anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Produkt używany w programie ochrony kupujących

okonp
#7 Wielbiciel#

Witam!

Kupiłem na allegro lokalnie przedmiot wystawiony jako nowy.

Po otrzymaniu przedmiotu okazało się że metka (oryginalnie biała) jest zafarbowana na różowo co wskazuje na czyszczenie przedmioty przez sprzedawcę (po użyciu).

Zwróciłem się do sprzedawcy z reklamacją - uważając że przedmiot był używany a nie nowy.

Sprzedający odrzucił moją reklamację (nawet nie wiedziałem że tak można w przypadku oczywistych śladów).

Zgłosiłem sprawę do programu ochrony kupujących Allegro, który "gwarantuje wypłatę rekompensaty do 100% wartości przedmiotu w przypadku gdy przedmiot sprzedawany jako nowy okaże się używany".

Mój wniosek został odrzucony. I teraz najlepsze "bo sprzedawca nie zgadza się z moim stanowiskiem i twierdzi że przedmiot jest fabrycznie nowy"!!!

Na złożoną reklamację Allegro poradziło mi kontakt z Rzecznikiem Konsumentów...

Wygląda na to, że program ochrony kupujących to fikcja, gwarancja Allegro to ściema a kupujący zostaje na lodzie w każdym przypadku. Przecież gdyby sprzedawca uznał reklamację nie byłoby wniosku o rekompensatę.

Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć mi co w takiej sprawie mogę jeszcze zrobić??? 

Oczywiście poza zakupami przez Allegro w przyszłości....

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

Vryko
#18 Luminarz#

Skontaktować się z rzecznikiem. Ewentualnie podać sprzedawcę do ≤ądu. Nikt nic za Ciebie tu nie załatwi. Stanowisko sprzedawcy i Allegro znasz, nasze opinie nie są Ci do niczego potrzebne.

okonp
#7 Wielbiciel#

Dziękuję za odpowiedź.

Nie oczekuję załatwiania czegokolwiek. Na Allegro jestem od 13 lat i czegoś takiego nie widziałem wcześniej... i już więcej nie zobaczę bo nie dam się omamić pustymi obietnicami tej platformy handlowej.

Chodziło mi raczej o informację od osób, które już w takiej sytuacji były... i coś zdziałały. Kopać z koniem mi się nie chce ale Allegro ewidentnie wprowadza w błąd gwarantując coś czego potem nie spełniają... może ktoś już to przerabiał?

Poza tym może ktoś wie coś więcej o traktowaniu przedmiotu jako używany? Może to ja się mylę i to że ktoś wyprał przedmiot nie stanowi o tym że przestał być fabrycznie nowy??

Z góry dziękuję za wszystkie pomocne komentarze.

oznacz moderatorów