To termin orientacyjny. W praktyce czas dostawy może się trochę różnić, bo zależy m.in. od odległości czy aktualnego obłożenia pracy w Poczcie Polskiej.
Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy można prosić o przesłanie regulaminu świadczenia usługi allegro miniprzesyłka.
Kupiłam przedmiot i sprzedawca twierdzi, że według regulaminu czas dostarczenia przesyłki to 30dni, a w allegro pokazuje mi co innego i termin w allegro został już przekroczony
@Client:138212896 o 30 dniach mówi Prawo Pocztowe rozpisane przez Ministra Transportu , po tym czasie przesyłka uznawana jest za zaginioną i można złożyć reklamację , to co pisze allegro do tylko wyrwane z kontekstu szacunki nie mające nic wspólnego z rzeczywistością ,allegro nie ma mocy prawnej żeby podważać zapisy Organu Ustawodawczego . Masz chęć poczytać to zapytaj wujka Googla , skoro trafiłeś tutaj pewnie Masz stosowne urządzenie z dostępem do sieci .
Proszę podaj numer przesyłki.
Regulamin Allegro Mini Przesyłka określa, że czas dostarczenia przesyłki Allegro MiniPrzesyłka wynosi 2-3 dni robocze (przewidywany czas dostawy)
[edytowano] zgodnie z przepisami Poczty Polskiej gwarantowany termin doręczenia dla tej usługi to 30 dni.
@gdvorek gwarantowany czy przewidywany ?🤗
Przepraszam za niedoprecyzowanie. Oczywiście przewidywany.
To termin orientacyjny. W praktyce czas dostawy może się trochę różnić, bo zależy m.in. od odległości czy aktualnego obłożenia pracy w Poczcie Polskiej.
No więc dlaczego podajesz klientce 2-3 dni gdy gwarantowane jest 30 dni? W praktyce sądząc po postach 2 tygodnie to jest normalny czas dostawy w miniprzesyłce. Ty opowiesz o 3 dniach, listonosz dostarczy po tygodniu czy dwóch. Będziesz odpowiadał za negatywa dla sprzedawcy?
Nie bardzo rozumiem ten ton, zwłaszcza w piątek przed weekendem 😎
Napisałem zgodnie z regulaminem usługi Allegro MiniPrzesyłka, który jasno określa przewidywany czas dostawy na 2–3 dni robocze. Doprecyzowałem też, że to termin orientacyjny, a faktyczny czas doręczenia może się różnić w zależności od pracy Poczty Polskiej.
Wyjaśnię Ci dlaczego taki ton. Sądząc po poście to paczka pewnie już nie zmieściła się w czasie sugerowanym. Poczta reklamacje do nich przyjmuje dopiero po czasie gwarantowanym czyli 30 dniach. Odpisując w ten sposób klientce sprawiasz nie tylko, że uważa ona iż paczka powinna dotrzeć w 3 dni co nie tylko nie jest prawdą ale też w praktyce często trwa tydzień-dwa i nikogo to nie dziwi. Zrzucasz w ten sposób odpowiedzialność za przesyłkę na sprzedawcę, sugerując że to jego wina, a on nawet tego jeszcze zareklamować nie może... Negatyw dla sprzedawcy to jedna sprawa. Inną są dyskusje. Wiesz dobrze jak obecnie łatwo w ich wyniku załapać blokadę. Przypomnij mi ile czasu trwa zdjęcie takowej gdy specjaliści z odpowiedniego działu odpisują średnio raz na kilka dni? tygodnie czy miesiące??? Przypomnij mi co się dzieje z firmą gdy przed świętami nie może sprzedawać? Koniec końców pewnie czyjeś dzieciaki na święta skończą głodne... Ale kogo to obchodzi? Wróżka wyśniła na zielono Allegrowy czas dostawy. A wina jak zwykle spadnie na sprzedawcę. Miej chociaż tyle zasad moralnych, by podać oba czasy, bo to Allegrowa wysyłka i Allegrowa umowa na termin dostawy. Sprzedawca nie jest od tego by po 3 dniach latać za listonoszami... To Wy macie rzetelnie informować.
