anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Rezygnacja z zakupu

barmor89
#7 Wielbiciel#

Witam zamówiłem opony zimowe 17 listopada prze Allegro Pay  i w dniu dzisiejszym dostałem informacje, że opony zostaną dostarczone próbowałem skontaktować się z dostawcą DPD lecz na infolini powiedzieli mi ze przesyłka o podanym numerze jest jest na inny adres. Przesyłka nadal do mnie nie dotarła, czy w tym przypadku sprzedawca pokryje koszty allegro pay ?

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15

komis-bell
#21 Demiurg#

@barmor89 Skontaktuj się ze sprzedającym i poproś o weryfikację bo może doszło do zwykłej pomyłki i do Twojego zamówienia został dodany inny numer listu przewozowego.

Upewnij się też, że w zamówieniu podałeś prawidłowy adres.

oznacz moderatorów

barmor89
#7 Wielbiciel#

Dodzwoniłem się do sprzedawcy który wielokrotnie zmieniał wersje zdarzeń, i prawdopodobnie jest to oszustwo, chciałbym zrezygnować z zakupu czy w tym przypadku sprzedawca z allegro zwróci koszty Allegro pay dodam jeszcze ze sprzedawca poinformował mnie, że towar do mnie dziś nie dotrze 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@barmor89 A pokaż link do oferty w której dokonałeś zakupu.

Co konkretnie powiedział sprzedający na temat tego błędnego adresu?

oznacz moderatorów

barmor89
#7 Wielbiciel#

Że tak się zdarza , przesyłka miała dotrzeć dziś i nie dotrze , teraz widzę że zmienił dostawcę na GLS i nie wiadomo kiedy przesyłka dotrze , teraz nie odbiera telefonów 

https://allegro.pl/oferta/4x-opony-zimowe-continental-wintercontact-ts-870-205-60r16-92t-2024-157815...

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@barmor89 Oszustwem bym tego nie nazwał - aktywny sprzedający i ma nie najgorsze oceny.

Masz 100% pewność że przesyłka jest błędnie zaadresowana?

Co to dokładnie znaczy "teraz widzę że zmienił dostawcę na GLS"?

Kiedy i gdzie to zmienił?

oznacz moderatorów

barmor89
#7 Wielbiciel#

Dzis dzwoniłem do kuriera DPD i podałem numer przesyłki na infolinii DPD poinformowali mnie że przesyłka istnieje ale na inne dane i adres . Tak jak wcześniej wspomniałem przesyłka miała dotrzeć dziś a sprzedawca nagle zmienił dostawcę 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@barmor89 Być może po prostu do Twojego zamówienia przypadkowo dodał inny numer listu przewozowego niż powinien.
Rozumiem, że masz teraz inny numer listu z GLS tak? Co widać na śledzeniu z tego nowego numeru przesyłki?

"Tak jak wcześniej wspomniałem przesyłka miała dotrzeć dziś" pamiętaj tylko, że to 'dziś' to był tylko przewidywany termin doręczenia - nie gwarantowany.

oznacz moderatorów

barmor89
#7 Wielbiciel#

Na śledzeniu podanego listu przewozowego z GLS nie widać nic , przypadkowo wpisał zły adres a teraz zmienił dostawcę gdzie przesyłka nie istnieje 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@barmor89 Ok. Najlepiej będzie jeśli otworzysz dyskusję i tam poprosisz sprzedającego o odniesienie się do sprawy i wyjaśnienia.

Póki co nie odstępuj od umowy - nie klikaj 'zwróć zakup'.

oznacz moderatorów

barmor89
#7 Wielbiciel#

Sprzedający już nie wywiązał się z umowy przesyłka miała dotrzeć dziś i nie dotrze według jego oświadczenia telefonicznego z opini internetowych na temat sprzedającego wynika iż to nie pierwsza taka sytuacja 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@barmor89 Jak już napisałem wcześniej - termin dostawy podany w ofercie to jedynie termin przewidywany. Nie dodaje go sprzedający tylko Allegro i to nie jest termin gwarantowany.

W mojej opinii najlepiej będzie jeśli najpierw otworzysz dyskusję, w niej poprosisz o wyjaśnienia i wskazanie prawidłowego numeru listu przewozowego przesyłki nadanej na Twój adres.

Jeśli okaże się, że przesyłka nie została jeszcze nadana to wtedy złóż oświadczenie o odstąpieniu od umowy (zwróć zakup).

oznacz moderatorów

Client:128117527
#8 Zapaleniec#

@barmor89 Odstąp od umowy zakupu, możesz w każdej dowolnej chwili, natomiast jak to zakup od firmy to oni odpowiadają za towar do chwili dostarczenia, po co ty wydzwaniasz i szukasz ?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

Tak, odstąpić można w każdej chwili ale co jeśli paczka została już nadana, @barmor89 odstąpi od umowy i sprzedający obciąży go kosztem powrotu nieodebranej przesyłki - będzie miał do tego prawo.

Dlatego proponuję najpierw sprawę wyjaśnić i potem ewentualnie odstąpić od umowy.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@komis-bell Nie będzie mógł jak nie wywiązał się z umowy, a tu wygląda to słabo.

oznacz moderatorów

barmor89
#7 Wielbiciel#

Sprawa rozwiązana , opony dotarły zgodnie z opisem , opinie z okresu czterech ostatnich miesięcy na temat użytkownika od którego zakupiłem potwierdzają, że dzieją się takie sytuacje jak moja ( opóźnione dostawy, dziwne numery przesyłek, które nie istnieją) w moim przypadku opony przyszły z opóźnieniem ale zgodne z opisem natomiast inny kupcy narzekali na inne daty produkcji, uszkodzone opony. Dziękuje wszystkim, którzy udzielali się w dyskusji i próbowali rozwiązać sprawę. 

oznacz moderatorów