Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, może ktoś z Państwa ma podobny problem....
Otóż 30.01.2023 kupiłem na allegro okap gastronomiczny w skład którego wchodził okap+filtry+rura spiro (
OKAP GASTRONOMICZNY 100/70/40 FILTRY WENTYLATOR825).. Okap otrzymałem w dniu 03.02.2023 w godzinach popołudniowych, dostarczył mi go Kurier DHL. Podpisałem odbiór okapu, Kurier odjechał i rozpocząłem jego rozpakowywanie z folii stretch i kilku kartonów. Po rozpakowaniu okazało się, że okap jest NIEKOMPLETNY (brak filtrów i rury spiro) oraz uszkodzony (powgniatana w kilku miejscach źle zabezpieczona blacha inox).
Natychmiast wykonałem zaraz zdjęcia obrazujące niekompletność produktu i uszkodzenia, odwrotnie poinformowałem telefonicznie i pisemnie sprzedawcę oraz telefonicznie Firmę Kurierską. Na następny dzień przyjechał ten sam Kurier spisac protokół szkody, w międzyczasie rozmawiałem ze sprzedawcą który poinformował mnie, ze JEŚLI WYSTAWIĘ U POZYTYWNĄ OPINIĘ NA ALLEGRO to on odwrotnie wyśle mi NOWY OKAP (fakt, ten mam również na mailu)-na co nie wyraziłem zgody bo to dla mnie zwykły szantaż. Poinformowałem sprzedawcę, że ze swojej strony zobowiązuje się do właściwego opakowania okapu (zapakowałem go do transportu całego grubą tekturą oraz folią stretch), w międzyczasie sprzedawca proponował mi upust w kwocie 200,00 zł na co równiez się nie zgodziłem. Sprzedawca sam zaproponował, że przyśle Kuriera DHL (na swój koszt) po odbiór uszkodzonego okapu...
Zdarzyło mi się raz jeszcze zadzwonić do sprzedawcy i próbować się porozumieć, jednak dowiedziałem się że nie wystawiłem pozytywnego komentarza oraz, ze okap wysłali mi kompletny (z filtrami i rurą spiro) itd., wcześniej telefonicznie sprzedawcaa poinformował mnie że rury i filtrów nie ma w paczce i doślą za kilka dni.
Ogólnie dla mnie to zwykły oszust.....
Problem w tym, że ja okap odesłałem, Sprzedawca go odebrał i stwierdził że odesłałem mu UŻYWANY OKAP (ja zdążyłem go rozpakować, stwierdzić uszkodzenia, zrobić zdjęcia i zapakować)-wogóle go nie używałem. Na drugi dzień odebrał przesyłkę Kurier... Dzisiaj mamy 27.03.2023 rok, ze Sprzedawca trwa przepychanka w dyskusji poprzez Allegro, Sprzedawca pod groźbą że zgłoszę sprawę do Rzecznika Praw Konsumentów oraz na Policję o wyłudzenie srodków w dniu 24.03.2023 roku zwrócił mi 597,55 zł z łącznej kwoty którą zapłaciłem tj. 1057,55 zł, napisał że potrącił sobie kwotę 460,00 zł ... uwaga.... za to, że zdjąłem z blachy inox folię zabezpieczającą (bez której nie zauważyłbym uszkodzeń) i za to, ze zwróciłem używany okap. Czy ktoś z Państwa miał podobny problem ze sprzedawcą?
Dodam tylko, że okap kupiłem w ramach JDG, otrzymałem fakturę (której nie zaksięgowałem) a teraz nie mam ani okapu, ani pełnej kwoty wynikajacej z faktury itd.
Z poważaniem
Adam B.
Przeciez zdjecia cykane zaraz po otwarciu paczki maja uwaga date dzien i godzine wykonania wiec kiedy zdazyles mu ten okap pouzywac do stanu w jakim go odebral? Juz dawno powinienes poprosic w allegro o skorzystanie z ap chyba ze zakupowi firna firma nie przysluguje tylko nie wiem do jakiej 1 osobowej dzialalnosci gospodarczej potrzebujesz okapu. Trzeba bylo zglosic 2 rzeczy
1 niezgodnosc towaru z umowa zakupu na odleglosc
2 odstapienie od umowy z art 27 ustawy konsumenckiej powolujac sie na wade istotna towaru niekompletnosc i uszkodzenia
Skutkuje to uniewaznieniem umowy w trybie natychmiastowym
Witam, to samo tłumaczyłem sprzedawcy tj. mam zdjecia z datą i godziną wykonania, mam screeny połączeń telefonicznych ze sprzedawcą, z Firmą Kurierską, mam screen maila gdzie szantażuje mnie tj. wymiana uszkodzonego okapu na nowy za wystawieniem pozytywnego komentarza itd. Jak dla mnie to zwykły oszust Odstąpiłem od umowy, sprzedawca zwrot potraktował jako reklamację.... Złożyłem wniosek do Allegro Protect-wniosek odrzucili jakby wogóle nikt nie zapoznał się z treścią dyskusji, dali czas sprzedawcy na złożenie reklamacji u przewoźnika itd. Dzisiaj udało mi się skontaktować z konsultantką z allegro, która poinformowała mnie że sprzedawca ma zablokowane konto, mam złożyć wniosek o wznowienie procedury allegro protect i reszta środków zostanie mi zwrócona a allegro ściągnie tą kwotę ze sprzedającego. Mam potwierdzenie, że sprzedawca bezprawnie potrącił sobie kwotę 460,00 zł.... Jak tylko sprawa się rozwiąże poinformuje forum.
