anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Rekompensata - zwrot towaru do sprzedającego.

MAMY ROZWIĄZANIE!
drenarzwash
#1 Nowicjusz

Cześć!

Podczas dyskusji i mediacji Allegro, sprzedający nie uznał mi reklamacji. Po prośbie o interwencję Allegro, przyznano mi rekompensatę za zamówiony, nowy sprzęt, który nie działał jak należy. Zakup był na fakturę, nie otrzymałem jeszcze korekty do faktury. I pytanie: czy ja ten sprzęt muszę odsyłać do sprzedawcy? Nie otrzymałem żadnego kodu ani etykiety na przesyłkę zwrotną. Czy oznacza, że muszę zamówić kuriera we własnym zakresie?

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@drenarzwash  a sprzedającego obciążyli zwrotem🤔

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@drenarzwash to jest odszkodowanie od allegro, więc co ma do tego sprzedawca ? no chyba że go obciążyli to jest wtedy bardziej skomplikowane 😄

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kostas11 I bez tego jest to skomplikowane w przypadku zakupu na fakturę - Allegro przecież nie wystawi na to żadnej faktury ani korekty, sprzedający też w sumie chyba nie musi tego robić nawet jak go obciążą. 

oznacz moderatorów
drenarzwash
#1 Nowicjusz

Fakt, może nie do końca rozumiem działanie POK na Allegro.

Dostałem jedynie taką odpowiedź na czacie: "drenarzwash, mam dobrą wiadomość. Pozytywnie rozpatrzyliśmy Twój wniosek o rekompensatę w ramach Allegro Ochrony Kupujących. Pieniądze zwrócimy Ci na konto lub kartę, z których był opłacony zakup. Potrwa to 3-7 dni roboczych."

Czyli sprzedający będzie obiążony później jakby osobnym rachunkiem? Dostanę pozniej jakies potwierdzenie od Allegro o tej rekompensacie, by moc wyslac do ksiegowej skad ta kwota wziela się z powrotem na koncie? 

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@drenarzwash  no i tu właśnie jest problem, bo będziesz się musiał z tego rozliczyć😉

a nie było tam takiej informacji🤔

KOGIEL_T_0-1764261334439.png

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@drenarzwash problem to się zrobi jak obciążą sprzedawcę, doliczą mu do rachunku ( nie zawsze tak jest ) sprzedawca upomni się od allegro o kasę lub towar i wystąpi z tym do sądu, zgodnie z regulaminem POK przystępujesz do długu razem z allegro 😄

#1 Nowicjusz

xD

Może nie. Poczekajmy na odpowiedź od moderatorki @_HolaOla_ ...

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@drenarzwash To jest właśnie całe piękno AOK - nikt tak na prawdę nie wie co to właściwie jest. 😁

oznacz moderatorów
Client:74250890
#8 Zapaleniec

@drenarzwash  Jak jest bez obciążania kupującego, to zostawiasz.

Jak z obciążeniem, to masz odesłać.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:74250890 brałeś na fakturę więc na firmę czyli masz kasę z AOC co ci skarbówka zrobi z tyłka jak się dowiedzą że masz przedmiot zakupu i kasę za niego? fachowo to było nieuzasadnione wzbogacenie się w KC ja bym odesłał sprzedawcy i dochodził zwrotu kosztu nadania

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderatorka Allegro Gadane

@drenarzwash poproszę numer zamówienia, którego dotyczy sprawa. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów
drenarzwash
#1 Nowicjusz

@_HolaOla_ 95a76e90-c075-11f0-b579-8fcd1b0da3d2

oznacz moderatorów
_HolaOla_

@drenarzwash dziękuję. Jeśli chodzi o korektę to przykro mi, ale jej nie otrzymasz, bo pieniądze otrzymałeś od Allegro, a my jako serwis nie jesteśmy stroną transakcji. Natomiast co do zwrotu przedmiotu to decyzja należy wyłącznie do Ciebie, bo wciąż jesteś jego właścicielem. Możesz zrobić z nim co chcesz. Nie obciążyliśmy sprzedawcy za wypłatę rekompensaty dla Ciebie. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Client:74250890
#8 Zapaleniec

Czyli jak napisałem. Robi co chce, ale nie ma konieczności odesłania, bo jest bez obciążenia. 

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:74250890 dostałeś od allegro wiadomość o rekompensacie to sobie ją wydrukuj i dodaj notę własną , to wszystko oddaj księgowej .

oznacz moderatorów