wielbiciel

Witam.

14 lipca 2024r. zakupiłem w ALLNOEL_pl 7time ODTWARZACZ MULTIMEDIALNY SMART TV STICK BOX BLUETOOTH 4K WIFI ANDROID. Korzystając z 2-letniej gwarancji, 3 lipca 2026r. zgłosiłem sprzedawcy reklamację niedziałającego sprzętu, który następnego dnia (na polecenie sprzedawcy na czacie Allegro) wysłałem przez InPost na mój koszt (14,49 zł) na adres sprzedawcy.  6 lipca 2026r. otrzymałem telefoniczną wiadomość, że moja paczka dotarła do Łubnej (koło Szczecina) zamiast pod właściwy adres w Elblągu! Rozpoczęła się moja codzienna walka z InPostem o dostarczenie przesyłki pod właściwy adres. 14 lipca 2026r. poinformowałem sprzedawcę o losie przesyłki, prosząc o chwilę cierpliwości (nie otrzymałem żadnej odpowiedzi). Jednocześnie złożyłem reklamację w InPost na niewykonaną usługę. 31 lipca 2026r. zleciłem innej firmie przewozowej dostarczenie paczki (opłata 45,49 zł) i 4 sierpnia br. (na moje pytanie) uzyskałem od sprzedawcy  informację, że paczka dotarła. 17 sierpnia br. na moje pytanie o rozstrzygnięcie reklamacji, otrzymałem odpowiedź cyt. „Została wydana decyzja mailowo”. Następnego dnia otrzymałem zrzut ekranu z mailem z dnia 5 sierpnia br. (którego nie znalazłem w żadnym folderze na mojej poczcie) z negatywną decyzją reklamacji z powodu stwierdzonych śladów uszkodzenia mechanicznego, dodatkowo poinformowano, że cyt. „paczka doszła do nas po 2 letniej gwarancji”. Odpisałem gwarantowi, że cyt. „NIE ZGADZAM SIĘ z uzasadnieniem odrzucenia reklamacji. Sprzęt był używany wyłącznie przeze mnie w okresie lipiec - sierpień w roku 2024 i 2025, nigdy nie uległ upadkom czy uderzeniom, o dbałości o sprzęt może świadczyć to, że był przechowywany i został spakowany do wysyłki w oryginalnym, niezniszczonym opakowaniu! … Bardzo proszę o wzięcie pod uwagę powyższych wyjaśnień i ponowną analizę reklamacji.” Do dziś nie otrzymałem odpowiedzi ani reklamowanego sprzętu! Chciałbym zobaczyć w jakim stanie jest reklamowany sprzęt.  Czy mój zamiar: po zwrocie urządzenia uzyskać opinię niezależnego serwisu, zgłosić sprawę do Rzecznika praw konsumenta oraz UOKiK, negatywnej opinii sprzedawcy na Allegro jest zasadny? Bardzo proszę Moderatorów i Społeczność Allegro o pomoc w rozwiązaniu przestawionej powyżej sprawy!

Pozdrawiam

Jerzy Jarosz

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8
RaBarbar_ka
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@jer_jar niestety Allegro, jako platforma, nie może podważyć decyzji reklamacyjnej sprzedającego. Jeśli sprawa była wyjaśniana przez dyskusję, możesz poprosić konsultanta o weryfikację i wsparcie.

Basia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
jer_jar
#7 Wielbiciel

Bardzo dziękuję za zainteresowanie. Chyba zbyt pochopnie nacisnąłem "Mam rozwiązanie"!   22 sierpnia i 3 września br. chciałem skorzystać z pomocy Allegro i dostałem z automatu odpowiedź: 

"Przykro mi, że nie udało się pomyślnie rozwiązać Twojej sprawy, ale mam dla Ciebie wskazówkę. Możesz wystąpić o zwrot pieniędzy od Allegro i indywidualnie rozpatrzymy Twoją sprawę. Aby to zrobić: - wybierz przycisk poniżej - zaznacz zgody - jeśli będzie to konieczne - uzupełnij brakujące informacje.

Potwierdź zgłoszenie

Decyzję prześlemy Ci w ciągu 48 godzin." Klikając w "Potwierdź zgłoszenie" otrzymałem opowiedź: "Przepraszamy, ale jest już za późno na zwrot pieniędzy" i koniec rozmowy! Tak zaliczyłem indywidualne rozpatrzenie mojej sprawy. nigdy nie miałem takiego problemu, dlatego pytam: w jaki sposób poprosić konsultanta o weryfikację i wsparcie?
oznacz moderatorów
RaBarbar_ka
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@jer_jar podaj proszę numer zamówienia, numer wniosku Allegro Ochrona Kupujących lub numer dyskusji - zweryfikuję, czy możemy otworzyć ponownie dyskusję. 

Basia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
jer_jar
#7 Wielbiciel

Witam Pani Barbaro

Numer zamówienia 4a03de60-4227-11ef-acf3-9132081bb4a9

Reklamacja Nr 1883783/2026 została złożona do sprzedającego.

Pozdrawiam

oznacz moderatorów
wiximo-store
#9 Pomysłodawca

Ogólnie to ze paczka została doreczona do niego po terminie nie ma znaczenia. Wadę zgłosiłeś przed upływem gwarancji 

oznacz moderatorów
owady-
#8 Zapaleniec

dobry sposób na wieczystą gwarancję 🙂
Przed uplywem 2 lat zgłaszam rekalamcję. A wysyłam dopiero kiedy sie zepsuje. np po 4 latach

oznacz moderatorów
jer_jar
#7 Wielbiciel

Dobrze jest czytać ze zrozumieniem! Od 4 lipca br. przesyłka była w rękach przewoźników a teraz u sprzedawcy. Gdzie tu jest sposób na wieczystą gwarancję??!!!

oznacz moderatorów
jer_jar
#7 Wielbiciel

Dzięki za pocieszenie!

Pozdrawiam

oznacz moderatorów