anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Rękojma 1 rok i nieistniejące konto sprzedającego

Kazehara
#2 Obserwator#

Cześć wszystkim,

Niewiele ponad rok temu kupiłem buty Nike Air Max, przez rok wszystko było z nimi w porządku, niewiele się w nich chodziło bo były kupione pod koniec sezonu w zeszłym roku i pogoda w tym roku również nie rozpieszczała więc były chodzone tylko przy dobrej pogodzie. Zauważyłem pęknięcie skóry idealnie przy linii łączenia z podeszwą oraz zaczął w kilku miejscach puszczać klej i widać że podeszwa odkleja się od reszty buta. Chciałem skontaktować się ze sprzedającym, niestety konto puste, oferta nieistnieje, brak możliwości kontaktu, dodatkowo w momencie zakupu określenie rękojmi tylko na rok (nie jest to zgodne z polskim prawem konsumenckim). Lubię te buty bo są mega wygodne i świetnie się prezentują jednak obawiam się że przejście w nich 1 sezonu i wyjście takich wad idealnie po gwarancji jednak jest przesadą. Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Próbować kontaktować się bezpośrednio ze sprzedającym bezpośrednio? Szanse raczej nikłe że mail jest w ogóle aktywny.

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

LEW433
#21 Demiurg#

Mimo likwidacji sklepu sprzedawca odpowiada za towar z tytułu rękojmi(może to być 1 rok jeżeli towar był używany), poszukaj w ewidencji działalności,tam może być adres.

oznacz moderatorów

Kazehara
#2 Obserwator#

Siedziba sklepu niestety "już" nie jest w unii, wzięło im się uciekło w niedalekiej przeszłości 😐

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Czyli zakup był spoza UE?

oznacz moderatorów

Kazehara
#2 Obserwator#

WB a dokładniej to z Londynu. Przynajmniej takie informacje były podane w koncie allegro w czasie zakupu i dalej widnieją przypisane do tamtego konta

oznacz moderatorów

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@Kazehara Cześć! Czy złożyłeś już pismo reklamacyjne z tytułu rękojmi w tej sprawie? 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Ale komu, gdzie złożyć??

oznacz moderatorów

Kazehara
#2 Obserwator#

Właśnie to jest całe clue problemu, nie mogę złożyć pisma do sprzedającego gdyż nie mogę utworzyć dyskusji. Pisanie na email bezpośrednio do kupującego również jest niemożliwe bo mail jest hashowany. W tym momencie jestem kolejny raz w kropce bo nie jest to pierwszy raz taka sytuacja ale pierwszy raz chce walczyć o swoje bo to nie jest przysłowiowe kilka groszy

oznacz moderatorów

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

Sprzedający przez 2 lata od sprzedaży odpowiada za towar - nawet jeśli firma nie istnieje. Możesz skorzystać z Centrum Wiadomości.  Sprzedający powinien ustosunkować się do treści pisma w ciągu 14 dni. 

oznacz moderatorów