Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Chciałbym prosić o poradę w sprawie zwrotu smartfona zakupionego u sprzedającego z Chin, wysyłanego z magazynu Allegro, opłaconego przez Allegro Pay.
Po otrzymaniu paczki zauważyłem, że produkt to błędna wersja podstawowa zamiast wersji Pro. Paczka była zaplombowana taśmą Allegro i nie była uszkodzona, ale po otwarciu pudełko telefonu było już otwarte, a sam telefon znajdował się jedynie w folii bąbelkowej. Co więcej, okazało się, że produkt jest prawdopodobnie podróbką – brakowało oryginalnych naklejek producenta, w tym IMEI, a w aukcji produkt był oznaczony jako nowy w wersji Pro.
Zrobiłem zdjęcia i wysłałem je sprzedawcy tego samego dnia, ale zwrot został odrzucony, ponieważ sprzedawca twierdzi, że nie otrzymał tego samego produktu. Rozpocząłem dyskusję na Allegro, sprzedawca nie odpowiedział, a Allegro przekazało reklamację sprzedawcy. Od tamtej pory nie ma żadnej odpowiedzi ani od sprzedawcy, ani od Allegro.
Czy warto czekać na odpowiedź w ciągu 7–14 dni, czy lepiej od razu pytać Allegro o status reklamacji? Czy ktoś miał podobny przypadek i może doradzić, jak postąpić w takiej sytuacji?
Jedyne co mogę podpowiedzieć to to, że jeśli sprzedawca nie wyda decycji reklamacyjnej w ciagu 14-stu dni to powinna być automatycznie uznana. Tyle, że to Chiny wiec głowy nie dam. Moim zdaniem lepiej cicho czekać, bo Chińczyk dobre wie co wysłał i nie zamierza tego uznać.