anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Regulamin świadczenia usługi allegro miniprzesyłka

Client:138212896
#1 Nowicjusz

Czy można prosić o przesłanie regulaminu świadczenia usługi allegro miniprzesyłka. 
Kupiłam przedmiot i sprzedawca twierdzi, że według regulaminu czas dostarczenia przesyłki to 30dni, a w allegro pokazuje mi co innego i termin w allegro został już przekroczony

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:138212896 o 30 dniach mówi Prawo Pocztowe rozpisane przez Ministra Transportu , po tym czasie przesyłka uznawana jest za zaginioną i można złożyć reklamację , to co pisze allegro do tylko wyrwane z kontekstu szacunki nie mające nic wspólnego z rzeczywistością  ,allegro nie ma mocy prawnej żeby podważać zapisy Organu Ustawodawczego . Masz chęć poczytać to zapytaj wujka Googla , skoro trafiłeś tutaj pewnie Masz stosowne urządzenie z dostępem do sieci .

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@Client:138212896 

Proszę podaj numer przesyłki.

Regulamin Allegro Mini Przesyłka określa, że czas dostarczenia przesyłki Allegro MiniPrzesyłka wynosi 2-3 dni robocze (przewidywany czas dostawy)

[edytowano] zgodnie z przepisami Poczty Polskiej gwarantowany termin doręczenia dla tej usługi to 30 dni.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@gdvorek gwarantowany czy przewidywany ?🤗

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@mdrogeria 

Przepraszam za niedoprecyzowanie. Oczywiście przewidywany.

To termin orientacyjny. W praktyce czas dostawy może się trochę różnić, bo zależy m.in. od odległości czy aktualnego obłożenia pracy w Poczcie Polskiej.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

No więc dlaczego podajesz klientce 2-3 dni gdy gwarantowane jest 30 dni? W praktyce sądząc po postach 2 tygodnie to jest normalny czas dostawy w miniprzesyłce. Ty opowiesz o 3 dniach, listonosz dostarczy po tygodniu czy dwóch. Będziesz odpowiadał za negatywa dla sprzedawcy?

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@AnnaG-Antyki 

Nie bardzo rozumiem ten ton, zwłaszcza w piątek przed weekendem 😎

Napisałem zgodnie z regulaminem usługi Allegro MiniPrzesyłka, który jasno określa przewidywany czas dostawy na 2–3 dni robocze. Doprecyzowałem też, że to termin orientacyjny, a faktyczny czas doręczenia może się różnić w zależności od pracy Poczty Polskiej.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Wyjaśnię Ci dlaczego taki ton. Sądząc po poście to paczka pewnie już nie zmieściła się w czasie sugerowanym. Poczta reklamacje do nich przyjmuje dopiero po czasie gwarantowanym czyli 30 dniach. Odpisując w ten sposób klientce sprawiasz nie tylko, że uważa ona iż paczka powinna dotrzeć w 3 dni co nie tylko nie jest prawdą ale też w praktyce często trwa tydzień-dwa i nikogo to nie dziwi. Zrzucasz w ten sposób odpowiedzialność za przesyłkę na sprzedawcę, sugerując że to jego wina, a on nawet tego jeszcze zareklamować nie może... Negatyw dla sprzedawcy to jedna sprawa. Inną są dyskusje. Wiesz dobrze jak obecnie łatwo w ich wyniku załapać blokadę. Przypomnij mi ile czasu trwa zdjęcie takowej gdy specjaliści z odpowiedniego działu odpisują średnio raz na kilka dni? tygodnie czy miesiące??? Przypomnij mi co się dzieje z firmą gdy przed świętami nie może sprzedawać? Koniec końców pewnie czyjeś dzieciaki na święta skończą głodne... Ale kogo to obchodzi? Wróżka wyśniła na zielono Allegrowy czas dostawy. A wina jak zwykle spadnie na sprzedawcę. Miej chociaż tyle zasad moralnych, by podać oba czasy, bo to Allegrowa wysyłka i Allegrowa umowa na termin dostawy. Sprzedawca nie jest od tego by po 3 dniach latać za listonoszami... To Wy macie rzetelnie informować.

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@AnnaG-Antyki 

Dziękuję za tę wiadomość i za to, że poświęciłaś czas, żeby tak dokładnie wyjaśnić swój punkt widzenia. Masz rację, że z perspektywy sprzedającego kontekst reklamacji i długiego czasu oczekiwania na odpowiedź Poczty Polskiej jest bardzo istotny.

Moja wcześniejsza odpowiedź dotyczyła wyłącznie przewidywanego czasu dostawy z regulaminu usługi Allegro MiniPrzesyłka, ale rzeczywiście w przyszłości będę doprecyzowywał również, że zgodnie z przepisami Poczty Polskiej gwarantowany termin doręczenia dla tej usługi to 30 dni.

Dzięki za tę uwagę, na pewno uwzględnię ją w przyszłych odpowiedziach.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@gdvorek Widzę ,że bardzo potrzebujesz odpocząć , ale dzisiaj dopiero czwartek 🙄

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@mdrogeria 

Ha, chyba faktycznie już żyję piątkiem 😊

Dzięki za przypomnienie, jeszcze dzisiaj trzymam się w ryzach!

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

cztery_bez_atu
#15 Entuzjasta

A jaki termin wysyłki sprzedający podał w ofercie?

oznacz moderatorów