Pozdrawiam
Adam B.
Po 1 nigdy nie pisz oszust pisz nierzetelny lub nieuczciwy bo cie ktos moze scignac pozwem z kc za znieslawienie a to forum jest publiczne
Po 2 prosba o pozytyw z jego strony to nie szantaz tylko standardowa sytuacja wymienia ci cos od reki instant czyli za obsluge powinienes dac te 5 gwiazdek i napisac dobre slowo bo zgodnie z prawem mogl cie te 14dni swojej reklamacji albo 30 dni reklamacji przewoznika potrzymac i nic bys nie zrobil bo taka procedura
Po 3 formularz zwrotu allegro jest skonstruowany do kitu i ludzie mysla ze zglosili zwrot a klikaja zgloszenie reklamacji wiec nie wnikam co tam zaznaczyles i jakie mialo skutki prawne finalnie ale to jest czesty babol a potem kupujacy po forum rzucaja miesem ze on oddawal a nie reklamowal albo na odwrot winne allegro za nieczytelny formularz. Moze rzeczywiscie dostal od ciebie odstapienie od umowy bez podania przyczyny i osoba z magazynu nie majac informacji od osoby od telefonu potraktowala to z art34 uk ze sprzedajacy ponosi koszt uszkodzenia towaru wynikly ze zlego spakowania lub uzytkowania poza normalnym zarzadem rzecza w mysl sprawdzenia jej stanu jakby mogl to zrobic w sklepie
1. Otrzymałem produkt niekompletny i uszkodzony,
2. Powiadomiłem odwrotnie Sprzedawce (o braku kpl. towaru i uszkodzeniu oraz przewoźnika o uszkodzeniu, w odpowiedzi od sprzedawcy usłyszałem że brakujące akcesoria (filtry i rure spiro) wyśle w ciągu kilku dni bo nie ma ich na magazynie.
3. Następnie sprzedający stwierdził:- wystawi mi Pan pozytywny komentarz wyśle Panu nowy okap na co odpowiedziałem, ze wystawie pozytywny komentarz jeśli cała transakcja (zakup i obsługa posprzedażowa przebiegnie pomyślnie),
4. Sprzedawca stwierdza, że odbierze okap na swój koszt, po jego odesłaniu stwierdził że odesłałem okap używany i ze zdjetą folią zabezpieczajacą blachę (no oczywiście-musiałem ją zdjąć, żeby stwierdzić uszkodzenie i pofalowanie/pogniecenie blachy)
5. W międzyczasie Sprzedawca informuje mnie, że okap wysłał kpl. itd.
6. Odstąpiłem od umowy pisząc to a nie przez formularz,
7. Nie sposób nawet w kilku punktach opisać działania sprzedawcy, nic go w tym momencie nie broni-mam wyrobione na jego temat zdanie i kropka. Nie zamierzam usuwać komentarza, ma on być ostrzeżeniem i przestrogą dla innych... a dla bystrych, Sprzedawca proponuje produkty z innego konta. Nie wiem jak zakończy się sprawa, ale odrębnie mam już napisaną skargę do Rzecznika Praw Konsumentów i tylko od tego jak podejdzie do tematu allegro zalezy czy zgłoszę sprawę na Policję... tu nie chodzi o pieniądze, chociaż to zawsze pare set złotych a raczej o fakt, zeby nigdy już temu "uczciwemu sprzedawcy" nie przyszło nawet do głowy żeby tak traktować Kupującego z którego się utrzymuje.
Pozdrawiam
A.B
1 do rzecznika mozesz zlozyc skarge nikt ci nie broni
2 niestety system jest system musisz przez zakladke zakupy zglosic zwrot i podac o co chodzi bo magazyn potem dostaje towar w paczce i nie wie co to i od kogo jest jak nie wrzucisz kartki z odstapieniem to nikt sie tego nie domysli
3 na policje z jakiego art? Obowiazuje was kc i uk co niby mialaby przyjac policja za zawiadomienie z jakiego art kk nie wiem ale nie 286
4 allegro nie jest strona transakcji wiec oprocz wyplacenia ci ap nijak sie nie odniesie do sytuacji
5 sprzedawca moze sprzedawac z kilku kont to samo zablokuja mu to jedno na ktore sie naciales zalozy nowe
6 musisz sie troche rozeznac w tym jak tu system dziala i miec pojecie bo bys sie dopiero wpakowal na mine w koncu na zakupach przez allegro przede wszystkim takie ze regulamin regularnie lamie prawo polskie albo nagina a juz na 100% odradzam zakupy na lokalnie bo sie przejedziesz tam jest juz wolna amerykanka
Jeżeli komentarz , opinia jest zgodna z faktycznym przebiegiem transakcji, to nigdy przenigdy jej nie usuwaj>ostrzega innych kupujących. Nie pisz "oszust" bo niektórzy nie mają dystansu i po co Ci problemy. AP wypłaci Ci rekompensatę i kupisz sobie nowy.