Dziękuję za tę wiadomość i za to, że poświęciłaś czas, żeby tak dokładnie wyjaśnić swój punkt widzenia. Masz rację, że z perspektywy sprzedającego kontekst reklamacji i długiego czasu oczekiwania na odpowiedź Poczty Polskiej jest bardzo istotny.
Moja wcześniejsza odpowiedź dotyczyła wyłącznie przewidywanego czasu dostawy z regulaminu usługi Allegro MiniPrzesyłka, ale rzeczywiście w przyszłości będę doprecyzowywał również, że zgodnie z przepisami Poczty Polskiej gwarantowany termin doręczenia dla tej usługi to 30 dni.
Dzięki za tę uwagę, na pewno uwzględnię ją w przyszłych odpowiedziach.
@gdvorek Widzę ,że bardzo potrzebujesz odpocząć , ale dzisiaj dopiero czwartek 🙄
Ha, chyba faktycznie już żyję piątkiem 😊
Dzięki za przypomnienie, jeszcze dzisiaj trzymam się w ryzach!
@gdvorek @mdrogeria @cztery_bez_atu
W usłudze "Przesyłka Firmowa" (bo tak technicznie nazwa się Allegro Mini Przesyłka) nie ma terminu gwarantowanego. Regulamin określa wyłącznie przewidywany czas dostawy oraz termin po upływie którego przesyłkę uznaje się za zaginioną. Termin po upływie którego przesyłkę uznaje się za zaginioną, nie jest gwarantowanym terminem doręczenia.
Po upływie 30 dni przesyłka będzie miała status zaginionej, ale nadal nie będzie ona opóźniona w stosunku do gwarantowanego terminu doręczenia (bo takiego terminu po prostu nie ma).
A jaki termin wysyłki sprzedający podał w ofercie?
Co termin wysyłki ma do terminu choćby sugerowanego dostarczenia przesyłki? U mnie przesyłki są na 2 dzien od nadania (na ogół), czasem jednak zdarzają się zagubienia lub utknięcia gdzieś na ogół w placówce pocztowej. Kilka telefonów bardzo często załatwia sprawę i odnajdują te przesyłki. Ale trzeba znaleźć placówkę odpowiednią do adresata i liczyć na empatię i chęć poszperania pracujących tam Pań.. Natomiast fakt taktem - odpowiedzialność SPRZEDAWCY za nieterminowość gdy allegro obiecuje" 2-3 dni, apotem za nie rozwiązane dyskusje gdy poczta ma na reklamację 30 dni - to wielkie nieporozumienie, a informacjie o terminach dla kupujących są tak przekazane że nikt się nie zastanawia czy to czas sugerowany gwarantowany czy zgodny z ustawą. Pierwszy wór do bicia zawsze sprzedawca.. pozostaje zwracać środki by nie było bana. Z tego powodu ja przed świętami chyba ograniczę mini PP, bo będzie się działo...
Inna sprawa zwrot takiej "niedoczekanej" przesyłki przez kupującego. Po 10 dniach zgłoszenie zwrotu a(BO) paczka w drodze - i co -zwracać środki jak klient nie otrzymał jeszcze paczki by móc ją odesłać a nie wiadomo czy się odnajdzie? I tu znowu czekanie 30 dni od nadania ale kupujący już chce... złośliwy od razu wali negatyw - czy allegro przewidziało usuwanie niesprawiedliwych opinii czy jak zwykle zasłoni się tym że kupujący ma prawo do własnej opinii... ( rujnowanie sprzedaży = pracy sprzedawcy ), może powinno się stworzyć osobny system opinii dla przewoźników ?? ( ocen przedmiot / ocen sprzedawcę / ocen dostawcę !!! )
Insza inszość: 30 dni od nadania dla zgłoszenia reklamacji ?? LUDZIE MAMY 21 WIEK!!!!
U wszystkich przewoźników zgłoszenie zaginięcia przesyłki możliwe jest dopiero po upływie 30 dni od daty nadania.