Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć. Kupiłem niecałe dwa tygodnie temu używany telewizor. Sprzedający jest osobą prywatną i napisał w ogłoszeniu, że telewizor posiada jeszcze 1.5 roku gwarancji (telewizor ma 0.5 roku). Telewizor otrzymałem wraz ze wszystkimi standardowymi dokumentami z opakowania natomiast nie dostałem żadnego potwierdzenia zakupu przez poprzedniego właściciela przez co naturalnie w przypadku awarii nie mam jak i gdzie reklamować tego telewizora. Po upomnieniu sprzedający po kilku dniach odpisał, że znalazł fakturę i ją wyśle co oczywiście nie następuje i podejżewam, że blefuje. Czy jest w jakikolwiek sposób możliwe egzekwowanie takich rzeczy od osób prywatnych? Skoro wspominał o tym w aukcji, że telewizor ma gwarancję chyba powinna ona być częścią sprzedawanej rzeczy używanej? Z góry dzięki za odpowiedzi.
@Mateusz_CHUDY Jak tak napisał, masz prawo żądać, masz także rękojmia od sprzedawcy, nawet prywatnego.
Dziękuję za odpowiedź. Można jeszcze wiedzieć ile czasu wynosi rękojmia?
@Mateusz_CHUDY Ale masz tą gwarancję, była w paczce? Gwarancja jest zazwyczaj nieważna bez dowodu zakupu, dlatego domagaj się dosłania faktury. Otwórz spór; https://allegro.pl/dyskusje/nowa pomoże Ci tam pracownik Allegro. Spór na Allegro Lokalnie; https://allegro.pl/dyskusje/nowa?source=LOKALNIE
Poza gwarancją sam sprzedawca odpowiada za wady sprzętu przez dwa lata z rękojmi i u niego możesz wady reklamować.
Hej. Dostałem telewizor w fabrycznym opakowaniu, w którym były papierki typu ulotki, instrukcja, karta gwarancyjna - pusta, w żaden sposób nie wypełniona. Często kupując w sklepie nowy sprzęt ja zwykłem dostawać paragon/fakturę, na podstawie której reklamowałem sprzęt. Tutaj tego nie dostałem. Natomiast cały czas kontaktowałem się ze sprzedającym przez komunikator allegro i oświadczył, że znalazł taką fakturę i ją dośle - a niestety nie dosyła. W samym ogłoszeniu nie wspominał o posiadaniu faktury jednakże pisał, że tv ma jeszcze fabryczną gwatancję na której mi naturalnie zależy.
Taka gwarancja będzie ważna tylko z dowodem zakupu (fakturą, paragonem) domagaj się dosłania dokumentu w otwartym sporze. Przy zakupie sprzętu od osoby prywatnej lepiej jest reklamować wady z gwarancji, w serwisie, choć można i z rękojmi u sprzedawcy, ale to może być trudniejsze do zrealizowania. Wyglądałoby to inaczej, gdyby był to zakup na Allegro sprzętu używanego od firmy.
Dziękuję za odpowiedzi. Czyli mogę żądać takiej faktury aby została mi przekazana.