Cześć,mam problem proceduralny z reklamacją na Allegro i proszę o potwierdzenie, czy działam poprawnie.
Kupiłem nową część samochodową (zamek drzwi) od firmy na Allegro. Jeden z zamków jest wadliwy – wada ujawniła się po montażu (drzwi nie otwierają się od zewnątrz).
Zgłosiłem reklamację jako „wada wykryta podczas użytkowania” i zażądałem wymiany na nowy egzemplarz. Sprzedawca w czacie reklamacyjnym uznał reklamację i potwierdził, że wymieni towar, prosząc o „zwrot przez Allegro”.
Problem polega na tym, że w szczegółach zakupu widzę przycisk „Zwróć zakup”, który dotyczy odstąpienia od umowy, a nie reklamacji. Nie chcę zrobić zwykłego zwrotu, bo zależy mi na wymianie w ramach reklamacji, nie na zwrocie pieniędzy.Wszedłem przez ścieżkę:
Moje zakupy → Zgłoś reklamację lub problem → Produkt → wada wykryta podczas użytkowania i Allegro prowadzi mnie ponownie do formularza opisu wady, zamiast jasno pokazać opcję „odeślij towar / darmowy zwrot w ramach reklamacji” lub wygenerować etykietę.
Pytanie:
Czy w takiej sytuacji powinienem:
1. korzystać z „darmowego zwrotu Allegro” mimo że nazwa sugeruje odstąpienie od umowy,
czy
2.czekać aż Allegro/sprzedawca udostępni wyraźną opcję odesłania towaru w ramach reklamacji?
Chcę mieć pewność, że nie zamknę reklamacji ani nie stracę prawa do wymiany przez błędne kliknięcie.
Będę wdzięczny za pomoc osób, które przerabiały podobną sytuację albo dobrze znają procedury Allegro.
Mylisz pojęcia.
Reklamacja > produkt jest wadliwy, bądź niezgodny z umową
Odstąpienie od umowy > przedmiot jest w porządku, ale go nie chcesz
Zwrot > czynność opisująca wysłanie paczki, nie ma konsekwencji prawnych
Zgłosiłeś reklamację, możesz zgłosić dodatkowo zwrot, później w powód zwrotu wskazać "reklamacja" i dostaniesz darmową etykietę zwrotną, jeżeli zakup był na Smart.