Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć!
Podczas dyskusji i mediacji Allegro, sprzedający nie uznał mi reklamacji. Po prośbie o interwencję Allegro, przyznano mi rekompensatę za zamówiony, nowy sprzęt, który nie działał jak należy. Zakup był na fakturę, nie otrzymałem jeszcze korekty do faktury. I pytanie: czy ja ten sprzęt muszę odsyłać do sprzedawcy? Nie otrzymałem żadnego kodu ani etykiety na przesyłkę zwrotną. Czy oznacza, że muszę zamówić kuriera we własnym zakresie?
@drenarzwash a sprzedającego obciążyli zwrotem🤔
@drenarzwash to jest odszkodowanie od allegro, więc co ma do tego sprzedawca ? no chyba że go obciążyli to jest wtedy bardziej skomplikowane 😄
@kostas11 I bez tego jest to skomplikowane w przypadku zakupu na fakturę - Allegro przecież nie wystawi na to żadnej faktury ani korekty, sprzedający też w sumie chyba nie musi tego robić nawet jak go obciążą.
Fakt, może nie do końca rozumiem działanie POK na Allegro.
Dostałem jedynie taką odpowiedź na czacie: "drenarzwash, mam dobrą wiadomość. Pozytywnie rozpatrzyliśmy Twój wniosek o rekompensatę w ramach Allegro Ochrony Kupujących. Pieniądze zwrócimy Ci na konto lub kartę, z których był opłacony zakup. Potrwa to 3-7 dni roboczych."
Czyli sprzedający będzie obiążony później jakby osobnym rachunkiem? Dostanę pozniej jakies potwierdzenie od Allegro o tej rekompensacie, by moc wyslac do ksiegowej skad ta kwota wziela się z powrotem na koncie?
@drenarzwash no i tu właśnie jest problem, bo będziesz się musiał z tego rozliczyć😉
a nie było tam takiej informacji🤔
@drenarzwash problem to się zrobi jak obciążą sprzedawcę, doliczą mu do rachunku ( nie zawsze tak jest ) sprzedawca upomni się od allegro o kasę lub towar i wystąpi z tym do sądu, zgodnie z regulaminem POK przystępujesz do długu razem z allegro 😄
@drenarzwash To jest właśnie całe piękno AOK - nikt tak na prawdę nie wie co to właściwie jest. 😁
@drenarzwash Jak jest bez obciążania kupującego, to zostawiasz.
Jak z obciążeniem, to masz odesłać.
@Client:74250890 brałeś na fakturę więc na firmę czyli masz kasę z AOC co ci skarbówka zrobi z tyłka jak się dowiedzą że masz przedmiot zakupu i kasę za niego? fachowo to było nieuzasadnione wzbogacenie się w KC ja bym odesłał sprzedawcy i dochodził zwrotu kosztu nadania
@drenarzwash poproszę numer zamówienia, którego dotyczy sprawa.
@_HolaOla_ 95a76e90-c075-11f0-b579-8fcd1b0da3d2
@drenarzwash dziękuję. Jeśli chodzi o korektę to przykro mi, ale jej nie otrzymasz, bo pieniądze otrzymałeś od Allegro, a my jako serwis nie jesteśmy stroną transakcji. Natomiast co do zwrotu przedmiotu to decyzja należy wyłącznie do Ciebie, bo wciąż jesteś jego właścicielem. Możesz zrobić z nim co chcesz. Nie obciążyliśmy sprzedawcy za wypłatę rekompensaty dla Ciebie.
Czyli jak napisałem. Robi co chce, ale nie ma konieczności odesłania, bo jest bez obciążenia.
@Client:74250890 dostałeś od allegro wiadomość o rekompensacie to sobie ją wydrukuj i dodaj notę własną , to wszystko oddaj księgowej .