Dzień dobry, mam pytanie odnośnie do reklamowanego produktu, który jest jeszcze na gwarancji i się prawdopodobnie uszkodził zgłosiłem usterkę sprzedającemu po chwili wymiany postów sprzedający poprosił o odesłanie produktu w celu weryfikacji, ale wymaga ode mnie dowodu zakupu, którego nie posiadam płatność odbyła się poprzez allegro pay, a na mail nic nie dostałem prawdopodobnie dostałem paragon, którego nie posiadam co mam dostarczyć zamiast tego paragonu?
Cześć @DANGERX, jeśli zakup został zrealizowany przez Allegro, nie ma konieczności dołączania dowodu zakupu do reklamacji.
www_kamsys_pl 8 lipca 2026 09:02
taka informacje dostałem od sprzedającego
@DANGERX Dowodem zakupu w takiej sytuacji może być potwierdzenie z zakładki Moje zakupy lub potwierdzenie wpłaty z banku.
Dowodem zakupu jest potwierdzenie zawarcia transakcji na Allegro. To wystarcza do reklamacji. I piszę to jako sprzedawca. Sprzedawca ma wszystkie dane potrzebne do reklamacji, zawarcie umowy, kopie dowodów sprzedaży itp.
Natomiast ja, jako sprzedawca - oklejam swoimi plombami co tylko mogę. To pozwoliło mi np. zredukowanie w pewnym czasie ilości reklamacji o ok. 80% - po prostu kupujący reklamowali u mnie produkty kupione gdzie indziej. Nawet zdarzało się, że wysyłali do reklamacji towary z plombami innych sprzedawców.