anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z wypłaceniem z allegro protect

Nemezise
#7 Wielbiciel#

Witam, mam dość poważny problem z uzyskaniem pieniędzy z allegro protect. Rok temu kupiłem telefon który został zablokowany, serwis stwierdził na piśmie blokadę operatora. Opinia została przesyłana do allegro protect które teraz wymaga odemnie znalezienia który to operator zablokował mi telefon i jeszcze dostał od nic potwierdzenia ! Przecież to jest nie wykonalne, jest to typowa próba nie wypłacenia pieniędzy! Proszę czy ktoś może coś doradzić ? Sprawę oczywiście zgłoszę do rzecznika praw konsumenckich jak i prawdopodobnie wybiorę się po poradę prawnika bo tego tak nie zostawię. 

oznacz moderatorów
33 ODPOWIEDZI 33

komis-bell
#21 Demiurg#

@_Likos_ też mi się tak wydaje dlatego napisałem o tym programie 3uTools - pokazuje region na jaki był sprzedany telefon. 

Zastanawia mnie tylko jak miałaby działać taka blokada zagranicznego operatora. 

U nas wygląda to tak, że na terenie kraju blokowany jest numer IMEI i telefon nie łączy się z siecią (poza Samsungiem gdzie blokowany jest cały telefon). 
Poza granicami kraju takie telefony działają normalnie. 

Ciekawa sprawa. 

oznacz moderatorów

Nemezise
#7 Wielbiciel#

Telefon jest na Europę 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Nemezise Jaki jest numer modelu tego telefonu?
A2650 / A2889 / A2892 / A2891 / A2890 ?

oznacz moderatorów

Nemezise
#7 Wielbiciel#

Nazwa modelu

iPhone 14 Pro

Numer modelu

MQOG3PX/A

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Nemezise Chodzi mi o to "product type"

komisbell_0-1735031651260.png

Można to zobaczyć bezpośrednio w ustawieniach telefonu po kliknięciu na pole "Numer modelu" wtedy to MQOG3PX/A powinno zamienić się na jeden z kodów podanych wcześniej.

oznacz moderatorów

Nemezise
#7 Wielbiciel#

Jest dokładnie taka sama jak na twoim zdjęciu, a2890

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Nemezise

Generalnie co udało mi się ustalić to:

Numer modelu tego telefonu to MQ0G3PX/A (zrobiłeś literówkę O zamiast 0)

PX/A odnosi się do regionu sprzedaży w naszym kraju - więc telefon musi pochodzić z Polskiej dystrybucji.

Jeśli faktycznie jest to blokada operatora to musi to być któryś z naszych rodzimych operatorów.

oznacz moderatorów

Nemezise
#7 Wielbiciel#

Właśnie spędziłem godzinę na infolinii od Apple i będą jeszcze bardziej badać sprawę bo ewidentnie jest blokada 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Nemezise Próbowałeś sprawdzać u operatorów po IMEI 2?

oznacz moderatorów

Nemezise
#7 Wielbiciel#

W tym problem że nie udziela mi konkretnej odp jedyne co udało się uzyskać to info że ma blokadę i tyle 

oznacz moderatorów

Client:35386082
#11 Animator#

Allegro Protect to dobra wola Allegro, a nie obowiązek.
A jeżeli szukasz kogoś kto musi Ci oddać pieniądze to jest to sprzedający, bo sprzedał Ci coś co nie było jego własnością. Pójdź na Policję - powinni z tym pomóc. A zgłoszenie na Policji może pomóc w negcjacjach z Allegro.
Tylko nie wiem co ma do tego rzecznik praw konsumenta.

oznacz moderatorów

Nemezise
#7 Wielbiciel#

Czytałem ich regulamin i nic o ich dobrej woli tam nie ma 

a) zapłacił za Towar, ale go nie otrzymał;

b) otrzymał Towar niezgodny z zawartą umową, posiadający wartość istotnie niższą od Towaru opisanego w ofercie;

c) otrzymał niekompletne zamówienie;

d) otrzymał Towar uszkodzony;

to 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Nemezise @W wyłączeniach allegro protect jest zapis o tym że nie obejmuje on między innymi towarów które są zakazane w sprzedaży na allegro a takie telefony się w wykazie takich przedmiotów znajdują. 

oznacz moderatorów

Nemezise
#7 Wielbiciel#

Owszem ale to tak samo podchodzi pod zmalenie regulaminu przez sprzedawcę który taki towar wystawił i to on złamał regulamin nie ja. Allegro protect działa na zasadzie obciążenia konta sprzedawcy więc serio nie rozumiem problemów które mi aktualnie robią 

oznacz moderatorów