anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Reklamacja butów noszonych 2 miesiące

53373382
#4 Eksplorator#

kupiłam w sklepie estila buty ze skóry . Po dwóch miesiącach noszenia na zmianę z innym obuwiem jeden but rozkleił się , a na drugim powstała dziurka . Buty są outletowe czyli mają już kilka lat, prawdopodobnie skóra była osłabiona ( może były źle przechowywane) . Sklep nie zatrudnia rzeczoznawcy , tylko sam rozpatruje reklamacje na własna korzyść . Zgodnie z art 556(2) kodeksu cywilnego „Jeżeli stwierdzisz wadę przed upływem roku, to przyjmuje się, że wada lub przyczyna jej powstania istniały już w chwili zakupu butów.” Proszę o pomoc , pisze ze sklepem od 2 dni i nie chcą uznać reklamacji . Reklamacje rozpatrzył właściciel sklepu , nie chce podać nazwiska rzecznika praw konsumenta . Poc

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21

mdrogeria
#21 Demiurg#

@53373382 masz skuteczne narzędzie pod nazwą ,,dyskusja ,, po 24H możesz poprosić o pomoc pracownika allegro .... walcz o swoje prawa .

oznacz moderatorów

53373382
#4 Eksplorator#

Dzięki 😉 zrobiłam już to 

Mimo tego sklep cały czas przesyła wiadomości , ze już podjął nieodwracalną decyzję i że nie uznaje reklamacji 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@53373382 skorzystaj z pomocy rzecznika i darmowych rzeczoznawców współpracujących z rzecznikiem. Możesz też napisać do uokiku na mail porady@dlakonsumentow.pl o wykładnię prawną i wskazanie ci gdzie masz najbliższego takiego rzecznika i rzeczoznawcę jak podasz im adres zamieszkania

oznacz moderatorów

53373382
#4 Eksplorator#

Zrobiłam już to mailowo - nie poddaje się wygrana jest po mojej stronie . Tylko jestem w szoku ze Allegro pozwala na to - powinni zagrozić zamknięciem sklepu , przecież to jest oszustwo … reklamacja bez rzeczoznawcy ! 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Przy reklamacji Allegro ma związane ręce, nie są sądem. Jak dyskusja nie zostanie rozwiązana a jest to 30dni a Ty po 14dnaich możesz odznaczyć ja jako nierozwiązana to wówczas Allegro może zaproponować Ci rekompensatę.

oznacz moderatorów

53373382
#4 Eksplorator#

…rozumiem 
ale dlaczego pozwalają istnieć sklepom które jawnie oszukują 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@53373382 allegro nie ma ani kompetencji sądu ani rzeczoznawcy więc nie będzie ingerowało w reklamacje. Stroną umowy też nie jest by miało prawo się wcinać.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

😁

oznacz moderatorów

53373382
#4 Eksplorator#

To po co te dyskusje z Allegro , jeżeli nic nie mogą zrobić … ale ściema . Uwierzyłam ze jakoś mogą wpłynąć na sklep 😕

oznacz moderatorów

53373382
#4 Eksplorator#

To jak odzyskam pieniądze jeżeli na własny koszt pójdę do rzeczoznawcy i przedstawię im decyzję ? Jeżeli Allegro na nic nie może wpłynąć … 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Dyskusja jest do rozwiązania problemu, masz pomoc Allegro i możesz dostać rekompensatę od Allegro ale Allegro nie może wydawać wyroków.

oznacz moderatorów

53373382
#4 Eksplorator#

Ok . Czyli teraz grzecznie proszę o przesłanie butów , idę z nimi do rzeczoznawcy i płacę za orzeczenie . Potem odsyłam pismo do Allegro i wtedy dopiero mi pomogą 😝

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

ale dyskusję możesz założyć już, jak jej nie było!

oznacz moderatorów

53373382
#4 Eksplorator#

Zrobiłam to wczoraj . Czyli teraz czekam 

oznacz moderatorów

53373382
#4 Eksplorator#

Rozumiem ze mogę domagać się zwrotu kosztów za przesyłki i rzeczoznawcę ? 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Najlepiej zadzwoń udaj się do rzecznika konsumentów. Dyskusja kieruje się innymi prawami, zakładasz opisujesz problem, prosisz o pomoc Allegro możesz w niej załączyć dowody i po 14dniach odznaczasz jako nierozwiązana - jak nie dojdziecie do porozumienia.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Masz pomoc Allegro w postaci dyskusji:https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa a zewnętrznych źródeł to udaj się po poradę do rzecznika konsumentów.

oznacz moderatorów

53373382
#4 Eksplorator#

Tak zrobię 

według kodeksu cywilnego wada wykryta w ciągu rogu jest wadą ukrytą i wina leży po stronie sklepu art. 556(2)

oznacz moderatorów

terazauto
#13 Ambasador#

W przypadku obuwia oraz odzieży wchodzi jeszcze użytkowanie, więc nie jest jak piszesz z tym rokiem. Zresztą Rzeczoznawca Ci to ładnie wszystko wyłuszczy. Jeśli do Niego w ogóle pójdziesz...

oznacz moderatorów