anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Produkt NIE PREFABRYKOWANY?!!!

MAMY ROZWIĄZANIE!
naomi_27
#8 Zapaleniec#

Dzień dobry. Bardzo proszę o pomoc. Otóż zakupiłam ostatnio dla syna 2-ie bluzy. Jedna super, druga niestety szeroka i posiadająca przebarwienia, więc ją odesłałam, prosząc o zwrot należności. Niestety w odpowiedzi dowiedziałam się, że produkt został wykonany pod moje indywidualne zamówienie i niestety nie przysługuje mi prawo do zwrotu. Co jest kompletną bzdurą, ponieważ na aukcji widnieje 998 szt danego produktu, bluza została wyprodukowana w Egipcie a do mnie trafiła już po kilku dniach od zamówienia i co najważniejsze NIE zawierała żadnych indywidualnych życzeń klienta. Syn wybrał jeden z pośród wielu modeli bluzy z ulubionym piłkarzem, to wszystko. 

https://allegro.pl/oferta/bluza-dziecieca-kylian-mbappe-duzo-wzorow-164-cm-14276632933?utm_source=no...

Więc czy sprzedający może w tej sytuacji odmówić mi zwrotu należności, tłumacząc się z Art. 38. Ustawy z dnia 30 maja 2014 roku o prawach konsumenta:                  Prawo odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa lub na odległość nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do umów:

• 3) w której przedmiotem świadczenia jest rzecz nieprefabrykowana, wyprodukowana według specyfikacji konsumenta lub służąca zaspokojeniu jego zindywidualizowanych potrzeb.

oznacz moderatorów
19 ODPOWIEDZI 19
LEW433
#21 Demiurg#

Ale Ty także trochę mieszać, druga niestety szeroka i posiadająca przebarwienia należy złożyć reklamację a nie zwrot, zwrot z tego art 38 może być ograniczony, najlepiej będzie jak założysz dyskusję ze sprzedającym i tak opiszesz problem i masz tam pomoc Allegro: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa

oznacz moderatorów
naomi_27
#8 Zapaleniec#

Dziękuję za odpowiedź i podpowiedź. Dla ścisłości ja odesłałam produkt wypełniając tym samym formularz reklamacyjny (opisałam wady, czyli przebarwienia i poprosiłam o zwrot pieniędzy) ponieważ skoro zwrot był ograniczony, nie było dostępnego formularza zwrotu. Jednakże w odpowiedzi otrzymałam taką wiadomość: 

"Otrzymaliśmy przesyłkę zwrotną z towarem w ramach odstąpienia od umowy. Zgodnie z zakładką "ZWROTY" na aukcji Allegro, z której dokonano zakupu nie mają Państwo prawa do odstąpienia od umowy. Każdy produkt wykonywany jest na indywidualne zamówienie klienta, w związku z czym jest to produkt nieprefabrykowany i nie podlega zwrotowi zgodnie z Art. 38. Ustawy z dnia 30 maja 2014 roku o prawach konsumenta:
"Prawo odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa lub na odległość nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do umów:
3) w której przedmiotem świadczenia jest rzecz nieprefabrykowana, wyprodukowana według specyfikacji konsumenta lub służąca zaspokojeniu jego zindywidualizowanych potrzeb."

Prosimy o informację w odpowiedzi na tę wiadomość z jakiego powodu nastąpił zwrot towaru.

W przypadku braku odpowiedzi do 7 dni roboczych zamówienie zostanie anulowane."

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@naomi_27 bo formularz zwrotu i reklamacja na allegro są połączone mimo wieloletnich próśb do allegro by dali 2 osobne i widocznie zaznaczyłaś któryś punkt z listy zwrot a nie z reklamacji, załóż dyskusję i napisz że składasz na towar reklamację za niezgodność z umową bluza przyszła poplamiona trwale i chcesz wymiany na nową.

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

@naomi_27 Otwórz dyskusję i tam opisz sprawę, zobaczysz że sprzedający nie będzie już taki "hardy". Opisz że wybrałaś wzór z listy oferowanych a nie na specjalne zamówienie.

oznacz moderatorów
naomi_27
#8 Zapaleniec#

LEW, dziękuję Ci za pomoc, przepraszam, że nie kliknęłam ROZWIĄZANIE PROBLEMU, ale jestem tutaj pierwszy raz i chciałam wyróżnić 2 osoby, Ciebie i "mdrogerię" ponieważ to Wasze odpowiedzi najbardziej mi pomogły. Niestety nie wiedziałam, że można wybrać tylko jednego guru 😊 Więc przepraszam i dziękuję ❤️

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

@naomi_27 Nie szkodzi, ważne że Ty masz rozwiązanie swojej sprawy!🤗

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@naomi_27 otwórz dyskusję i podeprzyj się tym co wcześniej napisałem 

,,wzór oraz rozmiar był wybrany z listy udostępnionej przez sprzedawcę więc nie można w tym przypadku mówić o wykonaniu na zamówienie , jeśli zażyczyłabyś sobie swój indywidualny wzór czy rozmiar koszuli spoza rozmiarówki sprzedawcy to owszem  ,ale w tym przypadku sprzedawca niesłusznie ogranicza mozliwość zwrotu ,,

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@mdrogeria i tu raczej nie chodzi o zwrot kasy tylko o reklamację czyli kochany formularz zgoszenia zwrotu / reklamacji allegro. Pani chciała zgłosić reklamację że bluza jest pobrudzona czymś i nie będzie próbować czy zejdzie a zrobiła zwrot i dostała odpowiedź zwrot ograniczony

oznacz moderatorów
Ziolko39
#21 Demiurg#

@az1rael Dotarła ciekawostka?

