anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

przeniesienie transakcji poza Allegro

Pe_Beo
#11 Animator

Wiem, że temat był już kilka razy poruszany (m.in. w 2022 r.).

Chciałem kupić na Allegro za 25 zł starą książkę w złym stanie technicznym. Oferta zawiera kilkanaście fotografii oraz informację "stan jak na foto". Sprzedawca ma konto jako firma, ale nie ma zakładki z komentarzami i informacjami na swój temat. Zupełnie jak osoba fizyczna na Allegro Lokalnie. Po przejściu do zakładki "Kup i płać" okazuje się, że jedyną formą dostawy jest odbiór osobisty, a jedyną metodą zapłacenia jest płatność za pobraniem. Wydało mi to dziwne i nonsensowne (płatność za pobraniem stosuje się przy wysyłce przedmiotu).

Na wstępie zapytałem sprzedawcę na czacie o kompletność książki. Odpowiedział, że - cytat -  "Od 1.06.2020 roku (ze względu na przyjęte działania allegro działające na szkodę sprzedających) nie prowadzę, żadnej korespondencji za pośrednictwem Allegro". Zaproponował powtórzenie pytania na podane przez niego adresy mejlowe lub SMS.

Wysłałem mejla. Sprzedawca błyskawicznie odpowiedział, że w książce brakuje 14 kartek (pytanie, dlaczego nie umieścił tej informacji w opisie przedmiotu?).  W drugim mejlu napisał - cytat - "
W  tym konkretnym przypadku wysyłka kurierska pobraniowa 25 zł, do zapłaty przy odbiorze 50 zł, przy przedpłacie na konto lub BLIK 40 zł, paczkomat InPost wysyłka po wpłacie 45 zł. Wszystko jednak z zastrzeżeniem jak niżej: Od 1 czerwca 2020 roku (w odpowiedzi na wprowadzone działania Allegro wobec sprzedających) Nie wysyłam swoich towarów zakupionych za pośrednictwem Allegro („kup-teraz”). Wówczas tylko odbiór osobisty."

Wykonałem zakup próbny przedmiotowej książki - bez przelewu ("w toku"). Kwota do pobrania z mojego rachunu bankowego to 25 zł, a więc cena samej książki. Należy się spodziewać, że finalizacja transakcji - tj. płatność za pobraniem - odbywa się poza Allegro. Kupujący nie otrzyma przedmiotu, dopóki nie przeleje drugiej transzy pieniędzy bezpośrednio na rachunek sprzedawcy.

W związku z tym mam pytanie, jak opisany przypadek ma się do regulaminu Allegro? Czy w tym wypadku działa "Allegro Ochrona Kupujących i reklamacja"?  Po przeczytaniu opinii tego sprzedawcy na Google Maps śmiem wątpić w skuteczność zwrotu lub reklamacji (w nowszych opiniach przeważają określenia: oszust, gbur, cham).

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć @Pe_Beo, zgłoś proszę ten przypadek do nas za pomocą przycisku "zgłoś naruszenie zasad" (który znajdziesz u dołu każdej oferty sprzedającego). Odpowiedni dział zweryfikuje Twoje zgłoszenie i podejmie działanie. 

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Pe_Beo
#11 Animator

Jakoś nie widzę tego przycisku. Można prosić o podesłane dowolnego zrzutu ekranu z pokazaniem, gdzie tego szukać?

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Pe_Beo opcję tę znajdziesz na samym dole strony oferty: 

Zrzut ekranu 2026-08-20 165816.png

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Pe_Beo
#11 Animator

Sprzedawca chyba też czyta to forum, bo nagle usunął tę konkretną ofertę. Jego pozostałe oferty  wystawione są na analogicznych warunkach (https://allegro.pl/uzytkownik/SZOGUN-ANTYKI?utm_source=notification&utm_medium=cartWithPayment&utm_c...). Płatność za pobraniem + odbiór osobisty.

oznacz moderatorów

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @Pe_Beo. Proszę, podeślij nam zrzuty ekranu otrzymanych od sprzedającego wiadomości z instrukcjami płatności. Zrzuty ekranu wyślij przez formularz kontaktowy. W mailu podaj także link do ofert sprzedającego. Przyjrzymy się temu. 

Marysia
oznacz moderatorów

Pe_Beo
#11 Animator

Przesyłam zrzuty ekranu. 2026.08.16_od shogun_1.jpg2026.08.16_od shogun_2.jpg2026.08.17_od shogun_1a.jpg

oznacz moderatorów

Pe_Beo
#11 Animator

2026.08.17_od shogun_1b.jpg2026.08.18_od shogun_1.jpg2026.08.18_od shogun_2.jpg

oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Pe_Beo Proszę, żebyś nie wklejał zrzutów tutaj, tylko przesłał je przez formularz, który wskazała wyżej Marysia.

Natalia
oznacz moderatorów

Pe_Beo
#11 Animator

Żeby skorzystać z formularza, trzeba wstawić link do przedmiotowej oferty. Jak już napisałem w tym wątku w dniu shogun.jpg28.08.22026 r. "Sprzedawca chyba też czyta to forum, bo nagle usunął tę konkretną ofertę.". Co mam wkleić, gdy sprzedający sam to skasował? Jego wszystkie oferty mają te same warunki sprzedaży.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Pe_Beo Marysia pisała o formularzu kontaktowym, nie trzeba tam przesyłać linku do oferty. 

Alicja
oznacz moderatorów

Pe_Beo
#11 Animator

Pierwsza z brzegu oferta tego sprzedawcy. https://allegro.pl/produkt/akordeon-victoria-ii-80-basow-nr-5025-bfa-1969-rok-54ec59cf-5d46-49ea-87e...

Aktualnie ma tylko opcję odbioru osobistego. Allegro służy mu za tani słup reklamowy. Jak wyglądają te transakcje w praktyce, można przeczytać na innych forach. Np. tu:  https://www.google.pl/maps/place/FHU+Szogun+Leszek+Krępa/@50.3385882,21.4006529,659m/data=!3m2!1e3!4...

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Pe_Beo samo udostępnianie odbioru osobistego jako jedynej metody dostawy nie jest niezgodne z regulaminem. Natomiast zachęcanie do zakupu poza platformą już tak. 
Jeżeli ten sprzedawca proponował Ci zakup poza Allegro, przez wiadomość, prześlij zrzuty z wiadomości przez formularz. Jeżeli nawiązujesz tylko do zapisów w ofertach, możesz je zgłosić przez opcję [zgłoś naruszenie] na stronie danej oferty. 

Alicja
oznacz moderatorów