anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Reklamacja towaru

mariuszr182
#7 Wielbiciel

Witam,  6 mcy temu kupiłem rower elektryczny ekxx21max od pewnej osoby.  Zakup był za gotówkę. Osoba kupila ten towar przez portal Allegro./mam link do tego zakupu/. Ja odkupilem  ten towar od tej osoby. Po kilku miesiącach ... 6-ciu towar uległ awarii. Napisałem bezpośrednio do sprzedawcy  ale bez rezultatu... Jak zgłosić reklamację do Allegro jeżeli to nie ja dokonałem  tego zakupu.? Dodam że towar zgodnie z opisem sprzedawcy z Allegro jest na gwarancji.. Proszę o informację.  Dziękuję. 

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@mariuszr182  przez Allegro tej reklamacji nie załatwisz, bo w tym momencie, to Ty musisz składać reklamację osobie od której kupiłeś, a Ty kupiłeś rower poza Allegro.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Masz kartę gwarancyjną to na niej powinien być adres serwisu gwaranta. W tym momencie gwarancja sprzedawcy dotyczy 1 kupującego tobie nie przysługuje. Masz 2lata rękojmi na zakup od sprzedawcy od ktorego kupiles o ile nie wyłączono rekojmi w umowie kupna sprzedaży na ten zakup 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@mariuszr182 @Sprzedający na Allegro nie jest dla Ciebie stroną umowy i nie ma wobec Ciebie żadnych obowiązków a Ty nie możesz mieć wobec niego żadnych roszczeń. 

Chyba że - co bardzo mało prawdopodobne - to on jest gwarantem. Najpierw ustal kto jest gwarantem i tam zgłoś reklamację na podstawie gwarancji. 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@komis-bell dokładnie

oczywiście w/w sprzedawca z allegro nie miał żadnego obowiązku dawania gwarancji

bo to robi z reguły producent

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@mariuszr182 reklamacje składasz sprzedawcy od którego kupiłeś, chyba że Ci przekazał o ile była Gwarancja czy karta Gwarancyjna 🙂 

Sprzedawca odpowiada za towar z tytułu niezgodności z umową lub rękojmi o ile nie wyłączył jej 🙂