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@Ziolko39 wiem o tym 

oznacz moderatorów
Ziolko39
#21 Demiurg#

@az1rael Ok. To było tylko "sobie, a muzom"😃

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@naomi_27 bluza może i w Egipcie została uszyta ale nadruk robi sie metoda termotransferu na specjalnej prasie w termicznej w Polsce na życzenie kupującego na czystej pustej bluzie i to jest właśnie warunkiem wylączenia zwrotu bo to że twojemu dziecku się podoba nadruk nr 34 z 300 dostępnych nie oznacza że ktoś inny ma dzieciaka w tym rozmiarze co mu sie spodoba ten sam nadruk 

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@az1rael wzór oraz rozmiar był wybrany przez @naomi_27 z listy udostępnionej przez sprzedawcę więc nie można w tym przypadku mówić o wykonaniu na zamówienie , jeśli zażyczyłaby sobie swój indywidualny wzór czy rozmiar koszuli spoza rozmiarówki sprzedawcy to owszem  ,ale w tym przypadku sprzedawca niesłusznie ogranicza mozliwość zwrotu .

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

i tak i nie bo jeśli wzór jest oficjalny dopuszczony wizerunkowo do użytku to owszem mamy prefabrykat tu masz gęby piłkarzyi nie podejmuje się stwierdzić czy wykorzystano wizerunek legalnie czy sprzedawca se w necie obrobił zdjęcie i teraz nanosi i głupa pali bo przecież piłkarzowi z wizerunkiem to wisi

oznacz moderatorów
Ziolko39
#21 Demiurg#

@naomi_27 "Ale Ty także trochę mieszać" > najpierw poproś o przetłumaczenie z łamanego suahilli na nasze > jak już będzie wiadomo o co chodzi kiciusiowi, to napisz jeszcze raz post > wtedy pomożemy 

oznacz moderatorów
Client:118916891
#4 Eksplorator#

@Ziolko39  napisał(a):

@naomi_27 "Ale Ty także trochę mieszać" > najpierw poproś o przetłumaczenie z łamanego suahilli na nasze > jak już będzie wiadomo o co chodzi kiciusiowi, to napisz jeszcze raz post > wtedy pomożemy 

Czy ty chcesz, żeby z w miarę czytelnego wpisu zrobić bełkot poprzerywany w przypadkowych miejscach znakami nawiasów? Jak to ma pomóc w zrozumieniu czegokolwiek?

oznacz moderatorów
Ziolko39
#21 Demiurg#
oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg#

Cóż moim zdaniem ten produkt podlega zwrotowi nie możemy tutaj mówic o produkcie nieprafabrykowanym. Myśle że należałoby spojrzec na to z dwóch stron 

1) na produkcje wykorzystano wizerunek postaci powszechnie znanej ( gwiazdy sportu) wiec nie możemy powiedzieć że produkt posiada cechy zindywidualizowane . Jełsi kupujacy chciałby nadrukowac zdjecie własne lub kogos bliskiego - wowczas rzeczywiscie mialoby to miejsce i produkt nalezałoby traktować jako zrobiony według wytycznych konsumenta.

Jeśli tego typu produkty ( jak ta bluza) traktowalibyśmy jako nieprefabrykowane nalezałoby również tak traktowac wszelkiego rodzaju produkty przedstawaiające znane miejsca ( np morskie oko ,czy budynki np wieże eiffla ) wiec tutaj mysle że sprzedający zdecydowanie nadużywa prawa. Zauwazyć należy to co już zauwazył @mdrogeria  iz produkt zostal wybrany z pośród wzorów UDOSTEPNIONYCH przez sprzedajacego. Wiec jeśli to miałoby stanowić o tym że nie można odstąpić od umowy to wystarczyłoby w jednej aukcji udostepnić dwa , trzy kolory bluzy / koszulki  czy czegokolwiek innego i potem stweierdzic że to kupujący indywidualnie wybrał kolor. Niestety to tak nie działa i moim zdaniem allegro powinno sie tym zająć

2 ) drugą spraw jest wykorzystanie wizerunku znanej postaci bez odpowiednich licencji ( patrząc na cene bluzy licencje nie zostały wykupione a tam jest zdaje sie zarówno wykorzystany wizerunek piłakrza jak i kolorystyka i logotyp PSG ) a to juz jesli ktoś znający francuski da odpowiednie wskazówki klubowi może  byc bardzo bolesne dla sprzedającego. Tak naprawde to nie wiem czy nawet KAS nie może sie do tego przyczepić jako wprowadzanie podróbek

oznacz moderatorów
naomi_27
#8 Zapaleniec#

Likos, wow!!! Dziękuję Ci za zaangażowanie i naprawdę wyczerpującą odpowiedź 👏❤️

oznacz moderatorów