anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przestroga co do zakupów z Chin

Jarmon100
#7 Wielbiciel#

Od pewnego czasu pojawiają się na Allegro pseudo korzystne oferty sprzedawców z Chin. Lecz jak spraktykowałem raczej nie mają nic wspólnego z uczciwym handlem. Po iluś dniach oferty znikają i sprzedawca też już nic nie sprzedaje, nie ma go. Za to ci co coś kupili mają problem bo sprzedawca ma czy miał czas na wysyłkę. Po odczekaniu i dyskusjach kończy się to nie otrzymaniem zakupu i zwrotem pieniędzy przez Allegro czy sprzedawcy. Nie mniej czasu i nerwów cofnąć się nie da. Otwiera taki kilka kont sprzedażowych i wszystko przebiega w kółko. jedne ofki są zamykane a pojawiają się jako inny sprzedawca. i też po kilku dniach ich nie ma. Praktycznie jak to obserwuję i sprawdziłem na własnej skórze  mógł bym wskazać. dziesiątki takich co znikną za parę dni bo to spraktykowałem. Nawet czkam na przebieg kilku transakcji co raczej  na 98% towaru nie otrzymam . Ceny w nich są zachęcająco niskie i zachęcające, wręcz nie realne wobec cen u uczciwych handlowców. Nawet jeśli sprzedawca odpisuje pozytywnie to końcowo jest że tego towaru nie ma w magazynie albo że trzeba poczekać z 2 miesiące. jednak kończy się  jak napisałem wcześniej. Sygnalizowałem proceder do Allegro lecz w sytuacjach własnych zakupów. Nawet przed zakupem wysyłam do sprzedawcy zapytanie o uczciwość oferty i sprzedawcy i w kilku przypadkach już po chwili nie było oferty czy sprzedawcy. Nie mniej przestrzegam przed takimi super tanimi zakupami, pomimo że Allegro gwarantuje zwrot w przypadku nie uczciwości. Bo nerwów, straconego czasu i kłopotu szkoda.

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Kupując od chińczyka przez internet musisz się liczyć z tym że : nie otrzymasz towaru ,nie otrzymasz tego co jest w ofercie , to co otrzymasz nie będzie dobrej jakości ale pewne jest to że stracisz na kosztach reklamacji jak i na zdrowiu . Najlepszym wyjściem to wszystkich takich "świeżych" sprzedawców mijać szerokim łukiem i nie szukać okazji cenowych .

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Jarmon100 a na końcu dyskusja, rekompensata z AP i nerwy, a co ma z tego Allegro?

oznacz moderatorów

Jarmon100
#7 Wielbiciel#

Są też uczciwi kupcy z Chin. Miałem kilka transakcji na Allegro i tacy też cierpią z powodu innych nie uczciwych. Nieuczciwi od początku kombinują. Warto zwracać uwagę na oceny kupujących, to zawsze jakieś świadectwo że ludzie towary otrzymali. Jeśli ma się do czynienia z uczciwym to jakaś korzyść. Trzeba też zwrócić uwagę na opisy, jeśli jest parę ofert i identyczne opisy to na 90% jest to ten sam sprzedawca. Można też wysłać zapytanie jeśli będzie słowo w słowo identyczna odpowiedź z niby innym sprzedawcą to jednak ten sam pseudo handlowiec.

oznacz moderatorów