anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przesyłka z Chin oznaczona jako odebrana, scam?

dwdpp
#7 Wielbiciel

Cześć,

Chyba pierwszy raz padłem ofiarą scamu przez sprzedawcę z Chin. Zakupiłem produkt za około 500zł, konto sprzedawcy w serwisie Allegro od ponad 2 lat. 

Na ten moment produkt ma status: przesyłka odebrana, problem w tym że do mnie nic nie dotarło. Paczka niby została odebrana wczoraj w Pruszczu Gdańskim przy ul. Handlowej. Nie wiem na ile to prawdziwa informacja, ale niby mieści się gdzieś tam Oddział Celny Pocztowy.

Miał ktoś z was podobną sytuację, przesyłka dotarła czy nie? Zgłosiłem już sprawę do Allegro ponieważ akurat po moim zakupie konto sprzedawcy zostało zawieszone, ale póki co bez odzewu. 

Ogólnie to, że wchodząc w produkt widzi się jego ocenę na podstawie ocen innego sprzedawcy jest tak bardzo mylące, że nawet osoby które już bardzo długo używają serwisu Allegro mogą się nabrać i chyba właśnie się niestety nabrałem. 

Dajcie znać czy jest szansa na otrzymanie produktu lub ewentualnie zwrotu 😞

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

nat_not
Moderatorka Allegro Gadane

@dwdpp Podaj, proszę, numer zamówienia, o które chodzi.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

dwdpp
#7 Wielbiciel

Proszę e79fb310-8ca9-11f0-bf15-816520a36310

oznacz moderatorów

nat_not

@dwdpp Widzę, że otrzymujesz już odpowiedzi w ramach korespondencji nr 54307126. Blokada konta nie zwalnia sprzedawcy z realizacji zamówienia, dlatego jeśli nie prześle on wyjaśnień w dyskusji, poproś o pomoc naszego pracownika. Pamiętaj też, że jeżeli sprzedawca nie wywiąże się z umowy, będziesz mógł wypełnić wniosek o rekompensatę z programu Allegro Ochrona Kupujących.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@dwdpp 

W śledzeniu nie ma informacji, gdzie została doręczona przesyłka. Podane są dane placówki, która doręczała przesyłkę lub która zamieściła informację. Czyli nie gdzie została doręczona a skąd.

Dane śledzenia są dostępne publicznie, więc podawanie tam adresu doręczenia, byłoby niezgodne z RODO.

A co do statusu, to odebrana oznacza odbiór przesyłki z punktu przez adresata. Natomiast doręczenie oznacza doręczenie przesyłki pod adres. 

Dalej, W Pruszczu Gdańskim na ul Handlowej 4 mieści się Oddział Celny Pocztowy Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego. Jest to budynek WER Pruszcz Gdański (sortownia Poczty Polskiej na woj, pomorskie). Oddział Celny w Pruszczu Gdańskim zajmuje cię cleniem przesyłek adresowanych na obszar woj. pomorskiego i warmińsko-mazurskiego.

Jeżeli zaś chodzi o przesyłki, to doręczenie bezpośrednio z WER wskazuje na paczkę (nr zaczyna się od C lub H) lub przesyłkę kurierską (nr zaczyna się od E). Od tych oznaczeń w przypadku paczek zagranicznych nie ma nawet najmniejszego odstępstwa.

Przesyłki z nr zaczynającym się od PX, to formalnie przesyłki krajowe. Nie ma więc ani cła, ani VAT. Fizycznie może to iść z Chin, ale sprzedawca nie wysyła tego bezpośrednio do kupującego, lecz do firmy pośredniczącej. Ta rozlicza należności podatkowe i następnie nadaje towar już jako przesyłka krajowa. Formalnie jest to osobna przesyłka i inny przewoźnik.

oznacz moderatorów