anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przeterminowane mleko.

Client:45341062
#7 Wielbiciel#

Witam,

kupiłem mleko od sprzedawcy i dostałem przeterminowane o 16dni. zakupilem towar dwa dni temu. Co moge zrobic w tej sytuacji?

oznacz moderatorów
22 ODPOWIEDZI 22

xyz96
#21 Demiurg#

Złóż pisemną reklamację, domagaj się wymiany towaru na koszt sprzedawcy, lub zwrotu wszystkich kosztów po odesłaniu mleka. Zapytaj, jakim rodzajem przesyłki sprzedawca życzy sobie odesłania produktu, ponieważ będzie musiał pokryć koszt odesłania i dodaj, że sprzedaż przeterminowanych artykułów spożywczych jest niezgodna z prawem. Najlepiej reklamację złóż tu; https://allegro.pl/dyskusje/nowa

Gdyby sprzedawca stwarzał problemy, po 24 godzinach możesz tam poprosić o pomoc pracownika Allegro.

Dodam, że mi także ostatnio wysłano produkt spożywczy przeterminowany, ale aż o 18 miesięcy. Po założeniu Dyskusji sprzedawca oddał pieniądze jeszcze przed odesłaniem paczki.

oznacz moderatorów

ACCURON
#13 Ambasador#

zsiadłe

oznacz moderatorów

AptekaNatolinska
#14 Krzewiciel#

@ACCURON   niekoniecznie zsiadłe, może byc także zatęchłe...

oznacz moderatorów

AptekaNatolinska
#14 Krzewiciel#

@Client:45341062   REKLAMOWAĆ! odszukaj zakładkę "dyskusje" i tam najlepiej zgłosić, gdyż jest  wówczas możliwośc  poproszenia o pomoc pracownika Allegro.

Ale zanim to zrobisz, sprawdź dwa razy i upewnij się, czy Twój zarzut jest słuszny. Mleka mają pisane daty przydatności do spożycia w różny sposób. Jesli możesz zrób zdjęcie i wklej je tutaj, spróbuję popatrzeć, a mlek sprzedajemy dużo, wiec wiem co nieco o tym.

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

0750BF1E-A456-4302-A4F6-C32CBA3D2EAB.jpeg

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@Client:45341062 Wklejanie zdjęć tutaj ma niewielki sens, ponieważ nie są one widoczne dla innych przed ich zaakceptowaniem przez Moderację. Data ważności to nie żadna filozofia - masz tam gdzieś napisane; najlepiej spożyć przed... i tu data.

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

najlepiej przed: 08.06.2020 K1 

00535 07:50 

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@Client:45341062 Jest lekka różnica pomiędzy "najlepiej spożyć przed", a "należy spożyć do";]
Choć fakt, sprzedawca zachował się nie w porządku, jeśli wcześniej o tym nie uprzedził.

"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

no może racja...

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

To gdzie wtedy będzie napisane do kiedy nalezy spozyc? XD kiedy traci "Świeżość"?

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@Client:45341062 Nie ma sensu rozwlekanie tego tematu. Na produktach spożywczych zazwyczaj widnieje tylko jedna data i jest to data przydatności do spożycia. Nie ma tam dziesięciu dat i łamigłówek, co która data oznacza.

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

czyli dostałem mleko po terminie.

oznacz moderatorów

AptekaNatolinska
#14 Krzewiciel#

@xyz96  nie do końca, są okreslenia 

Najlepiej spożyć do......  produkt jest ważny po upływie tej daty ale może nie mieć stuprocentowej wartości odżywczej, może mieć mniejszą wilgotność lub większą i się zbrylać ale wciąż nadaje się do spożycia.

Należy spożyć do..... producent nie gwarantuje jakości produktu po upływie tej daty, mogą po tej dacie zajść w produkcie zmiany fizykochemiczne istotnie wpływające na jego wartość odżywczą i smakową, więc nie należy spożywać po tej dacie. 

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@Client:45341062 Nie chce mi się przepisywać, ani wklejać, więc po prostu rzucę pierwszym z brzegu linkiem https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/w-kuchni/najlepiej-spozyc-przed-i-nalezy-spozyc-do-d...

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Co bys zrobił na moim miejscu? 

oznacz moderatorów

ACCURON
#13 Ambasador#

ja kupilem kocią karmę jedna puszka sie wylała i dostalem kilka larw zywych 

oznacz moderatorów

pulkownik66
#19 Nestor#

@Client:45341062 

Zrób tak jak ci pisał wcześniej xyz96

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@Client:45341062 Jeśli nie było to zaznaczone w opisie oferty, to próbowałbym załatwić sprawę ze sprzedającym, na początek tradycyjnie, przez mejla (żadnych telefonów, żeby nie było "na gębę").

oznacz moderatorów

KostekMax
#10 Popularyzator#

A nie było gdzieś tam w opisie małym druczkiem że sprzedawane mleko jest po terminie ważności? Bo na Allegro to dozwolone praktyki z tego co widzę.

I nie wystawiaj negatywa ani nie zaniżaj gwiazdek bo Cię sprzedawca do sądu pozwie i pójdziesz do więzienia. Bo takie praktyki też są tolerowane przez Allegro w myśl zasady "Sprzedawca nasz Pan".
Kij tam że dopuszczanie takich sprzedawców lubiących pozywać odstrasza kupujących którzy wolą oszczędzić sobie stresu na innych platformach zakupowych xD

oznacz moderatorów