Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
14 kwietnia uzgodniłem ze sprzedawcą [edycja] na zakup karty wifi.
W czacie wysłał on mi konto bankowe, na które miałem wysłać pieniądze. Kwota nie była duża, tylko 50 zł, więc nie martwiłem się. Tego samego dnia wykonałem przelew. Od tego czasu nigdy nie dostałem ani karty, ani pieniędzy.
Kontaktowałem się z [edycja] kilka razy na czacie allegro i przez SMS, ale on nie odpowiada. Wygląda na oszustwo.
Czy mogę poprosić zespół allegro o pomoc i blokowaniu tego sprzedawcy?
Dziękuję!
P.S.
Mam wszystkie dokument potwierdzający tę sprawę,: zrzuty ekranu z naszych czatów, potwierdzenie przelewu z banku.
@jackal-kr Zakupiłeś POZA Allegro - zgloś do Allegro w celu zawieszenia konta, a w sprawie odzyskania pieniędzy - Policja.
Dziękuję. Jak zglosić do allegro?... Czy jest jakiś formularz?...
@jackal-kr Tutaj : https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=d8143baa-4f1d-48b1-9dc1-e76e40a5fc38
Wygląda na to, że Allegro zlekceważyło sprawę, bo sprzedający 1981ra*****es nadal uprawia swój proceder i sam właśnie padłem jego ofiarą.
Czuję się bezpiecznie wiedząc, że Allegro czuwa. Wspaniali fachowcy.
@pawelm8 Jeśli dysponujesz zapisami rozmów z tym Sprzedającym, prześlij mi je proszę na adres spolecznosc@allegro.pl. Z uwagi na to, że do transakcji doszło poza Allegro, nie mogę obiecać Ci konkretnych działań z naszej strony, ale na pewno dokładnie zweryfikujemy tę sprawę.
Dziękuję za odpowiedź. Przesłałem zapis rozmowy z czatu ze Sprzedającym, a także potwierdzenie mojej wpłaty.
Zdaję sobie sprawę, że w przypadku transakcji tego typu na Allegro Lokalnie opcje są ograniczone i zdecydowanie nie liczę na odzyskanie pieniędzy tą drogą, ale będę się dobrze czuł wiedząc, że ten Sprzedający nie będzie miał możliwości potraktowania w ten sposób kolejnych osób.
@pawelm8 Bardzo dziękuję za te materiały. Konsultowałam sprawę z właściwym zespołem i niestety nie mam dobrych wiadomości. W przypadku, gdy płatności odbywają się poza naszymi systemami nie mamy możliwości, aby wyciągnąć jakiekolwiek konsekwencje w stosunku do tego Sprzedającego.
Dziękuję za odpowiedź, choć jest ona dla mnie zaskakująca.
Jeśli mogę zasugerować poprawki w serwisie, to zdecydowanie w takiej sytuacji nie powinni Państwo wyświetlać oznaczenia "ZWERYFIKOWANY UŻYTKOWNIK" pod nazwą sprzedawcy w tego typu ofercie, ponieważ otrzymana odpowiedź jasno wskazuje, że weryfikacja nie dotyczy ofert typu ogłoszenie w serwisie Allegro Lokalnie.
Niestety, ale w efekcie zostałem przez Państwa wprowadzony w błąd co do bezpieczeństwa tego zakupu poprzez fałszywe zapewnienie, że uczciwość sprzedawcy została zweryfikowana (i tym samym potwierdzona), co nie jest prawdą.
@pawelm8 Po najechaniu na pole "zweryfikowany użytkownik" znajdziesz pełną informację, co oznacza ten komunikat: "Użytkownik przeszedł aktywację konta, poprzez potwierdzenie swoich danych osobowych, masz pewność kto jest kontrahentem". Co oznacza, że potwierdziliśmy dane Sprzedającego, ale bezpieczeństwo transakcji gwarantujemy wyłącznie dla zamówień złożonych w naszym serwisie. W przypadku takim jak Twój, gdy cała transakcja odbyła się poza naszą platformą, nie mamy podstaw do wyciągnięcia odpowiedzialności w stosunku do tej osoby.